Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на качамака събира гости в Шумнатица

с.Шумнатица. 2023
Снимка: Божидар Чолаков

Близо 1400 порции качамак ще бъдат раздадени на гостите на Празника на качамака в кирковското село Шумнатица, който ще се проведе на 1 юни, събота. 
Родопският деликатес ще бъде приготвен по традиционна местна рецепта, а брашното за него ще бъде смелено във възстановената през 2016 година воденица в селото. 
Заместник-кметът на Община Кирково Валентина Димитрова: „Миналата година си казахме, че трябва да превърнем този празник в традиция. Тази година самият празник ще започне по обяд. Ще бъде открит от кмета Шинаси Сюлейман заедно с известния родопски певец Николай Славеев и гайдарският състав „Войводите“ .

Първият Празник на качамака в Шумнатица се проведе през 2018 г. , който бе повторен и през 2019 г. През 2020 г. празникът беше отложен заради пандемията от коронавирус. 

В основата на инициативата е възстановената през 2016 г. от  община Кирково стара воденица в центъра на селото, в която всичко е запазено в автентичен вид. В общината има и други други воденици, но те са разрушени или полуразрушени.  Тази в Шумнатица е единствената работеща и е атракция за гостите. Посещава се от наши и от чужди туристи. На метри от нея се намира стар каменен мост, известен сред местните хора като римски.

Желанието е Празник на качамака в Шумнатица да стане традиционен. Целта е да се популяризира селото, да се привлекат повече туристи. Воденицата ще бъде включена в туристическите маршрути в общината. Освен това ще се използва от местните хора за мелене на брашно.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Кабинет ще има само при политическо чудо

Липсата на желание да се гласува е най-големият враг на демокрацията, „защото, ако ние не искаме да определяме кой да ни управлява, тогава кой ще определя кой да ни управлява“. Това коментира в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Тодор Галунов. По думите му в момента българските елити не са в състояние да си изпълнят основната..

публикувано на 27.06.24 в 22:03

Едис Наим: За да просперира, България се нуждае от дръзновението на младите и мъдростта на старите

Едис Наим е абитуриент от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Завърши немска паралелка и е един от най-награждаваните и успешни зрелостници. Трудно е да бъдат изброени всичките му награди през годините. Сред най-значимите през 2021/2022 г. са III-о място в национален кръг на Международна олимпиада по немски език на Гьоте..

публикувано на 24.06.24 в 23:47

Помогнете на 8-годишната Никол да има красиво и щастливо детство!

".... с натежало сърце и скам да кажа, че Никол е едно прекрасно дете с много добро  сърце и с много големи мечти ,  дете, на което за съжаление се наложи да порасне твърде бързо  и да преживее кошмар, т върде страшен за нейната малка душичка .  Призовавам всеки да помогне и да подкрепим Никол и нейното  семейство в тази..

публикувано на 21.06.24 в 17:01

Осемгодишната Марина Николова спечели първо място на Национално състезание по художествена гимнастика

Марина Николова е едно талантливо и амбицирано дете от Кърджали, което печели първа награда на национално състезание по художествена гимнастика заедно с отбора си. С нея заедно бяха нейната майка Боряна Николова и 10-месечната й сестричка Фифи. Ето какво разказва тя за себе си и за това как е тръгнала по пътя на изкуството на художествената..

публикувано на 20.06.24 в 18:24

Какво трябва да знаем за портативните радиостанции?

Портативните радиостанции, познати повече като уоки-токи, са за безплатна комуникация за свободното време или професионални дейности. Лесни за използване по време на лов, водни и планински спортове, колоездене и други.  Какво трябва да знаем, преди да си закупим радиостанция? Кои модели са за свободно ползване и за кои трябва да имаме..

публикувано на 20.06.24 в 13:06

Милко Багдасаров: Едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси

Това разделение в момента, което го има и във всичките процеси, които текат в България, едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси, които видимо няма на този етап как да се получат . Въпреки че те са задължителни, ако искаме нещо да постигнем, да се направят компромиси от всички. Това коментира за Радио Кърджали..

публикувано на 20.06.24 в 11:15

Слави Василев: Президентът е на ход

Петдесетото народно събрание не започна с необходимата доза оптимизъм, че изведнъж нещата ще се отпушат и ние ще тръгнем по едно светло политическо бъдеще. Констатацията направи в ефира на Радио Кърджали политическият анализатор Слави Василев. „ Попарата", която политическата класа си е надробила, дойде ред да бъде изядена и много често, тя не се..

публикувано на 20.06.24 в 01:33