Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 партиди лимони с опасни пестициди са задържани на българо-турската граница

Снимката е илюстративна

12 партиди лимони с наднормено количество пестициди са били засечени на българо-турската граница. Плодовете не са допуснати до нашия пазар.

"По данни на Европейската система за бързо предупреждение за храни и фуражи, през последните четири месеца 12 пратки с лимони с високо ниво на пестициди са били върнати от българо-турската граница, съобщи "Милиет".

Вестникът цитира и инженер-технолога по хранително-вкусова промишленост д-р Бюлент Шик, който казва, че употребата на токсични химикали, които засягат репродуктивното здраве и нарушават развитието на децата, трябва да бъде прекратена".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хасково празнува 6 май - Гергьовден и Ден на храбростта и Българската армия

Община Хасково и Военните формирования в Хасково и Корен организираха тържествено честване на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Венци и цветя на признателност пред паметника на Незнайния войн на площад „Свобода“ поднесоха заместник областният управител Митко Петров, заместник-кметовете на Хасково Мария Вълчева и Динко..

публикувано на 06.05.24 в 13:40
ДПС регистрира листата си в РИК Кърджали

ДПС регистрира листата си в РИК Кърджали (видео)

Делян Пеевски ще бъде водач на листата на ДПС в Кърджали за предстоящите избори за парламент. ДПС  регистрира пълна листа с кандидати за народни представители в Районната избирателна комисия (РИК) в Кърджали за предстоящите парламентарни избори. Делян Пеевски ще води листата на партията в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен..

публикувано на 06.05.24 в 10:51

Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 6 май с вход свободен

Музеят на авиацията отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия с вход свободен, безплатен музеен тур и активности за деца. В деня на отворените врати, от 10 до 16.30 часа, гостите на музея ще имат възможността да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция, както и най-новата изложба "Пътят към звездите“, посветена на 45-ата..

публикувано на 06.05.24 в 10:27

Дамбалъ отново събра хиляди в нощта срещу 6 май

Хиляди се струпаха край целебния извор в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта срещу на 5 срещу 6 май. Според местно предание на Хъдърлез ледените води, извиращи от скалите в района, добиват чудодейна сила и лекуват заекване, парези, екземи и други болести.  Край извора се събраха хора от цяла България, както и от Турция и Гърция...

публикувано на 06.05.24 в 09:32

Военни от Смолян подмениха трибагреника в местността "Усойката"

Огромен трибагреник е спуснат за 6 май от Орлова скала в местността "Усойката" край Смолян. Това е традиция, която изпълняват за празника на армията военнослужещите от 101-ви Алпийски полк. Спуснатият национален флаг е с размери 20 на 10 метра. Всяка година военните алпийци го заменят с нов преди Гергьовден. По повод празника военнослужещите от полка..

публикувано на 06.05.24 в 08:56

Гергьовден е!

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия. Георги бил смел и доблестен мъж...

публикувано на 06.05.24 в 08:34

Започва Светлата седмица, прославяме апостолите и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 08:30