Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

5
Маймунски салеп
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната. 

Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и маймунският салеп. Цъфтежът на пролетните орхидеи продължава до средата на месец юни, а след лятото идва времето на есенните диви орхидеи

Според Христо Христов, който е експерт по биоразнообразие и познава добре орхидеите на терен, въпреки че наблюдаваме климатични промени в последните години, първите орхидеи си цъфтят навреме. Хората не ги забелязват, тъй като са единични видове. "Просто май месец, понеже най-много видове има нацъфтели, тогава е пикът на цъфтежа на повечето видове, и хората през май месец виждат повече", обясни той.

Той припомни, че Източните Родопи, Странджа и Югозападна България са местата с най-богато видово разнообразие на диви орхидеи. Причината: "Ние имаме тук почти средиземноморски климат, имаме на по-високите места в планината и вече към континентален, така че се срещат две зони. Затова видовото разнообразие тука е най-богато, но също така има във високите части на Пирин и на Стара планина съвсем други видове, които тук не се срещат."

                               Пурпурен салеп           Маймунски салеп

По думите му само в Маджаровско и Ивайловградско са установени 46 вида диви орхидеи, а всяка година се откриват и нови видове, които не са били известни досега.

Сред най-разпространените са пурпурният салеп, маймунският салеп, редкоцветният салеп, боровият също. Някои от тях правят цели колонии по поляните на Източните Родопи.

                                                 

Най-редкият вид, който се среща в Източните Родопи, е провансалският салеп. "Имаме две находища в Източните Родопи. Само още едно е познато в България - някъде в Странджа, но напоследък не се потвърждава там. А тук имаме в Кирковско и Ивайловградско", каза Христо Христов.

Още един от редките видове присъства в региона - това е Венерината пантофка, находището е край Асеновград и е много малко. 

Христо Христов припомни, че дивите цветя не бива да се късат. "Не става въпрос само за орхидеите. По принцип в дивата природа, ако видим нещо хубаво, красиво, е по-добре да се снима,... отколкото да го откъсне, то да увехне или пък да се опита да си го сложи в саксия - нещо, което няма да стане. Понеже орхидеите са уникални създания, на тях кореновата им система е един отделен микросвят, отделен микрокосмос с много видове микроорганизми, които създават условията за това растение да се появи над повърхността на земята. Този микрокосмос не можеш да го пренесеш в саксия, така го убиваш."

повече може да чуете в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво Папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24