Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашествениците са победени поне за 10 години

Бързата реакция на специалистите и екипната работа са гаранцията за успеха във войната с мароканските скакалци

Нашественикът
Снимка: Мехмед Реджеб

Приключи пръскането срещу каламитета на намножаване на марокански скакалци и в община Кърджали.  С два вертолета бяха третирани 4 200 дка обработени площи, съобщи за Радио Кърджали д-р Георги Грозев, директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Ден преди това приключи и пръскането с вертолети на засегнатите площи в община Черноочене, където първоначално беше констатиран проблема. Там бяха поразени ливади и пасища с площ около 9 000 дка и щетите бяха най-сериозни. „Истината е, че най-големи поражения не допуснахме да се случат. Има петна, които са изядени на 100%, но тъй като успяхме да уточним и да напръскаме точно в момента, в който трябва, т.е. между втора и трета възраст, скакалецът не е достигнал полова зрялост, не е снесъл яйца, същевременно няма крила и по-лесно се третира, не може да се разпространява, не може да лети на по-големи площи“, поясни д-р Грозев.
Той припомни, че каламитет на намножаване на марокански скакалец имаше в региона през 2014 г. и след третиране проблемът беше преодолян. „След едно успешно третиране науката казва, че след около 8 – 10 години може да се очаква отново каламитет“, допълни директорът. Акцията срещу вредителите преминава успешно и е сигурно, че догодина няма да се намножат в такова количество. „Искам да отбележа, че със съдействието от страна на кметовете, от страна на областния управител, работихме в екип и това позволи в толкова кратък срок да успеем да започнем третирането, тъй като в един момент ние се надпреварвахме с времето“, обобщи д-р Грозев. 
Благоприятните природни условия в топлата зима тази година са помогнали за каламитет на намножаване на мароканските скакалци.
Препаратът, с който се пръскат засегнатите площи, е избран от епизоотична комисия от шест одобрени такива за ливадно третиране. Те са със специален разрешителен режим. Използваният препарат не е отровен нито за пчелите, нито за всички други видове животни, освен за скакалците, категоричен беше д-р Грозев.
До сряда ще приключи пръскането и в останалите общини, които са засегнати – по 1 000 дка в Джебел и в Кирково, около 5 200 дка в Момчилград, с което ще се отчете успешното приключване на битката с мароканските скакалци за тази година.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56

Тясната връзка с бизнеса отличава филиала на МГУ в Кърджали

45 са първокурсниците в кърджалийския филиал на Минно-геоложкия университет "Свети Иван Рилски". Общо 150 студенти се обучават във висшето училище тук. Приемът и тази учебна година е изпълнен на 100 процента, съобщи за Радио Кърджали заместник-директорът Николина Иванова.  Пет специалности, три от които в редовна форма, една в задочна и редовна и..

публикувано на 12.09.24 в 17:24

Милко Багдасаров: Не е вярно, че левите формации в Обединената левица нямат електорат

В навечерието на Съединението на България БСП и левите партии в страната официално се обединиха, а името на коалицията, с която ще се явят на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври е „БСП – Обединена левица“. В интервю за Радио Кърджали, областният лидер на БСП в Кърджали Милко Багдасаров, каза, че на 27 октомври..

публикувано на 12.09.24 в 14:00