Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата отпуска за разкопки на Перперикон около 500 хил. лв.

Министерски съвет отпуска близо 2 милиона лева за пет археологически обекта в страната сред, които е и скалния град Перперикон. За разкопките това лято на Перперикон са заложени около 500 хиляди лева.

"Разчитаме много на тези средства, за да могат всички тези пет обекта да вървят напред в своето разкриване - те са големи обекти, повечето от тях са градове, естествено не се разкриват за година-две", коментира за Радио Кърджали археологът проф. Николай Овчаров.

Той припомни, че повечето от тези обекти да градове, които се разкопават продължително време. Пример за това е и Перперикон, където разкопките продължават вече 25 години.

"Но годината 2024 е ключова. В тази година, буквално сега, в следващите седмици, месеци, приключват два големи европейски проекта - единият е за консервация и реставрация - уникален, вече е готов, сега се прави електричеството, стартира последният етап за електрозахранването. Посетителският център, който трябва да бъде приет с Акт 16 - чакаме го всеки момент и той да стане", уточни археологът.

И съобщи, че усилията и тази година ще са насочени към Южния квартал, където се работи в последните години. "Има нужда да се разкрие пространството между Акропола и Голямата базилика, която е реставрирана по последния проект, за да може вече третият етап от европейската програма, която очакваме да стартира през есента, да има какво да се проектира", каза още проф. Овчаров.  

По публикацията работи: Станислава Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметовете на Момчилград и Бурса посетиха бъдещият музей на Наим Сулейманоглу

Кметовете на община Момчилград Илкнур Кязим и Голяма община Бурса Мустафа Бозбей посетиха къщата на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу в родния му град, която скоро ще бъде превърната в музей. Експозицията ще представя живота и постиженията на "джобния Херкулес".  Преди да посетят бъдещия музей домакините и гостите положиха цветя пред паметника..

публикувано на 24.09.24 в 16:34

Сюннетчия от Турция извърши традиционен ритуал по обрязване в Момчилград

Традиционен ритуал по обрязване (сюннет) на 70 момчета се проведе в Момчилград. Организатори на събитието бяха Община Момчилград, Голяма община Бурса, Р Турция и Районно мюфтийство - Кърджали. Ритуалът започна с разнообразна развлекателна програма, включваща музикални и танцови изпълнения, които създадоха празнична атмосфера за децата и техните..

публикувано на 24.09.24 в 16:06
Снимката е илюстративна

Продукт, който е повече вода и сол, отколкото сирене, установиха контролиращи

Сирене, което съдържа над 75% вода, са установили на пазара при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението "За достъпна и качествена храна". Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който мами потребителите, да бъде обявено публично. В магазините има сирене за 6,90 лв. за килограм при положение, че поне 6 лв...

публикувано на 24.09.24 в 14:40

Коалиция "БСП - Обединена левица" регистрира листата си в Кърджали (видео)

Коалиция "БСП-Обединена левица" регистрира листа от 9 кандидати за народни представители в 9 МИР-Кърджали. Водач е Георги Кючуков, следван от д-р Ваня Михалева, Константина Карабоюкова, Венелин Башев, Есен Устренска, Антония Младенова, Милен Филипов, Атанас Семерджиев и Боян Бояджиев. За разлика от други партии, които се разделят, ние се обединяваме..

публикувано на 24.09.24 в 13:45

Изтича срокът за коригиране на данъчните декларации

Изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации от физическите и юридическите лица, напомниха от офиса на НАП в Кърджали.  При откриване на грешка в декларираните данни, гражданите и дружествата имат право еднократно, в срок до 30 септември на текущата година, която следва тази на придобиване на дохода, да правят промени чрез подаване на..

публикувано на 24.09.24 в 13:24

ДПС на Доган или АПС, регистрира кандидатската си листа (обновена, видео)

ДПС на Доган, или "Алианс за права и свободи" регистрира листата си в РИК в Кърджали. Очаквано, водач е почетният председател Ахмед Доган. Документите внесе областният председател Ресми Мурад, който представи номинираните за народни представители.  „Нашата листа се води от почетния ни председател д-р Ахмед Доган. Чест за Кърджали и за..

публикувано на 24.09.24 в 10:13

Затоплянето продължава

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места в котловините и по поречията на реките ще се образува краткотрайна мъгла. Постепенно от запад облачността, висока и средна, ще се увеличава. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София - около 25°. В планините ще..

публикувано на 24.09.24 в 09:10