Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Мехмед Юмер
Снимка: БНР



Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер:
" През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео обръщение на турския президенент Ердоган, с което той се обръщаше към делегатите и министър председателя Бойко Борисов. Това се изтълкува като стопяване на ледовете. И сега, на тази конференция на която бяха избрани  двамата съпредседатели също имаше обръщение от негова страна".
"В края на януари турският министър Хакан Фидан посети България, но необичайно визитата му тръгна от посолството но Анкара в София. Тя беше между него, н.п. тогавашната посланичка на Турция и Карадайъ, който тогава беше напуснал лидерския си пост в ДПС"
"Засега съвременната външна политика на Анкара и ДПС не са в леден период, по-скоро обратното. Но,... ако погледнем турските медии, например в  "Миллиет" имаше едно заглавие "Разцеплението в ДПС попречи за съставяне на кабинет", т.е. някак си фокусирането не е точно върху разцеплението, а това как ДПС, понеже е втора политическа сила, какво в този труден момент ще бъде нейното поведение при избора на правителство." " Дали турският посланник в София е поискал с реща или двамата съпредседатели имат интерес от тази среща, за да покажат, че няма разрив между тях не знаем. Под такава форма изпращат послание към изселническите организации, които в началото реагираха много остро на председателя Пеевски." " В партията като гледам до колко са изяснени позициите не знам. След писмото на Пеевски разбрахме, че той няма да излезе с наведена глава от ДПС ", каза той. Юмер допълни, че голяма част от турската малцинствена група не следва ДПС от доста време. 

Мехмед Юмер предполага, че Анкара изчаква. "Това е може би и най-разумно в дипломацията, защото все пак и ние чакаме - дали почетният председател ще има изявление, кога ще има. Ако трябва с една дума да заключим - с ДПС външната политика на Анкара е за поддържане на по-топли отношения", коментира журналистът. 

цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл


По публикацията работи: Станислава Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Георги Димитров

Георги от "Паисий" участва в международно състезание по английски

Петнадесетгодишният Георги Димитров от Кърджали ще участва в престижното международно състезание по английски Kangaroo Global Linguistics. Той е един от четиримата български ученици, успешно преминали втория кръг на надпреварата, класирани за големия финал в Солун, Гърция. Ученикът от СУ "Отец Паисий" Кърджали ще има възможност да покаже знанията..

публикувано на 04.10.24 в 12:23
Беркант Барзат

РИК назначи всички СИК, веднага започнаха замени

Две са подадените жалби в Районната избирателна комисия в Кърджали от началото на предизборната кампания. Те са от една и съща политическа формация и се отнасят за неправомерно поставени агитационни материали. Това потвърди за Радио Кърджали председателят Беркант Барзат. Жалбите са проверени от членове на РИК, очаква се на следващо заседание..

публикувано на 03.10.24 в 18:06

Дискутират психичното здраве на подрастващите в Кърджали

Нараства употребата на наркотични вещества сред младите хора в Кърджали , смята д-р Сезгин Бекир. Те се използват като стратегия за справяне с тревожността и депресията. Проблемът е, че се синтезират н ови и нови синтетични вещества, които са общодостъпни, коментира той.  За съжаление, центровете за лечение на зависимости са далеч от..

публикувано на 03.10.24 в 11:33

Иванка Караколева: КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана

КНСБ настоява Конвенция 190 да бъде ратифицирана и да се въведат нейните изисквания в текущото българско трудово законодателство. Конвенцията е на международната организация на труда и е за премахване на насилието и тормоза в областта на работното място.  "До момента ние нямаме ясна дефиниция за насилие и тормоз на работното място. Тоест..

публикувано на 02.10.24 в 16:02

Беркант Барзат: Трудна задача ще се окаже назначаването на СИК

РИК-Кърджали регистрира кандидат за депутат от листата на парламентарно представена политическа партия, на който по-рано отказа регистрация. Това стана след намесата на ЦИК.  "Отказахме регистрация заради това, че не е живял в последните 18 месеца в България - такава информация излезе в справката, която направихме. Те обжалваха и ЦИК отмени нашето..

публикувано на 30.09.24 в 18:01

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57