Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателката Мира Нико и баритонът Руси Ников за романите, операта, сцената и живота

Мира Нико и Руси Ников
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

30 години след първите си изяви на сцената на Дома на културата в Кърджали оперният певец Руси Ников отново пя в родния си град. Баритонът, участвал в над 4700 спектакли и концерти по целия свят, докосна с гласа и песните си публиката по време на представянето на книгата "Ерата на Шестото слънце" на писателката Мира Нико в дните на фестивала "Сцени на Арда".

Двамата са семеен и творчески тандем. Живеят и работят в австрийското градче Баден, на 20 км от Виена. В България бяха заради излизането на втория роман на Мира Нико "Отвъд честта и чувствата".

а мен беше много вълнуващо, защото не бях влизал в тази зала 30 години и по-рано ми се струваше много голяма и внушителна. Днес ми се видя една много малка заличка, но въпреки това много китна, с много хубава акустика и много сантимент. Много беше вълнуващо, защото си спомням преди 30 години с Радост Попова, лека ѝ пръст, имахме една група "Ахрида" и със Снежана Полихронова. Ние бяхме млади деца, ученици, обичахме да пеем, да свирим и единствената възможност беше политическата песен, но нашите политически песни бяха много социални по-скоро, отколкото политически - с текстовете и музиката на Радост Попова", върна годините назад Руси Ников.

"Трамплинът" е група "Ахрида", а кариерата му тръгва още в трети курс в Консерваторията, когато, още учейки, започва и да пее в Бургаската опера, и продължава у нас и по света. От 1998 година е в Австрия по покана на оперен театър там. След година работа на договор, става  артист на свободна практика в течение на 24 години. От една година е назначен отново в същия театър, където някога е започнал. 

Бил е на всички континенти, пял е в повече от 16 страни. Догодина ще отбележи 30 години на сцената и една от идеите и Кърджали да бъде включен в юбилейните му концерти: "С Мариана Ликова, директорката на Дома на културата, вече говорихме за един голям концерт с голям оркестър или даже на открито в Кърджали - за Деня на Кърджали например. Ще доведа оркестър. Имам много добър приятел, Сунай Муратов, който е директор на операта в Анкара, диригент, който ще дойде, ако го поканят, може да вземем оркестъра например на Старозагорската или на Пловдивската опера. Имаме контакти, така че ще стана нещо много интересно", прогнозира Руси Ников

От страните по света най-трайни и любими спомени са му оставили Мексико, където е почетен гражданин на два града - Леон и Тепик, Япония, Корея, Египет и Австрия, разбира се. На много от турнетата е придружаван от съпругата си, която черпи вдъхновение за своите романи от тези далечни дестинации.

Така идеята за роман за Мексико "Ерата на Шестото слънце" се ражда по време на 40-дневно турне там. Книгата е провокирана от мъдростта на толтеките. А вторият роман "Отвъд честта и чувствата" е свързан и посветен на Япония.

"Моето творчество е отдадено на изследването на чужди култури и аз може би придобих някакъв непредубеден стил да навлизам в чуждите култури без предразсъдъци, да ги изследвам, да ги заобичвам, после да го изоставя по някакъв философски начин. Да дестилирам най-същественото от тях, от тяхната мъдрост, тяхната култура - всичко, което би могло да донесе полза на хората. И да направя един опит за роман еликсир", разказва Мира Нико.

Тя уточнява, че "всеки роман е като човек, има си характер, понякога е послушен, понякога е вироглав, тоест писателят винаги е поставен пред интересни инспирации, предизвикателства". Понякога писането е свързано с много и денонощен труд и не винаги музата помага. Още повече, когато писателят е семеен човек, има деца и провокациите във всекидневния живот нямат край, казва с усмивка Мира Нико. Такова предизвикателство е бил и компютърният вирус, който "изял" 400 страници от ръкописа на романа за Япония. "Трябваше да започна съвсем наново, което пък означава, че може би не е бил точният момент да излезе точно това, което съм написала и наистина писах съвършено различен сюжет", спомня си Мира.

За нея "Отвъд честта и чувствата" е много специален роман, който на пръв поглед е посветен на Япония, японците, тяхната култура, проблематика, взаимоотношения и традиция. Разказва за древен меч, за неговата загуба от семейството, което го притежава, за смяната на различни собственици, търсенето му и връщането му на законния му притежател.

"На пръв поглед е за Япония, но който го прочете, ще види, че аз съм се задълбочила като с един макро обектив, с който се вглеждам надълбоко в човешката психология и чувства, защото човешкото навсякъде е едно и също. Без значение дали сме в Япония, в Мексико, в България. Манталитетите са различни култури, те са различни, но човешкото в нас е много общо", обяснява Мира Нико. Тя уточнява, че японците са хора на честта, но стават все по-отворени към света.

Мира и Руси Никови споделят факта, че българите в чужбина "сме нито рак, нито риба. Много често тук сме хора, които са "избягали" от България, а там сме чужденци, които не са винаги желани. А най-интересното е при мен в моята професия и в нейната - на Мира, че ние каквото и да правим, ние популяризираме България, ние представяме България и сме горди с нея", казва Руси Ников.

В прикачения звуков файл може да чуете целия разговор с Мира Нико и Руси Ников



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Мариела Велева

"Златоградски захарни етюди" представиха в родопския град

Арт-декоратори представиха своето изкуство в Златоград в специална изложба под надслов: „Златоградски захарни етюди“. „Радвам се, че шеф Мария Озтюрк прие моята покана и дава възможност на жителите и гостите на Златоград да се насладят на уникални захарни творби“, написа във фейсбук профила си кметът Мирослав Янчев. Изложбата бе част от..

публикувано на 16.06.24 в 14:19
Корабът

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

  Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето. Идеята за знамето хрумва на Румен..

обновено на 13.06.24 в 12:56
Част от експонатите

Бавно загива единственият Етнографски музей на открито в единствената Евромахала Батковци

Известната в цяла България "Евромахала Батковци" в област Кърджали днес бавно се обезлюдява. Наречена е евромахала заради единствената по рода си Етнографска сбирка под открито небе, която съчетава предмети от бита от българските земи и знамена и информация за страните в Европейския съюз. Днес тази сбирка изгнива и загива. Тъжна констатация в деня на..

публикувано на 12.06.24 в 17:14
Добромир Якимов

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание. Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните..

публикувано на 12.06.24 в 00:19

Има добра организация за предаване на протоколи, увериха от РИК

При много стройна организация Районната избирателна комисия в Кърджали започна да приема протоколите от секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Първи, традиционно, пристигнаха комисиите от подвижните секции. Изборният ден започна спокойно с не особено голям брой неявили се членове на секционни комисии, каза Петър Захариев,..

публикувано на 09.06.24 в 22:37

Ноара Шидо и Маргарита Калъмова за пианото, музиката и мечтите

Малката лъчезарна и талантлива 12-годишна пианистка Ноара Шидо свири от 3-годишна. Родена е в Париж, майка й Маргарита Калъмова е българка, а баща й е американец. Нора, както галено я наричат, често гостува на баба си и дядо си в Кърджали. Но и във Франция, и в България, не оставя пианото нито за ден. А наскоро след тежък приемен изпит, на който..

публикувано на 04.06.24 в 13:31
Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в..

публикувано на 03.06.24 в 17:51