Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Околовръстният път на Хасково ще облекчи цялостно трафика към ГКПП Маказа

Новостите и приоритетите в европроектите бяха обсъдени на конференция в БТА Хасково

Новостите в политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. и успешни проекти през предходните програмни периоди бяха обсъдени на местна конференция в Хасково, в рамките на проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, който Българската телеграфна агенция изпълнява с подкрепата на Европейската комисия, предаде БТА. 

Целта е предоставяне на информация на широката общественост, да се насърчава открит диалог относно политиката на сближаване на Европейския съюз и да се представят резултатите на местно ниво и изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз.

Конференцията бе открита от Анастасия Симеонова, експерт в областна администрация – Хасково. Тя описа потенциала за развитие на областта освен чрез географското му разположение, но и чрез природните му дадености, културното му наследство, историческите забележителности, транспорт, инфраструктура и развитие на търговията. Определи близостта на региона с две съседни държави – Турция и Гърция като фактор Хасково да се превърне в център на международен, търговски и културен обмен. Припомни за пътната свързаност и чрез магистрала „Марица“ и я определи като най-прекия и бърз път на Европа с Азия и Близкия изток, а наличието на изброените показатели, по думите ѝ, превръщат региона в привлекателна дестинация за развитието на промишленост.

„Стратегическото положение предлага отлични условия за привличане на чуждестранни инвестиции. Европейските програми и фондове могат да подпомогнат създаването на индустриални зони и бизнес инкубатори, които ще стимулират иновациите и предприемачеството“, каза още експертът в областна администрация.

Подадените концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) за област Хасково са седем, а средствата, за които кандидатства областта, са 293 376 754,75лв., каза Йоанна Кокотанекова, експерт в Областен информационен център – Хасково. Като най-голяма като обем дейности, а и като поискано финансиране, тя посочи концепция за почти 96 милиона лева, с водещ партньор община Хасково, свързана със здравеопазване, образование и екология, в която партньорите са над 30, а дейностите повече от 40. Разказа и за концепция с водещ партньор Агенция „Пътна инфраструктура“, която предвижда изграждането на околовръстен път по югозападната дъга на Хасково, съчетан с инвестиции в зелена градска инфраструктура. Освен към жителите на Хасково, концепцията е насочена и към транзитно преминаващите от страната и чужбина, които търсят връзката Хасково – Кърджали - граничен контролно-пропускателен пункт "Маказа", отчете Кокотанекова.

Новостите в политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г., както и постигнатите резултати по Програма „ИНТЕРРЕГ“ ИПП България - Турция за периодите 2014 – 2020 г. и 2021 – 2027 г., очерта Красимир Станков, експерт „Управление на проекти“ в Съвместен секретариат на Програма „ИНТЕРРЕГ“ ИПП България - Турция. Той отчете, че за над 20-те години трансгранично сътрудничество между двете страни, договорите за субсидия са близо 240 до 2020 г., повечето от които са изпълнени, а общият им бюджет надхвърля 60 млн. евро. И допълни, че за настоящия програмен период 2021 – 2027 г. отреденият бюджет е 34,4 млн. евро, като 72 % или 21,5 млн. евро от него е по приоритет 2: „Интегрирано развитие на трансграничния регион“. Финансовият ресурс по Приоритет 1: „Щадящ околната среда трансграничен регион“ е 6,6 млн. евро, а по Приоритет 3: „По-сигурен трансграничен регион“ - 1,73 млн. евро.

Станков отчете също, че по един от приоритетите се изпълнява стратегически проект, насочен към управлението на незаконната миграция и осигуряване на по-безопасна и по-сигурна Европа. В него партньорите са пет – Областните дирекции на МВР в Хасково, Бургас и Ямбол, както и Областните управи на Одрин и Къркларели.

Настоящият период е много предизвикателен, освен за общините, и за всички субекти на безвъзмездна финансова помощ от различните програми, особено по отношение на интегрираните териториални инвестиции, каза Валентин Спенджаров, главен експерт в Дирекция „Европейски и национални програми и проекти и екология“ в община Хасково. Той отчете, че през изминалия програмен период община Димитровград е изпълнявала трансгранични проекти основно по програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България – три на брой. Единият от тях е проект в сферата на опазване на околната среда и противодействието на различни бедствия, изпълняван с община Суфли. 

