Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител е изискал от АПИ срокове, в които ще започне основния ремонт на бул. „Беломорски“

Чанев свиква среща за околовръстния път на Кърджали

Частичният ремонт на входа на областния град приключва до дни, преди кавалкадата от румънски автомобили да тръгне към Гърция

| Интервю
2
Никола Чанев
Снимка: Сайт на Областен управител Кърджали

Областният управител на Кърджали Никола Чанев ще инициира среща с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, за да коментират перспективите за изграждането на обходен път. Той е изискал и информация за забавеното начало на основния ремонт на пътя за Маказа в участъка от входа на Кърджали до автогарата.

Преди месеци Агенция "Пътната инфраструктура" обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за основен ремонт на 2,4 км от път I-5 Кърджали – Маказа. Отсечката е част от бул. „Беломорски“ – от северния вход на града до кръговото кръстовище при автогарата. Прогнозна стойност е за близо 7 и половина млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на строителните работи е 600 календарни дни от датата на откриването на строителната площадка. Този ремонт обаче се бави и областният управител изпрати писмодо Агенция "Пътна инфраструктура" с искане за изясняване на реалната ситуация.

Междувременно Областно пътно управление по спешност започна частичен ремонт на бул. "Беломорски" при входа на Кърджали, заради началото на летния сезон и очакваното традиционно сериозно натоварване на трафика през града от потока от туристи, които пътуват през прохода Маказа за Гърция.

Този частичен ремонт трябва да приключи в първите дни на месец май, съобщи областният управител Никола Чанев. Пред Радио Кърджали той изрази тревога от забавянето на процедурата за основния ремонт на важната пътна артерия. Чанев подчерта недоволството си от мудността, с която се развива казуса. „Пет месеца се бави отварянето на тръжната процедура и избора на изпълнител. Пет месеца е недопустимо дълъг срок, поне според мен. Изпратих писмо до Агенция „пътна инфраструктура“ с копие до новия Министър на регионалното развитие и благоустройството, в което настоявам да ми бъде посочен срок, в който ще бъде избран изпълнител и прогнозируем срок за старт на цялостното преасфалтиране на бул. „Беломорски“ и се надявам в бързи, кратки срокове да получа отговор“, каза Чанев.

"Моля всички политически партии да бъдат умерени и в тази предизборна кампания да не спекулират" с този толкова тежък проблем на Кърджали, обърна се с призив към политиците той в контекста на започналото вече политическо говорене за търсене на изборна подкрепа.

Областният управител ще инициира среща и за изясняване на ситуацията около изграждането на околовръстен път на Кърджали. „Проведох среща с две от юридическите лица, които възразяват срещу избраното трасе на околовръстния път. Те изказаха пред мен много сериозни аргументи в тази посока. Предстои среща, която ще организираме между представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, регионалното министерство и представителите на тези фирми, също така на проектантите. Знаете, нови ръководства има и в регионалното министерство, и в Агенция „Пътна инфраструктура“, но предприемам тези мерки, за да разберем накъде върви този най-важен инфраструктурен проект за Кърджали. Това, което ми беше отговорено от официално писмо на господин Андрей Цеков, то мисля, че беше писмен отговор до народни представители, е че този околовръстен път на Кърджали в момента трябвало да се преориентира като част от едно трасе между Русе и Маказа, чието строителство все още е само в планове. Това, лично за мен, не е вариант и се надявам тази позиция да си отишла заедно със самия регионален министър“, посочи областният управител Никола Чанев.

Повече чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Хасково е увеличила събираемостта на местните данъци спрямо миналата година

Общият размер на приходите от местни данъци и такси към 30 април 2024г. е 15 412 000 лв.  До тази дата гражданите, изплатили налозите за цялата година, ползваха отстъпка от 5 %.  За сравнение през същия период на 2023г. събраните данъци и такси са били 12 814 000 лв.  Увеличението на приходите е с около 2 600 000 лв.

публикувано на 16.05.24 в 10:59

Община Кърджали продължава с обновяването на туристическите маршрути

Поредица от кампании подготвя и ще реализира община Кърджали, заедно с Туристическия информационен център, в рамките на инициативата "I LOVE KARDZHALI" („Аз обичам Кърджали“).  Заместник-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова каза, че в основата на дейностите ще бъдат туристическите обекти и маршрути в общината, тяхното обозначаване,..

публикувано на 16.05.24 в 10:41

Мира Добрева представя романа си „Светулки зад решетките“ в Кърджали

Новият роман „Светулки зад решетките“ на телевизионната водеща, журналист и продуцент Мира Добрева ще бъде представен на 21 май (вторник) 2024 г. в Регионалната библиотека „Никола Й. Вапцаров” в Кърджали. Мира Добрева   е телевизионен журналист. Творческият ѝ път започва в „Нова телевизия“, а по-късно става част от екипа на БНТ.  Носител е на..

публикувано на 16.05.24 в 10:14

платена публикация
Костадин Костадинов ще се среща с граждани в Кърджали

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов ще разговаря с граждани в четвъртък, 16 май, от 11 часа пред паметника на Васил Левски в Кърджали . Освен с него, с жители на областта ще се срещнат кандидатите за народни представители Георги Георгиев, Анета Георгиева и Ясен Колев. От 10 часа „Възраждане“ кани журналисти на..

обновено на 16.05.24 в 09:39

Йотова открива помещения за деца в бежанския център в Харманли

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на Регистрационно-приемателния център в Харманли по повод откриването на помещения, включени в инициативата "Сигурна зона за непридружени деца". Зоната е създадена съвместно с Държавната агенция за бежанците, УНИЦЕФ-България и Международната организация по миграция - България, както и Посолството на Швейцария..

публикувано на 16.05.24 в 09:00

Облачно без валежи ще е времето в четвъртък

Над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно и на места, главно в западната половина ще има валежи от дъжд, но вече слаби. Над Североизточна България преди обяд ще е предимно слънчево, а след пладне с разкъсана облачност. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 14° и 19°, в Кърджали - около 18°,..

публикувано на 16.05.24 в 08:10

В Чепеларе протестираха срещу полицейски произвол

В Чепеларе се проведе протест заради полицейски произвол на служител срещу собственик на конна база в Хвойна. Протестиращите се събраха пред общината с плакати за справедливо разследване и преминаха в шествие до сградата на Районното управление в Чепеларе. Безсилието, в което съм поставен от институциите, ме накара да организирам този протест, каза..

публикувано на 15.05.24 в 18:15