Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Павел Хаджиев: Млади хора постъпват при нас направо с инфаркт


Повечето хора в Европейския регион на СЗО консумират твърде много сол и повече от един на всеки трима възрастни на възраст 30-79 години има хипертония. 
Сърдечносъдовите заболявания са преобладаващата причина за инвалидност и преждевременна смърт в Европа, като причиняват над 42 процента от всички смъртни случаи за година, или 10 000 смъртни случая на ден.
Вероятността да умреш млад (30-69 години) от сърдечно съдови заболявания е почти пет пъти по-висока в Източна Европа и Централна Азия в сравнение със Западна Европа.
Статистиката за България е тревожна. Случаите на инфаркт сред младите българи се увеличават. По данни на Националния център по обществено здраве през миналата година в болница с инфаркт са приети 59 души под 35 години, а през 2022 г. - 45. Сърдечно-съдовите заболявания са причина за смъртта на над 60% от починалите у нас през миналата година.  Значителна част от тези случаи могат да бъдат предотвратени.
Все по-често се наблюдават болни от инфаркт, лекувани в многопрофилната болница в Кърджали, на възраст под 40 години. В повечето случаи се касае за хора, които не следят кръвното си налягане, живеят стресово и разчитат на младостта си, като избягват да ходят на лекар. Работя от 12 години в лечебното заведение и досега не сме наблюдавали такава тенденция, казва кардиологът д-р Павел Хаджиев. И припомни, че есента е времето, в което трябва да проследим кръвното си налягане и да си направим кръвни изследвания с липиден профил, това е и сезонът, в който се сменя терапията при хипертониците
"За съжаление, това наистина е факт. Все повече наблюдаваме пациенти на млада възраст под 50, дори под 40 години със сърдечно-съдови заболяванияЗа съжаление, в тази графа попадат и пациентите с инфаркт, а дори само за последния месец през нашето отделение преминаха поне 5- 6 човека включително на 35 и на 40 години, дебютирали с остър миокарден инфаркт. Преди това не са ходили на доктор, не са се проследявали, всъщност то това е по-скоро проблемът. Повечето хора си мислят "аз съм млад, нищо не може да ми се случи, няма ми нищо", забързано ежедневие, не си обръщат внимание и за съжаление резултатът не е много добър. 
....аз направих статистика, в последните месеци може да се каже, че реално сме нападнати от млади пациенти с инфаркт. Включително, над 30-годишни, над 40-годишни и 40-годишни. Аз съм в болницата от 12 години, в началото това го нямаше. Със сигурност нямаше как да видим пациент под 50 и 60 години с инфаркт, това беше чудо. Сега вече и 30, и 40-годишни сърдечноболни, изобщо не ни прави впечатление.
...наистина бих казал, че с всяка следваща година възрастта пада".


По публикацията работи: Радка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Смолян започна 13-то издание на Международния театрален фестивал за детска и младежка публика "Забранено за възрастни

В Смолян днес се откри 13-то издание на Международния театрален фестивал за детска и младежка публика "Забранено за възрастни“. Той ще продължи до 4 октомври.  "Фестивалната програма съдържа 11 спектакъла от четири страни. От България, Испания, Бразилия и Германия. Тези 11 спектакъла ще имат 29 представления в 14 населени места, които са  разпръснати..

публикувано на 30.09.24 в 16:02

Ще тестват националната система за ранно предупреждение и оповестяване BG-Alert

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат задействани двете системи с цел проверка на техническото им състояние.  По време на тестването, чрез акустичните устройства на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), ще бъде излъчен национален сигнал за тревога/край на тревогата. Проверката ще се осъществи на територията на градовете:..

публикувано на 30.09.24 в 15:48

Българите от Ливан ще се приберат с правителствения ни самолет

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Държавата ще евакуира поетапно българите, които имат желание да напуснат Ливан. Вече е ясно колко от..

публикувано на 30.09.24 в 15:34

Момчилградчанин е задържан с наркотик

Момчилградчанин е задържан с наркотик, след като полицейски служители спрели за проверка в Момчилград 27-годишен, у когото открили стъклено флаконче с около 20 мл течност. При направен тест веществото реагирало на канабис. Наркотикът е иззет, притежателят му е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в Момчилград. Образувано е досъдебно..

публикувано на 30.09.24 в 15:00

В сектора на търговията на дребно очакват покачване на цените

Предприемачите в сектора на търговията на дребно очакват известно покачване на цените през следващите три месеца. Това е отговорът им в бизнес анкетата за септември, направена от Националния статистически институт. Общият показател на бизнес климата се влошава спрямо август с един процентен пункт (от 23,5% на 22,5%). В секторите "услуги",..

публикувано на 30.09.24 в 13:40

Народно веселие, концерти и футболен турнир на празника Сеид баба

И тази година община Крумовград отбелязва Деня на общината с двудневен есенен панаир "Сеид баба" на градския площад. Празникът от векове събира млади и стари и е част от културния календар на общината.  "....ние вече сме подготвили и публикували програмата за  традиционния есенен панаир, който тази година ще се проведе  в рамките на два..

публикувано на 30.09.24 в 12:34

Хасковските полицаи предотвратиха ало измама за 16 000 лева

В полицейското управление в Хасково е подаден сигнал, че мъж, представил се за лекар позвънил на стационарния телефон на 85-годишна хасковлийка. По схемата, че неин роднина се нуждае от спешна операции на краката, мнимият доктор й поискал парични средства.  Възрастната жена събрала наличните си 16 000 лева и ги предала на входа на дома си. След..

публикувано на 30.09.24 в 11:09