Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението.

Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен той не повярвал на чудото на Възкресението и поискал доказателство - да пипне раните на Исус от приковаването на кръста.

Имен ден на Томина неделя празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хасковската полиция е с нов директор

Старши комисар Иван Расоков е новият директор на Областна дирекция на МВР (ОДМВР) - Хасково. От 23 май той е временно преназначен на поста за срок от 1 година със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар..

публикувано на 23.05.24 в 16:59

Връчиха награди за високи постижения на артисти от ансамбъл „Родопа“

В навечерието на 24 май, Съюзът на българските музикални и танцови дейци в Смолян награди петима артисти от Фолклорен ансамбъл „Родопа“.  Церемонията се състоя в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Наградите са за признателност, всеотдайност към  българската духовност и родолюби, и неуморен труд.  Отличията връчиха кметът на Смолян Николай..

публикувано на 23.05.24 в 16:35

С един ден удължават срока за плащане на данъчните осигуровки

Над 2 200 дружества и еднолични търговци от Кърджали и областта вече обявиха доходите си пред Националната агенция за приходите към момента, съобщиха от офиса на приходната администрация тук. Почти 600 са подадените до момента годишни данъчни декларации от едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, посочиха от там. На 30..

публикувано на 23.05.24 в 16:10

Два хеликоптера ще пръскат срещу марокански скакалци в Кърджалийско на 25 май

При благоприятни атмосферни условия в събота ще започне двудневно пръскане със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в 8 чернооченски села. Очаква се в петък хеликоптерите да кацнат на стадиона в Черноочене. Мярката е във връзка с обявен от Министъра за земеделието и храните каламитет - масова поява на марокански скакалци. Тя е..

публикувано на 23.05.24 в 16:08

15 партии и коалиции в надпревара за общински съветници в Хасково

Срокът за регистрация на кандидатските листи за нови избори за общински съветници в община Хасково на 23 юни изтече съгласно хронограмата на ЦИК. 15 партии и коалиции влизат в надпреварата на местните избори за общински съветна 23 юни в Хасково.  Първоначално регистрациите бяха 18, но 3 от тях пожелаха да бъдат заличени. Беше изтеглен и..

публикувано на 23.05.24 в 15:45

Благодарствен молебен в новостроящата се църквата "Св. Иван Рилски" в Хасково

Благодарствен молебен извърши днес хасковският свещеник отец Никола в новостроящата се църква в най-големия хасковски квартал.  Повод за него стана навършването на една година от възобновяването на строежа на църквата Св. Иван Рилски. Свещеникът обясни докъде е стигнала работата.  Предстои завършването на основната част на храма. В момента се прави..

публикувано на 23.05.24 в 15:15

Летен градски лагер за малчуганите в ОДК

На 5 юни ще стартира ваканционната програма на Общински детски комплекс гр. Кърджали „Летния градски лагер“, в рамките на един месец. Тази ваканционна форма е много атрактивна, провежда се за дванадесета поредна година и привлича многобройни участници. Поради големия брой желаещи и за да се обхванат повече деца, летните занимания ще се проведат на 2..

публикувано на 23.05.24 в 14:50