Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3500 вида комари виреят по нашите географски ширини, разпространяват различни болести

Тъмните дрехи пазят от комари, светлите – от кърлежи

В никакъв случай кърлежът да не се разтрива между пръстите или да се чука с камък при унищожаването му

| Интервю
4
Д-р Магдалена Маринова
Снимка: Личен архив

Абсолютно забранено е кърлеж да се смачква между пръстите, да се чука с камък или други подобни действия, след като бъде изваден от тялото на човек. Това са изключително опасни начини за унищожаването, защото ако е заразен, може да пренесе заразата чрез най-малка раничка по кожата, или ако попадне в окото. Правилният начин е да бъде сложен в хартия и изгорен или да бъде унищожен със спирт
Сериозната препоръка е на д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение в кърджалийската многопрофилна болница „Д-р Атанас Дафовски“. Тя посочи най-сериозните болести, които са пренасяни чрез ухапвания от кърлежи и комари. 
Инфекционистът препоръча, връщайки се вкъщи след разходка сред природата, „ние винаги трябва да направим един преглед, като особено внимание трябва да обърнем на подмишниците, слабините, главата, задната част на коленете, пъпа на корема, около кръста, вътре и около ушите. Ако открием, че има впит кърлеж, трябва максимално бързо да се предприемат действия за отстраняване. Това може да бъде при личен лекар или в спешно приемно отделение, а в някои случаи и в домашни условия. Искам да обърна особено внимание, че кърлежът се хваща с пинсета и леко постепенно се издърпва без да се върти и без да се извива. Не се слага мазнина. Това, което битуваше много дълго във времето. Ако успеем да го извадим цял, йодираме мястото, след което изваденият кърлеж се унищожава или със спирт, или се изгаря. Ако при изваждането главичката се скъса, остане в раничката, незабавно трябва да се обърнем към хирург за отстраняване на главичката. Колкото по-рано извадим кърлежа, толкова по-малка е вероятността, ако той е заразен, да предизвика заболяване“, категорична бе д-р Маринова. 
На какво трябва да се обърне особено внимание след сваляне на кърлежа?
„Две са насоките. Едната е за локални прояви на ухапването, зачервяване, отток, болка. Това може да бъде с алергична причина, но може да бъде началото, първата фаза на Лаймската болест. От общите прояви трябва да се обърне внимание на изявата на температура, главоболие, обрив по тялото. В ендемичните райони за Кримска (хеморагична треска), какъвто район сме ние, тук, трябва да се обърне внимание за кървене от венците, за хеморагични петна по кожата, мускулни болки, отпадналост, безсилие. Всичко това, ако се появи след ухапване от кърлеж, веднага трябва да се потърси медицинска помощ, за да се предприемат спешни мерки за адекватно лечение“, препоръча лекарят.
Кърлеж
Каква е най-добрата профилактика срещу кърлежи?
От кърлежи най-добре предпазват светли дрехи, добре пристегнати около китките и глезените. За хората с професии, рискови за евентуален контакт с кърлежи, е силно препоръчително „откритите части (на тялото, б.р.) трябва да бъдат добре обработвани с подходящи за кърлежите репеленти, а дрехите предварително да бъдат обработени с реметрин“, подчерта д-р Маринова. Всички останали хора, които имат не много интензивен досег с природата в ежедневието си, трябва да обърнат внимание на редовното окосяване и обработването на тревните площи в паркове, междублокови пространства, бездомните кучета. Трябва да се следи популацията на бездомните кучета, тъй като те са преносители и „резервоар“ за някои от болестите, разпространявани чрез кърлежите. Домашните любимци, кучетата, когато бъдат прибрани у дома след разходка, също трябва да бъдат щателно преглеждани за кърлежи. Насекомите се отстраняват от тях по същия начин, както от човешкото тяло. „Ухапването от кърлеж не предизвиква болка и ако не се прегледаме, ние може изобщо да не разберем. Когато той се напие с кръв, се пуска и много често заболелите от дадена болест, която пренася кърлежа, нямат спомен, че са ухапани, защото не са разбрали“, предупреди д-р Маринова.
Борбата с кърлежите е сравнително по-лесна, отколкото тази с комарите. По нашите географски ширини тези насекоми са широко разпространени – над 3 500 вида, като също пренасят много различни заболявания. Особено внимание сред тях се обръща на Западнонилския енцефалит.
Комар, денга
Каква е ефективната профилактика срещу комарите?
„Първо трябва да сме добре информирани къде има регистрирани такива заболявания, защото се приема, че там комарите могат да разнасят заболяването. Трябва да избягваме места, които са влажни, има застояла неподвижна вода – езера, блата, язовири, защото те обичат влажните и топлите места. Също да няма гола плът, т.е. да сме добре облечени. Тук се препоръчва облеклата да бъдат с по-тъмен цвят, защото светлите цветове – бяло, розово, жълто, е установено, че привличат комарите. Личната защита е най-вече използването на репеленти. Ако нямаме, можем да си направим, като си добавим в лосиона за тяло капки от масло на лавандула, валериан, анасон, мента, кедър, мащерка. По този начин, третирайки откритите повърхности, ние си гарантираме, че няма да бъдем нахапани от комари“, посъветва д-р Маринова.
Още подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
КПП Капитан Андреево (29 юни 1989). На снимката: Български мюсюлмани, заминаващи за Република Турция - „Голямата екскурзия

Голямата екскурзия – голямата грешка на тоталитарната българска държава

Билге Мехмед: За мен Голямата екскурзия бележи живота на преди и след. Първо Възродителния процес – тогава бях на 6 годинки. Бях една седмица, току-що, в първи клас. Майка дойде и каза – сега избери Биляна или Боряна да се казваш. Това се е запечатало в моето съзнание и беше изключително емоционален момент. След това, нашите..

публикувано на 30.05.24 в 16:39
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45