Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Версии за инцидента със загиналите пилоти са 3

Авиобаза "Граф Игнатиево"
Снимка: BTA

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда  са  версиите, по които работят разследващите за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет Л-39 вчера на авиобаза "Граф Игнатиево". Това съобщиха от Военно-окръжна прокуратура Пловдив.

Разследващите очакват данните от черната кутия, открита вчера на мястото на катастрофата, да стеснят версиите за инцидента.

Иззета е цялата документация, свързана с планирането и осъществяването на полета, както от авиобаза „Граф Игнатиево“, така и от базата в Долна Митрополия. Към материалите по досъдебното производство са приобщени и видеозаписи, които показват движението на учебно-бойния самолет непосредствено преди катастрофата. 

 Назначена е съдебно-медицинска експертиза.  Продължават и разпитите на свидетели и на длъжностни лица от Въоръжените сили, имащи отношение към инцидента.

 От прокуратурата припомнят, че законният срок за разследване е 2 месеца. Той може да бъде продължаван, ако е необходимо. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

РИК Кърджали определи състава и ръководните места в секционните избирателни комисии

Районната избирателна комисия определи състава и ръководните места в секционните избирателни комисии за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 27 октомври. За секции, в които по предварителен списък трябва да гласуват под 500 избиратели, комисиите ще са от седем членове. В тези, в които са вписани над 500 гласоподаватели - комисиите ще са..

публикувано на 18.09.24 в 11:40

Осем нови училищни директори встъпиха в длъжност в област Кърджали

Осем нови училищни директори встъпиха в длъжност в област Кърджали след проведения в началото на септември конкурс. Трима от назначените сменят досегашните директори, а петима са изпълнявали временно длъжността и сега продължават работата си като титуляри. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието в Кърджали Ангелина Костова:..

публикувано на 18.09.24 в 10:33

На всеки 23 секунди някъде по света и вследствие на ПТП губим един човешки живот

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя в рамките на Европейската седмица на мобилността. Тази година тя е между 16 и 22 септември и е под мотото „Остани жив! Пази живота!“. В тази връзка областният управител на Кърджали Никола Чанев призовава всички участници в движението към повишена бдителност. По данни на Световната здравна организация..

публикувано на 18.09.24 в 09:55

Главното мюфтийство нареди на имамите да не заемат страна в политически спорове

Главното мюфтийство на мюсюлманите в България изпрати писмено указание към всички имами в страната с искане да не участват в политически събития преди началото на предизборната кампания на 27 септември. Ръководството на Мюсюлманското изповедание поиска от имамите и служителите на религиозната институция да не се изказват по политически теми, свързани с..

публикувано на 18.09.24 в 09:37

Затишие пред изборна буря в Смолянско: 4 са мандатите, а мераците за тях са много

Четири са депутатските места за 22-ри изборен район Смолян. Кандидатите ще се борят за подкрепата на над 96 хиляди избиратели в областта. На изборите през юни ДПС стана първа политическа сила в областта, подкрепена от близо 12 хиляди симпатизанти. На второ място остана ГЕРБ – СДС, на трето -  ПП-ДБ, а на четвърто място се нареди БСП за България,..

публикувано на 18.09.24 в 09:03

Времето: Облачно с максимални температури до 26°

Днес облачността ще бъде разкъсана, но от югозапад ще продължи да се увеличава и след обяд над по-голямата част от страната вече ще бъде значителна. Валежи от дъжд ще има в следобедните и вечерните часове в Югозападна България и Предбалкана. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 21° и 26°, в..

публикувано на 18.09.24 в 08:39

РИК - Кърджали регистрира първа политическа партия

Няма да има независими кандидати за народни представители от 9-ти многомандатен избирателен район - Кърджали в предстоящите на 27 октомври предсрочни парламентарни избори. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на Районната избирателна комисия Беркант Барзат, след като изтече срокът за регистрация от инициативни комитети. Беркант Барзат допълни,..

публикувано на 17.09.24 в 16:22