Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гюлестан: Не може партия, създадена от страдание, да се управлява авторитарно и еднолично

"Слуховете за смъртта на Ахмед Доган са леко преувеличени" - така с перифраза на известната сентенция на Марк Твен общественикът д-р Фикри Гюлестан коментира в ефира на Радио Кърджали ситуацията в Движението за права и свободи.

И обясни: "ДПС е много деликатна, много особена партия. Там нещата не могат да пипат така, с груби рице. Не може да се влиза в душите на хората с ботуши. Не може една партия, която е създадена от страховете и страданията на хората, да се управлява по един авторитарен начин..., чрез всяването на страх и страхуването на хората. Вземането на еднолични решения в крайна сметка води до такиви резултати. Разбирате ли не може еднолично да се вземат решения."

Д-р Гюлестан уточни, че не бива да се забравя, че Делян Пеевски не е едноличен председател на ДПС, а е съпредседател на партията. "Това, което се случи вчера, показа авторитарно ръководство и незачитане на всички устави и правила в ръководството на една партия. Самият факт, че единият председател гласува против правителството, а другият гласува за правителството, означава, че има напрежение в парламентарната група. Означава, че нещата не са съгласувани, че нещата не са така, както би трябвало да бъдат в една нормална партия и от там се получи това разделение", коментира д-р Гюлестан.

Още преди година стоматологът изрази мнение в ефира на Радио Кърджали, че избирателите на ДПС трудно ще приемат Делян Пеевски за водач и лидер. "...не защото той е българин, всеки българин, арменец, всеки може да стане председател на ДПС. Но начинът, неговото минало, подходът, налагането, страхуването и другите неща... В тая партия, която е създадена от съмишленици, някой да игнорира волята на Доган означава, че се игнорира и волята на хората, които са гласували за ДПС."

Д-р Гюлестан изрази мнението, че народните представители от Кърджали вероятно се страхуват и затова са гласували за правителството. "Хората се страхуват да кажат това, което мислят, хората се чувстват както по времето на Възродителния процес, в душата им е едно, в устата им е съвсем друго. Ако ги оставят на своята воля, те няма да ласуват по този начин. Не са го направили по убеждения", смята д-р Гюлестан.

Според него това "страхуване" не е само в ДПС, има го в целия български политически живот. И това е опасно явление.

"Това е проблем на цялата българска общественост, на цялата българска държава. Ще ви дам пример, казвам го като етнически турчин - в област Кърджали имаме седем общини, кметовете на които са от ДПС. Имаме петима депутати, които са само от ДПС. И в един даден момент ти назначаваш и областния управител от ДПС. Това са неща, които по един или друг начин ние осъзнаваме как се чувства другата част на обществото. Не може по този начин да се действа. Трябва малко по-държавнически. Затова казвам, че това, което се случва, е опасно", коментира още д-р Фикри Гюлестан.

Според него, ако продължава този начин да се управлява партията, в най-скоро време Ахмед Доган ще се намеси.

цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Боян Джапунов

Боян Джапунов - какво е да събереш 800 000 харесвания в социална платформа

Боян Джапунов, който е само на 17 години и успява да постига големи успехи още от сега в музикалните среди и социалните мрежи. Той дори не се познава с хора от музикалния бизнес в България, но сам и с малко помощ и подкрепа от двама негови приятели вече снима и видеоклипове, освен че записва свои авторски парчета на български език. Той..

публикувано на 04.07.24 в 15:30

Радослав Милев: В предизборна ситуация сме

Ситуацията е предизборна, отиваме на избори. Това е категоричното мнение на Радослав Милев, областен лидер на "Демократи за силна България" в Кърджали. Без подкрепата на ГЕРБ не може да има стабилно правителство в този парламент, каза той и обясни, че на всички политически сили ще е трудно да се явяват за седми път на избори, нападките не спират, но..

публикувано на 04.07.24 в 11:22

Ресми Мурад: Няма разединение в структурите на ДПС в Кърджалийско

„Структурите на „Движението за права и свободи“ в област Кърджали са сплотени и единни и не одобряват този начин на изразяване на позиция“. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на областната структура на ДПС Ресми Мурад по повод отворено писмо и изразяване на публични позиции от някои структури след снемането на доверие от..

публикувано на 02.07.24 в 21:15
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Кабинет ще има само при политическо чудо

Липсата на желание да се гласува е най-големият враг на демокрацията, „защото, ако ние не искаме да определяме кой да ни управлява, тогава кой ще определя кой да ни управлява“. Това коментира в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Тодор Галунов. По думите му в момента българските елити не са в състояние да си изпълнят основната..

публикувано на 27.06.24 в 22:03

Едис Наим: За да просперира, България се нуждае от дръзновението на младите и мъдростта на старите

Едис Наим е абитуриент от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Завърши немска паралелка и е един от най-награждаваните и успешни зрелостници. Трудно е да бъдат изброени всичките му награди през годините. Сред най-значимите през 2021/2022 г. са III-о място в национален кръг на Международна олимпиада по немски език на Гьоте..

публикувано на 24.06.24 в 23:47

Помогнете на 8-годишната Никол да има красиво и щастливо детство!

".... с натежало сърце и скам да кажа, че Никол е едно прекрасно дете с много добро  сърце и с много големи мечти ,  дете, на което за съжаление се наложи да порасне твърде бързо  и да преживее кошмар, т върде страшен за нейната малка душичка .  Призовавам всеки да помогне и да подкрепим Никол и нейното  семейство в тази..

публикувано на 21.06.24 в 17:01

Осемгодишната Марина Николова спечели първо място на Национално състезание по художествена гимнастика

Марина Николова е едно талантливо и амбицирано дете от Кърджали, което печели първа награда на национално състезание по художествена гимнастика заедно с отбора си. С нея заедно бяха нейната майка Боряна Николова и 10-месечната й сестричка Фифи. Ето какво разказва тя за себе си и за това как е тръгнала по пътя на изкуството на художествената..

публикувано на 20.06.24 в 18:24