Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бариста Иван Парнаров: Кафето трябва да се приготвя със знание

По време на бариста шампионата с авторския кафе коктейл
Снимка: личен архив

Силно участие със запомнящ се кафе коктейл, но без класиране в призовата тройка, записа Иван Парнаров от Кърджали на провелия се в София Бариста шампионат, организиран от една от най-популярните марки италианско кафе, които се предлагат в България. Кърджалийският бариста не успя да вземе титлата заради наказателни точки за просрочено време за изпълнение на напитката, но заслужи овациите и поздравленията на своите конкуренти и на съдиите.

Състезанието протече в два дни. В първия участниците приготвяха италианско еспресо и капучино по стандарт. Най-добрите продължиха във втори кръг, където имаха за задача да приготвят мокачино, по собствена рецепта, и освен традиционните съставки - кафе, шоколад или какао на прах и мляко, да добавят творчество и да обогатят самата рецепта по собствен начин.
"Състезанието мина прекрасно. Организаторите вече имаха натрупан опит - три пъти подред го организират. Аз самият не бях се състезавал може би от шест години. Последните няколко години бях от другата страна, бях канен за технически съдия на няколко състезания", разказа Иван Парнаров. Въпреки наказателните точки, които го отпращат на седмо място, той е доволен от представянето си и от напитката, която приготвя - четирислоен разноцветен кафеено-алкохолен коктейл, който включва три вида мляко, три кофеинови съставки, четири вида алкохол, три сухи съставки и няколко техники за изработка. Една от съставките е изключително рядък чай от листа и цвят на кафе, сорт Кент, произход Килиманджаро. Друга е саморъчно направен кафеен ликьор, трета - оцветено синьо мляко с пеперуден прах. Розовият цвят на първия слой е получен от драконов плод, който Иван е прибавил към към кондензирано мляко и мляко от грах. А тайната съставка на коктейла е розова ракия от рози от село Розово, открита и доставена от Велислав Панчев, управител на фирмата, в която Иван Парнаров работи към момента.
Въпреки че изглежда сложна, рецептата е приложима и в реалността, всичко е въпрос на подготовка и заготовки, казва Иван.

Той е доволен, че има млади хора, които проявяват интерес към професията на баристата и искат да се развиват. И даде за пример 20-годишната Елис от Кърджали, която не спира да предизвиква себе си и в момента работи за водеща компания в София и вече се готви да преподава в курсове за баристи.

Повечето състезания са национални, регионални засега никой не се наема да организира. Самият той има желание и казва: "Аз лично съм организирал над четири състезания, като последното беше за 65 обекта като 10 бяха в Румъния, 30 бяха в столицата и над 20 бяха в провинция. Изисква много време много усилия. Засега никой  не се е ангажирал да направи нещо такова на местно ниво. Аз самия имам желание, просто ми трябва малко подкрепа, не говоря за финансова, не говоря за ноу хау подкрепа. Трябва ми подкрепа от млади хора, които да кажат "да". Ако има нещо такова, ще участвам."

Иван Парнаров групира водещите днес тенденции в направата на кафеената напитка в две направления - по-доброто оборудване и по-доброто образование на баристите и в знанието им какво приготвят и какво предлагат на хората. "Това е тенденцията, натам трябва да вървим и това е правилният път, защото всеки един от нас, като отиде да си купува дори един хляб гледа опаковката какъв е - заводски ли е, типов ли. И се интересува от състава и къде е печен. Хубаво е крайният консуматор малко да се образова и да иска човека, който приготвя кафето, да е образован", казва той.

Промяна има и във вкусовете - все повече хора избират да пият арабика. Донякъде това става случайно или под "ударите" на реалността, тъй като цената на сортовете робуста скочи в последните години и "някои робусти надминаха дори колумбийски арабики и то с така доста добра разлика от 2 до 3 $ на килограм, което респективно води до повишение на цените на кафетата. Цената винаги е водеща, но когато един човек има правото да избира за горе-долу близка цена качествена арабика или робуста, вече все повече хора избират арабиката", казва Иван.

Иначе наблюденията му са, че "хората, когато им е студено - примерно сега, зимата, обичат по-сладки напитки с повече шоколад с повече карамел, лятото са по-склонни да пият чисти кафета".

Що се отнася до цената на кафето, не е оптимист. Смята, че няма да падне, напротив - тенденцията е за повишаване, тъй като няма реколта, а ако има - тя не е качествена




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ивелин Михайлов: Делян Пеевски унищожи тютюнопроизводството в България

Председателят на партия Величие Ивелин Михайлов, прогнозира, че отиваме на нови предсрочни избори, като се позовава на казаното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че може би е време политическите партии отново да се преброят. Той не изключи възможността на някои от следващите вотове на МЕЧ или "Да, България" - "Продължаваме промяната"..

публикувано на 18.07.25 в 10:40

Голям интерес към безплатната подмяна на отоплението в Кърджали – кампанията продължава

Община Кърджали предлага на жителите възможност за безплатна подмяна на отоплителните уреди на дърва и въглища с по-екологични и икономични решения. Проектът цели да подобри качеството на въздуха и да намали разходите за отопление на домакинствата. „Абсолютно всичко е безплатно – от подаването на заявлението, през огледа на място, до монтажа на..

публикувано на 17.07.25 в 13:40

България тества нови сортове тютюн, устойчиви на климатични промени

Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 в България, в партньорство с международни организации, стартира експериментален проект за отглеждане на нови за страната сортове едролистен тютюн. Инициативата цели да се адаптира тютюнопроизводството към климатичните промени и да осигури по-добра икономическа устойчивост за сектора. В интервю за..

публикувано на 16.07.25 в 12:05

22-ма подадоха заявления за директори на осем училища и институции в област Кърджали

22  заявления за участие в конкурса за директори на образователни институции са подадени до крайния срок - 17.30 ч. на 14 юли. Има интерес към някои от училищата, където подадените заявления са 3-4, но има и такива без нито един кандидат. Това съобщи за Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление по образованието в Кърджали...

публикувано на 15.07.25 в 17:05

100 деца се учат да плуват в Момчилград

Близо 100 деца се включиха в стартиралото „Плувно лято 2025“ в Момчилград. В  инициативата се включиха близо 100 деца на възраст от 7 до 12 години, които ще преминат напълно безплатен курс по плуване. Занятията ще се провеждат от 14 юли до 8 август под ръководството на опитния инструктор Янчо Станков, като през цялото време ще присъства и медицинско..

публикувано на 15.07.25 в 13:05

Цветомир Хаджиев: В област Кърджали има ръст на получените енергийни помощи

663 заявления за помощи за отопление са подадени в област Кърджали през първата седмица от началото на приемът на заявления за енергийни помощи за отоплителен сезон 2025/2026 г..   Документите ще могат да се подават в дирекциите "Социално подпомагане" до 31 октомври. Въпреки това, пред гишетата на дирекция „Социално подпомагане“ в Кърджали се..

публикувано на 15.07.25 в 10:34
Живко Стойков

Двигател, климатик, радиатор и гуми - слабите места на колата през лятото

Влияят ли високите температури на автомобилите и как? Кои са най-уязвимите системи в една кола? Какво трябва да знаят шофьорите, когато тръгват на път в горещото време? И как да оцелеят в жежкия Кърджали през лятото, където основни улици и булеварди са разкопани и се ремонтират.  "Жегата може да окаже различни негативни ефекти върху автомобила...

публикувано на 11.07.25 в 13:43