Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недекларирана валута за 240 хил. лв. е открита у румънци на ГКПП "Капитан Андреево"

Снимката е илюстративна.
Снимка: Агенция

Нелегален пренос на валута - евро, британски паунди и щатски долари, с равностойност от близо 240 хил. лв. (238 959 лева), е пресечен от митнически инспектори на граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Това съобщиха от пресцентъра на Митниците.

Недекларираните общо 108 530 евро, 7000 щатски долара и 6000 британски паунди са открити при обиските на две жени и четирима мъже, румънски граждани, пътуващи през границата ни с Турция с различни, но поредни автобуси, на 26 и 27 юли.

Нарушенията са разкрити в рамките на съвместната операция за противодействие на контрабандата между органите на Агенция "Митници", Главна дирекция  "Борба с организираната престъпност", Главна дирекция "Гранична полиция" и Национална агенция за приходите.

При единия от случаите у румънка митничарите открили еврови банкноти, укрити в ластичен колан около кръста на жената. Друга част от сумите са били в чанти. По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районната прокуратура - Хасково.

Голямо количество недекларирана валута беше задържано на ГКПП "Капитан Андреево“ и на 15 юни. Тогава при съвместна акция на службите на граничния пункт бяха установени в пътнически микробус 340 000 щатски долара (с равностойност 622 291 лева).

Според обобщените данни за 2023 година на граничния пункт "Капитан Андреево" разкритата недекларирана чужда валута е с равностойност близо 27 милиона лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Президентът Румен Радев: Политическата криза продължава

Президентът Румен Радев обяви, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност. "Това, което видяхме днес в парламентарния дебат, е, че някак си личните нападки доминираха над политическите тези. Фокусът беше насочен повече върху миналото, отколкото върху..

публикувано на 03.07.24 в 16:58

Аптеките в Ардино се включиха в протест

Двете аптеки в град Ардино се включиха в националния протест на бранша в сряда. Те спряха работа за 2 часа. Причината за това са предложените промени в Наредба 4, с които не става ясно как ще се обезпечи дейността по изпълнение на рецептите.  „Искаме да работим със Здравната каса, но не при тези условия“, заявиха  магистър фармацевтите Ажда Юсеинова и..

публикувано на 03.07.24 в 16:55

Депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за премиер

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98  депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. В кулоарити на парламента лидърът на ДПС Делян Певески коментира, че България е пропусна да има евроатлантическо правителство...

публикувано на 03.07.24 в 16:30
РЗИ-Смолян

В сила са промени в работата на ТЕЛК

Времето за обжалване на решенията на ТЕЛК става общо 14 дни, а не както досега – 28. НЕЛК ще може да връща решение за преразглеждане вече само веднъж, а не както досега неограничен брой пъти. Това са част от промените, които влизат в сила в работата на експертните лекарски комисии.  От 21.06.24 г. на основание изменения в Правилника за устройството и..

публикувано на 03.07.24 в 14:57
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Пеевски се саморазправя еднолично в ДПС

"Феноменът" Делян Пеевски еднолично се саморазправя с всички кадри в „Движението за права и свободи“, които имат някаква тежест, които биха застрашили неговата еднолична власт“. Това каза пред Радио Кърджали бившият заместник-председател на Движението Гюнер Тахир, който в момента е лидер на партия НДПС. „Няма друг случай в историята на..

публикувано на 03.07.24 в 13:25

Съпредседателите на ДПС се срещнаха с турския посланик

Председателят на ДПС и на ПГ на ДПС Делян Пеевски и председателят на ДПС Джевдет Чакъров проведоха среща с посланика на Турция у нас Н.Пр. Мехмет Саит Уянък. Това съобщиха от ДПС.  На срещата, преминала в приятелска атмосфера, са били обсъдени добросъседските отношения между България и Турция, геополитическата ситуация в Европа и света, както и..

публикувано на 03.07.24 в 12:44
Бойко Борисов

Бойко Борисов: "Надявам се в 13:00 ч. да има държавници"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази надеждата си на днешното гласуване за подкрепа на правителство, да има държавници, а не лидери, които си спасяват партиите на гърба на държавата.  "ГЕРБ категорично победи и е длъжен да предложи свое правителство. Листопадите от другите партии не ни касаят, надавам се в 13:00 ч. да има държавници", посочи той в..

публикувано на 03.07.24 в 11:33