Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване разглежда готовността приемни семейства да отглеждат деца-бежанци

Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Каква е възможността деца бежанци да бъдат настанени в приемни семейства и какви са притесненията и нагласата на обществото и на приемните родители, които биха приели такива деца. Това обсъждаха в Кърджали представители на Фондация "Мисия Криле", местни институции и приемни семейства. Проучването е подкрепено от УНИЦЕФ. А организацията има опит в предлагането на услуги и защита на различни социали и уязвими групи. 

"Юли месец фондацията ще навърши шест години, но тя има много богат опит с подкрепа на различни групи уязвими хора, жени, деца, мигранти, хора от различни етноси, всички, които преминават през трудни моменти, имат нужда да бъдат подкрепени от психологическа, социална, правна помощ и просто човешка подкрепа", разказа за Радио Кърджали Силвия Теофарова.

"Ние основно работим в Стара Загора - района, и в Харманли, Хасково. И много хора ни свързват основно с бежанци, но всъщност не. Повечето хора, с които работим, са българи - хора от някакво затруднение, хора, които минават през криза, работим с родители, които са в конфликт или имат трудности с децата си и не само кризисни неща, но примерно в момента стартира група за кандидат-осиновители. Работим с Приемна грижа. Общо взето се опитваме да бъдем полезни в различни места и области. Но темата за бежанците ни е много важна", допълни Ивайло Ябълкаров.

Той уточни, че целта им е да бъдет полезни и да помагат не само на самите бежанци, но и на хората и на институциите, които работят с тях.

"Разбира се, в основата е и това да помагаме на тези хора, които идват - повечето от тях от едни доста опасни места, преживели са преминаване през различни територии, подложени са на различни опасности и са оцелели - една част от тях. За съжаление, все повече се сблъскваме със случаи на хора, които са изгубили живота си около границата или след границата и такива, чиито роднините им търсят телата им, тоест има от всичко, а ние се опитваме да помагаме с медицински консултации, с консултации с адвокат, работа с психолог и терапевт групови занятия, със спортни занятия - имаме колега, който е сириец, но с българско гражданство, който работи в лагера с младежи и мъже", обясни Ивайлов Ябълкаров. 

Според него в обществото ни има предразсъдъци и фалшиви новини, свързани с бежанците. Реалността, с която се сблъскват, показва, че за миналата година има 3878 деца, които са влезли в страната ни сами. "Ние ги наричаме непридружени. Това са деца, които са влезли без присъствието на някой възрастен. Това са деца в риск, ние се опитваме да помогнем за интеграция. Но тяхната цел е да се съберат със своите близки и да отидат в по-западната част на Европа. Преди 2-3 години имаше доста силен интерес (към курсовете по български език, които фондацията организира, б.р.), защото много от хората оставаха по дълго. В момента основно влизат сирийци и афганистанци. Афганистанците най-често те веднага тръгват към Западна Европа. Сирийците изчакват да получат статут, но основно идеята им е да заминат също, така че не се задържат толкова много", разясни Ивайло Ябълкаров.

Услугите, които фондацията помага не само на бежанците, но и на всички нуждаещи се, са разделени в различни направления - за детето се предлага психологическа помощ, подготовка за осиновяване, специализирана подкрепа за деца в приемни семейства, работа по идентичност и подкрепа. За майки и деца, които минават през труден момент, се предлага подслон. Организацията има и Синя стая, в която щадящо се изслушват деца, които преминават през различни правни процедури.

В Кърджали представителите на Фондация "Мисия Криле" провеждат срещи с приемни родители и институция, свързана с приемната грижа. Поводът е проучване на УНИЦЕФ, което цели да провери готовността и нагласата на обществото, институциите и на деца-бежанци, да бъдат настанени в приемни семейства.

"Става  въпрос обаче за деца, които са без своите семейства, без възрастен. Това е втора такава среща с приемни семейства, направихме няколко срещи и със самите деца, които евентуално биха били настанени и така искаме да разберем нагласата на хората. Примерно децата биха ли дошли в приемни семейства. Приемните семейства, биха ли се погрижили за такива деца, ако имат притеснения - кои са най-големите притеснения? Кои са предизвикателствата пред това да се грижиш за едно дете примерно на 12 години, което е от Сирия и е тук без никой възрастен", разказа Ивайло Ябълкаров.

"Децата ни изненадаха и са съгласни. Те са преживели много трудности. Тези  деца по-различни са от тези, с които сме работили до момента. Различието им е това, че са се научили да бъдат по-възрастни и се справят с неща, с които ние не подозираме, че могат... Децата искат да бъдат в семейна среда. Децата осъзнават, че семейната среда, каквато приемната  грижа би могла да им даде, е по-доброто място, отколкото да бъдат в лагера и да няма възрастен, който да е да е около тях... Радваме се, че в Кърджали намерихме отворени семейства, отворени институции", коментира Силвия Теофарова.

