Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

| обновено на 30.06.24 в 16:45
Видински митрополит Даниил
Снимка: facebook.com/Vidinska.mitropoliya

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх . На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66. 

3 бюлетини са недействителни.

Новият български патриарх беше избран на 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор.

Патриарх Български и митрополит Софийски е роден е на 2 март 1972 година в Смолян със светското име Атанас Трендафилов Николов. Завършва основно и средно образование в родния си град, след което отбива военната си служба. През 1996 г. започва да учи английска филология в Софийския унивирситет " Свети Климент Охридски", но на следващата година се прехвърля в Богословския факултет  на същия университет, който завършва задочно през 2002 г. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир  под духовното ръководство на митрополит Натанаил Неврокопски . На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество и на следващия ден е ръкоположен за йеродякон  На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание вРоженския манастир "Рождество Богородично" и на 27 ноември е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах . На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

На 20 януари 2008 г. е ръкоположен за епископ с титлата драговитийски  и е назначен за викарий на неврокопския митрополит.Ръкополагането му е извършено от патриарх Максим Български.

Преминава като викарен епископ в американската, канадската и австрийската епархия  от 2011 г. до 4 февруари 2018 г. Видински митрополит е от 4 февруари 2018 г. до 30 юни 2024 г.


По публикацията работи: Гинка Динчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На три гръцки острова евакуират туристи заради пожари

На три гръцки острова пламнаха големи пожари. Евакуират туристи. Сложна  е пожарната обстановка на остров Кос в Егейско море. Огънят достигна до къщи и хотели. Властите евакуираха над 10 хиляди туристи. Те са настанени в спортни зали, защото свободни хотели на острова няма. Няколко села са в готовност за прехвърляне на безопасно място. Пристигат екипи..

публикувано на 02.07.24 в 10:35

В Минерални бани изграждат туристически информационен център

В непосредствена близост до сградата на община Минерални бани ще бъде вдигнат туристически информационен център. Вече е обявена обществена поръчка.   Ще бъде изграден павилион от метална носеща конструкция с разгъната застроена площ 42 кв. м с включено санитарно помещение. Той ще бъде украсен с красиви фотографии от забележителностите на курорта...

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Президентът Румен Радев на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Гърция, където ще участва в 28-та годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година международният форум в гръцката столица Атина е под наслов "Спирала през конфликтите, в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии". Част от дискусиите ще са посветени на последиците от европейските..

публикувано на 02.07.24 в 08:50

Жълт код за високи температури

Вторник в по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток, вечерта ще започне да се..

публикувано на 02.07.24 в 08:10

Ресми Мурад разговаря с кметовете на седемте общини в област Кърджали

Ресми Мурад покани на първа среща кметовете на седемте общини в Кърджалийско в качеството си на областен управител. Ерол Мюмюн, Неджми Али, Илкнур Кязим, Себихан Мехмед, Айджан Ахмед, Шинаси Сюлейман и Наско Кичуков /заместник кмет на Ардино/ разговаряха как взаимодействието на местната с регионалната власт да бъде по-ефективно и да бъде в услуга на..

публикувано на 01.07.24 в 17:35
Илхан Ахмед

Гръцкият депутат Илхан Ахмед: Кога ще отворите „Маказа“ за автобуси

Гръцкият депутат от партия ПАСОК Илхан Ахмед отправи запитване в парламента към министъра на външните работи на страната Йоргос Герапетрити, защо преминаването на туристически автобуси през граничния пункт „Маказа“ се забавя. За Радио Кърджали Ахмед каза, че до края на тази седмица министърът трябва да отговори какви са пречките автобуси да..

публикувано на 01.07.24 в 17:17

С концерт на БТР стартира 15-ата Международна среща в Момчилград

С концерт на една от най-обичаните български рок групи БТР ще стартира Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тази година тя ще се проведе за 15-ти път в дните от 22 до 27 юли включително. Концертът на Наско и бандата му е насрочен за 22 юли /понеделник/ от 20.30 часа в градския парк на Момчилград. "Заповядайте..

публикувано на 01.07.24 в 17:07