„За съжаление пожарите от изминалата година бяха доста опустошителни за Суфли и възникнаха нужди от нови мерки, които да бъдат финансирани със средства от ЕС за противодействие на тези пожари, тъй като изграденото бе за превенция и не може да противодейства ефективно“, каза Спенджаров. Той допълни, че вече е разработено ново проектно предложение с по-конкретни мерки.

Експертът каза също, че е изработено и проектно предложение в партньорство с университета в Солун за остров Тасос, отново по отношение на превенцията на бедствията, но в посока наводнения, каквито често се случват на гръцкия остров при обилни валежи. 

Концепциите за интегрирани териториални инвестиции от област Хасково изчерпват една голяма част от ресурса, затова се надявам да има допълнителен ресурс, защото в противен случай много трудно общините от Южен централен район ще постигнем целите, които сме си поставили, каза заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков. 

Той сподели опита на общината по отношение на трансграничното сътрудничество чрез реализиран проект за над 1 млн. и 100 хил. евро в областта на телемедицината, чиято цел е била създаването на модел за първична здравна грижа, приложим в трансграничния регион. Партньори в него са били три общини – Димитровград от България и Димотика и Паранести в Гърция, а резултатът от него са два оборудвани за първична медицинска помощ мобилни диагностични центъра и обхванати до момента над 4200 души. 


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кирково е пред воден режим

Кирково е пред воден режим. От вчера са въведени ограничения в ползването на водата от река Върбица, откъдето населените места се водоснабдяват. Това съобщи пред Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. Една от причините е засушаването и горещините, втората - от двайсетина години се иззема инертен материал от коритото на реката.  Община..

публикувано на 26.06.24 в 13:33

В Хасково изкуството ще се бори срещу дрогата

Фестивал на талантите „Изкуството срещу дрогата“ ще се проведе в Хасково на 26 юни от 11 часа в. Той се организира от Община Хасково и Превантивно информационният център по наркотични вещества в Хасково. Фестът е по повод 26 ти юни - Международен ден за борба с употребата и разпространение на наркотици. В младежкия център участници от община..

публикувано на 25.06.24 в 11:10

Ботевци спечелиха награди от литературни и журналистически конкурси

И тази година членовете на училищния журналистически клуб „Публична реч“ към Езиковата гимназия в Кърджали спечелиха награди от престижни национални литературни и журналистически конкурси. Мариана Лозева е носител на специалната награда на Националния ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“ – Стара Загора. Темата на конкурса беше „Нашият свят“,..

публикувано на 25.06.24 в 10:05

Промени в изпитите за шофьори са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на транспорта публикува за обществено обсъждане промени в обучението и изпитите за шофьори. Предвижда се кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението.  При неуспешно полагане на изпитите в посочения срок кандидатът ще преминава ново обучение,..

публикувано на 23.06.24 в 18:00

„Дни на приятелството“ ще се проведат в Кърджали

За първи път в Кърджали ще се проведат „Дни на приятелството“ от 13 до 15 юли. Програмата предвижда богата програма и разнообразни прояви, съобщиха от общинския пресцентър. Стартът ще бъде даден с масов лекоатлетически крос от Паметника на Васил Левски. Могат да се включат участници от всички възрасти след записване най-късно до 1 юли на имейл,..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

БЧК обучава социално уязвими хора в Чернооченеско

Служители на Българския червен кръст обучават социално уязвими хора от община Черноочене.  Златка Лапанова и Румяна Карагяурова - доброволци от „Екип 254” и Елита Динкова - специалист в Областния съвет на БЧК в Кърджали  проведоха обучителни сесии свързани за здравословно хранене, избор на личен лекар, достъп до медицински специалист от..

публикувано на 21.06.24 в 16:00

В неделя входът е свободен за обсерваторията в Рожен

Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе от 10:00-16:00 ч. на християнския празник Петдесетница, който през тази година е на 23 юни, неделя. На този ден най-големият изследователски астрономически център в Югоизточна Европа ще разтвори врати с вход свободен за..

публикувано на 18.06.24 в 13:45