Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания на червенокръстци - "Май месец за мерене"

На 21- ви май, в градинката срещу ресторант „Москва“ в Кърджали, за поредна година се проведе Национална Кампания MMM - Май Месец за Мерене. 

Целта на кампанията е профилактика и превенция на хипертонията, която е водещо заболяване сред българските граждани. За целта на място се измерва кръвно налягане, попълва въпросник и се обсъждат рисковите фактори за развитието на високо кръвно. 

Със стойностите на кръвното налягане е свързан повишеният процент на сърдечно-съдови заболявания като коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, инсулт, инфаркт, деменция, предсърдно мъждене и бъбречни заболявания. 

Тези заболявания засягат приблизително една трета от възрастното население в световен мащаб и представляват най-голямата епидемия, изпитана някога от човечеството.

По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Мадан е задържан жител за притежание на високорискови наркотични вещества

В РУ-Мадан е образувано бързо производство срещу 43-годишен жител на рудоземското село Чепинци, за притежание на високорискови наркотични вещества. На 01 юни около 13:00 часа е извършено претърсване и изземване в дома му в селото. Полицейските служители открили стъклена ампула, съдържаща 14,24 грама течност, която при извършен полеви наркотест е реагирала..

публикувано на 03.06.24 в 14:17

28 ще са секциите за българите в Гърция

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят 5 секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор.  Не са лишени от..

публикувано на 03.06.24 в 14:09

Изтеглят от пазара партиди на световноизвестни брандове козметика

Изтеглят от пазара и от потребителите партиди на световноизвестни брандове козметика. Причината е установено в състава наличие на химичното съединение пропионалдехид, което е забранено за такъв вид продукти.  Повечето от тях са произведени в държави от Европейския съюз като Италия, Франция, Испания, Германия. За това съобщават от онлайн платформата..

публикувано на 03.06.24 в 13:32

При специализирана операция на територията на областта са проверени 3150 превозни средства

3150 моторни превозни средства са проверени при специализирана операция на територията на областта в периода от 15 май до 31 май с цел ограничаване на нарушения на ЗДвП и предпоставките за пътнотранспортни произшествия, контрол на водачите за правоспособност, спазване на скоростните режими, употреба на алкохол и наркотици. Констатираните нарушения са..

публикувано на 03.06.24 в 11:42

Ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да приемат..

публикувано на 03.06.24 в 11:34

На 7 юни започва изплащането на пенсиите чрез пощенските станции

Изплащането на пенсиите през юни чрез пощенските станции ще започне на 7 юни (петък) и ще завърши на 20 юни (четвъртък). Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2024 г. За това информират от Националния осигурителен институт (НОИ).  Датата за изплащане на..

публикувано на 03.06.24 в 10:37
черни трюфели

Митнически служители задържаха 60 кг контрабандни трюфели

Опит за контрабанда на черни трюфели предотвратиха митническите служители на МП Капитан Андреево.  На 26.05.2024 г. на пункта пристига лек автомобил с турска регистрация на път от Турция за България. Водачът - български гражданин, който пътувал сам, заявил, че не пренася стоки, които да декларира. По метода „анализ на риска“ превозното средство е..

публикувано на 03.06.24 в 10:23