Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват нова процедура за саниране на жилища в Хасково

Снимка: Сайт Община Хасково

Открита е нова процедура процедура за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради във въглищни региони, съобщават от общинската администрация в Хасково.

Процедурата обхваща регионите на Хасково, Перник, Кюстендил и Стара Загора. По нея могат да се финансират проекти и в общините Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Елхово, Сливен и Тунджа.

Краен срок за подаване на заявления от страна на Сдруженията на собствениците пред Община Хасково е19.08.2024 г.

Могат да кандидатстват Сдружения на собствениците, регистрирани по Закона за управление на етажната собственост. Задължително е партньорство с общинската администрация, която ще бъде водещ партньор в проекта и ще изпълнява функциите по неговото административно и финансово управление.

Допустими за кандидатстване са многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на ЗУЕС и са проектирани преди 26 април 1999 г., в които самостоятелните обекти са най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик. Сградата трябва да е жилищна, да е предназначена за постоянно обитаване и най-малко 60 на сто от разгъната застроена площ да се заема от жилища.

Процедурата е също за сгради, за които е установено, че отговарят на съществените изисквания към строежите съгласно чл. 169, ал. 1, т. 1 от ЗУТ и са получили положителна оценка за сеизмична осигуреност.

Общият размер на средствата по тази процедура е 129 186 003,18 лева за Област Стара Загора и 10-те общини, свързани с Маришкия басейн Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа.

Минималният размер на заявените безвъзмездни средства за проектно предложение, включващо една сграда/блок-секция е 50 000 лева, а максималният размере 9 500 000 лева.

Одобрените сгради ще получат до 100% безвъзмездната финансова помощ.

Сдружения на собственици, които имат подадени заявления за финансова помощ в Община Хасково по други програми и процедури, е необходимо да подадат ново.

Процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“ е по Приоритет 4 „Справедлив преход“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. и се финансира по Фонда за справедлив преход на ЕК.

Крайният срок за подаване на заявления от страна на Сдруженията на собствениците в Община Хасково е до 17:00 ч. на 19.08.2024 г. /включително/ с пълен комплект от изискуеми документи внесени в деловодството. Възможно е след преглед на внесените документи да бъдат изискани допълнителни или да се наложи корекция на вече подадени, предупреждават от общинската администрация.

За допълнителна информация и въпроси във връзка с попълване на заявленията за участие по процедурата: Община Хасково, пл. Общински №1, стая 404 телефон за връзка 038/603 393, ел. поща: projects_hv@haskovo.bg

Областен информационен център – Хасково, бул. "България" 140, ет.1, (Малък бизнес център II) Тел.: 038 62 22 63, ел. поща: oichaskovo@abv.bg


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

МВнР призова българите да напуснат Ливан

Българското Министерството на външните работи призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. Призивът е във връзка "със сериозната ескалация на военните действия в Ливан през последните часове". Британското външно министерство също призова гражданите си да..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Правителството не е страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване

Правителството не е страна по договора за наемане на помещение за съхраняване на машините за гласуване. С тази позиция излязоха тази сутрин от кабинета "Главчев", след като снощи от Централната избирателна комисия през медии заявиха, че на първи октомври изтича договорът с фирмата, която стопанисва склада за съхранение на устройствата и няма сключен..

публикувано на 28.09.24 в 10:35

Държавата отпуска близо половин милион лева за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко мерки -..

публикувано на 28.09.24 в 09:30

Българският лекарски съюз избира нов председател

В рамките на 77-мия отчетно-изборен събор на Българския лекарски съюз, който ще се проведе в Пловдив, ще се състои избор за председател на съюза. Вторият мандат на сегашния председател на Съюза д-р Иван Маджаров изтича и по устав той няма право да участва в надпреварата отново.  До момента са ясни две кандидатури  - тази на бившия здравен министър от..

публикувано на 28.09.24 в 08:45

Времето в събота ще е слънчево

Днес ще бъде слънчево. В сутрешните часове на места, главно в Източна България, ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в Кърджали и Хасково - 32°, в Смолян около 26° . В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 28.09.24 в 08:14

На тържествена церемония 21 гимназисти получиха езикови сертификати по английски език

В ЕГ „Христо Ботев“ се проведе тържествено връчване на сертификатите от престижния Кеймбридж изпит. Възпитаниците на гимназията се явиха на CAE и въпреки тежестта на нивото се справиха повече от отлично, съобщават от администрацията на езиковата гимназия. От 21 ученици – 8 са с най-високото ниво на владеене на английски език - С2, което е показателно..

публикувано на 27.09.24 в 18:00

Правителството реши да назначи Радослава Кафеджийска като генерален консул на България в Одрин

Министерският съвет прие решение за назначаване на Радослава Велизарова Кафеджийска на длъжността генерален консул на Република България в Одрин, Република Турция с консулски окръг, обхващащ общините: Одрин, Къркларели и Текирдаг.  Радослава Велизарова Кафеджийска е с богат професионален опит в дипломацията. По образование е юрист, магистър по право..

публикувано на 27.09.24 в 14:27