Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

Снимка: БГНЕС

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература. 

Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори.

Учениците трябва да са в училищата, в който са разпределени за полагането на изпита, не по късно от 30 минути преди неговото начало.

Със себе си те трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка за допускане. Пише се с черна химикалка.

Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Преди началото на изпита в класните стаи ще се проведе инструктаж, по време на който на учениците ще бъде обяснено какво представляват отделните модули на матурата. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.

За провеждането на изпита традиционно е осигурено видеонаблюдение. 

За първи път през тази учебна година зрелостниците ще имат възможност за повторно явяване на матура за повишаване на резултата, като оценката от този изпит ще може да се използва само при кандидатстване във висше училище

На 20 май ще се проведе вторият задължителен зрелостен изпит. Той е по един от профилиращите предмети, изучавани в 11 и 12 клас или по теория на професията за придобиване на професионална квалификация за учениците от професионалните гимназии. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 7 юни.

Министерството на образованието и науката е направило всичко в рамките на своите компетенции и отговорности по отношение на секретността и контрола при провеждането на днешната матура по български език и литература. Това коментира заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова в отговор на репортерски въпрос дали и тази година може да се стигне до т.нар. купени матури.

"Разчитаме изключително много на отговорността и професионализма на всички останали, ангажирани в процеса. Особено на училищно ниво, на контрола на директорите и на отговорността на квесторите. За да можем да запазим достойнството на цялата ни система и да уважим труда на всички зрелостници, които разчитат единствено на себе си", каза тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Борисов: Единственият шанс е да се състави експертен кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще направи всичко възможно България да има правителство, без той да е кандидат за премиер. Той заяви т ова на пресконференция - първа след изборите 2 в 1 на 9 юни, на която представи своя анализ на резултатите от вота. "Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава. Аз няма да се кандидатирам..

публикувано на 13.06.24 в 13:04

Откриха изгубили се украински туристки в Смолянско

На 12 юни в 19 часа на спешен телефон 112 е получен сигнал за изгубени жени туристки в местност Eлинска река, землище на град Смолян. Незабавно към мястото е изпратен екип на районната пожарна служба. Операцията по спасяването е усложнена поради скалиста и труднодостъпна гориста местност, така и поради настъпващата нощ. Благодарение на..

публикувано на 13.06.24 в 12:43
Пръскане на зелени площи срещу кърлежи

Проф. Кантарджиев: Не пръскаха срещу кърлежи преди дъжда, сега ще има много

В началото на пролетта още е трябвало да се вземат мерки срещу кърлежите, по думите на  проф. Тодор Кантарджиев ,  бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести  и бивш съветник по здравните въпроси на Столичната община. " Има ли няколко дни засушаване , кърлежите се унищожават пълноценно при пръскане на тревните площи. Трябва да..

публикувано на 13.06.24 в 12:30

"Смолян пее и танцува" за празника на обединения град

Предстои празникът на обединения град Смолян. Програмата започва на 15 юни и до 18 юни на паркинга зад театъра ще има атракциони за деца. На 17 юни, с автокино на паркинга пред хотел Смолян . Ще бъде излъчен филмът  "Пулсът на танца". На следващия ден, вторник, ще се състои  празничен концерт "Смолян пее и танцува". Ч етирите читалища от..

публикувано на 13.06.24 в 12:17

Поименният състав на новия парламент ще се изясни най-късно в неделя

До края на днешния ден Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от изборите за Народно събрание – брой получени гласове и разпределение на мандатите между политическите формации, които ще имат свои представители в новия 50-и парламент. Късно снощи, в законовия срок, ЦИК обяви и финалните резултати от евровота.  От..

публикувано на 13.06.24 в 11:55

Записванията за риболовния фест при Дяволския мост текат до 21-и юни

Продължава записването за участие в риболовния фест в местността „Дяволския мост“ . Заявки за участие се подават в община Ардино или на телефон: 0886 441 092. Крайният срок за записване е 21 юни, петък . Участниците трябва да притежават риболовен билет. Станалият вече традиция риболовен фест „Дяволски мост - 2024“ ще се проведе на 22 юни  под..

публикувано на 13.06.24 в 11:37

Книги за 3000 лева купиха за библиотеката към читалище "Юмер Лютфи"

Към читалище "Юмер Лютфи" има библиотека, която преди няколко месеца е спечелила проект към Министерството на  културата за 3 000 лв и е закупила доста нови книги. Срещу 2 лв. годишен абонамент хората могат да си вземат за вкъщи книги за четене. Книгите са подходящи за възрастни и за деца. Мюзеки Ахмед- секретар на читалище Юмер Лютви:..

публикувано на 13.06.24 в 11:29