Към момента на територията на област Кърджали има три деца-мигранти, които са настанени в центрове за настаняване от семеен тип, където екипите са впечатлени от начина, по който малките бежанци се вписват и интегрират, обясниха Силвия и Ивайло. Двамата коментираха, че настаняването в приемно семейство не касае само тези деца, но и такива, които са в лагера в Харманли например. Идеята все още не е започнала да се реализира, но според Силвия и Ивайло е въпрос на време, още повече, че има отворени хора - приемни родители, които са готови и на които единственото притеснение е езикът за комуникация с детето.

сички институции, с които сме говорили до този момент, казват, че няма никакъв проблем и сега да се случи това. Разбрахме от колегите и от приемните родители, че е имало възможност такова настаняване вече да се случи тук в Кърджали, но поради различни причини не е станало. Тоест и сега може да се случи. Нашата цел е да видим кои са притесненията, кои са пречките, за да може държавата да работи върху това. Предстои да се направи  кампания за приемна грижа за такива деца. Ние също така смятаме, че е добре да станат приемни родители хора, които са били бежанци, но са останали в България. Които имат опит,  познават езика, знаят културата им биха и доста полезни", коментира Ивайло Ябълкаров.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Помогнете на 8-годишната Никол да има красиво и щастливо детство!

".... с натежало сърце и скам да кажа, че Никол е едно прекрасно дете с много добро  сърце и с много големи мечти ,  дете, на което за съжаление се наложи да порасне твърде бързо  и да преживее кошмар, т върде страшен за нейната малка душичка .  Призовавам всеки да помогне и да подкрепим Никол и нейното  семейство в тази..

публикувано на 21.06.24 в 17:01

Осемгодишната Марина Николова спечели първо място на Национално състезание по художествена гимнастика

Марина Николова е едно талантливо и амбицирано дете от Кърджали, което печели първа награда на национално състезание по художествена гимнастика заедно с отбора си. С нея заедно бяха нейната майка Боряна Николова и 10-месечната й сестричка Фифи. Ето какво разказва тя за себе си и за това как е тръгнала по пътя на изкуството на художествената..

публикувано на 20.06.24 в 18:24

Какво трябва да знаем за портативните радиостанции?

Портативните радиостанции, познати повече като уоки-токи, са за безплатна комуникация за свободното време или професионални дейности. Лесни за използване по време на лов, водни и планински спортове, колоездене и други.  Какво трябва да знаем, преди да си закупим радиостанция? Кои модели са за свободно ползване и за кои трябва да имаме..

публикувано на 20.06.24 в 13:06

Милко Багдасаров: Едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси

Това разделение в момента, което го има и във всичките процеси, които текат в България, едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси, които видимо няма на този етап как да се получат . Въпреки че те са задължителни, ако искаме нещо да постигнем, да се направят компромиси от всички. Това коментира за Радио Кърджали..

публикувано на 20.06.24 в 11:15

Слави Василев: Президентът е на ход

Петдесетото народно събрание не започна с необходимата доза оптимизъм, че изведнъж нещата ще се отпушат и ние ще тръгнем по едно светло политическо бъдеще. Констатацията направи в ефира на Радио Кърджали политическият анализатор Слави Василев. „ Попарата", която политическата класа си е надробила, дойде ред да бъде изядена и много често, тя не се..

публикувано на 20.06.24 в 01:33

Нова книга разказва за лечебни и ритуални практики и защитни накити от Източните Родопи

В четвъртък, 20 юни, от 17.30 ч., в Регионалния исторически музей в Кърджали ще бъде представена книгата "Лечебни и ритуални практики. Символи и апотропеи."  Сборникът разглежда научно, но в същото време и достъпно, някои устояли във времето лечебни практики, традиции и ритуали в Източните Родопи. Автори на статиите са Лидия Кирилова, уредник в отдел..

публикувано на 18.06.24 в 14:57
Георги Георгиев

Георги Георгиев: В новия парламент „Възраждане“ ще даде по много от същото – ще отстояваме досегашните си позиции

module="Media" entry="Audio" title="Георги Георгиев" url="http://82.119.84.123/storage/RadioKardzhali/2024/Other/06/170624 ГС Георги Георгиев.mp3" download="false" class="" tpl="index.html" ] ПП „Възраждане“ направи една активна кампания, за разлика от другите партии и затова увеличи с един депутатите си в новия парламент. Това каза в ефира на Радио..

публикувано на 17.06.24 в 20:14