Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д-р Господинова: Важно е какво ядеш не от Коледа до Нова година, а от Нова година до Коледа

д-р Йорданка Господинова
Снимка: личен архив

Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене?

"Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма. Тоест преди това да сме създали добри навици", каза в ефира на Радио Кърджали диетологът д-р Йорданка Господинова.

Според нея нагласата, че празниците трябва да преминават на маса и да са свързани с хранене и преяждане е "най-страшното нещо, което  може да ни се случи. И въпреки че сме прекалили по Коледа и Нова година, нека не забравяме една от моите любими максими - не е страшно какво ядеш от Коледа до Нова година. Страшно е какво ядеш от Нова година до Коледа. Така че винаги има начин да се променим и винаги има начин следващата Коледа да бъде по-успешна от предишната по отношение на хранене и мисъл за нашето здраве".

Нашето тяло ни е партньор и функцията му като част от природата е да ни запази живи. Когато оставим тялото си в условия на глад, това е огромен стрес за него и то започва да трупа мазнини като резерв за бъдещето. Затова е важно балансираното и редовно хранене, казва специалистът.

"Всеки организъм е индивидуален, но е хубаво да съблюдаваме баланс на макронутриентите - протеини, мазнини, въглехидрати. Хубаво е в нашето хранене 30-35% от общия калориен прием да е от протеини, 35-40% от въглехидрати и 30-35% от мазнини, като уточнението, че има различни видове мазнините - нека да бъдат полезните мазнини и да си ги осигурим от авокадо, зехтин... По същия начин за въглехидратите. Нека да търсим бавните въглехидрати - пълнозърнести храни, овесени ядки, варива и да избягваме трите бели отрови - бяла захар, бяло брашно и сол", обясни д-р Господинова.

Тя е категорична, че никога не е късно човек да започне да живее правилно и да не го прави по принуда, когато болестите чукат на вратата и когато всеки неминуемо минава в някаква форма на режим и на ограничения. Хоброто хранене според нея включва повече сурова храна, пълнозърнести храни, месо като източник на протеин и риба, нетлъсти меса - пилешко, пуешко, добра риба, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци.

"За да може едно ново нещо да се превърне в навик, са му необходими 90 дни. Тоест три месеца е добър срок, без да ставаме жестоки към себе си. Тоест не може до вчера да сме били от маса на маса, от ядене в ядене с вредни храни и от днес край слагаме бариерата и започваме да се храним по нов начин. Нека да го правим с малки стъпки, да отчитаме малките успехи и да не забравяме, че и най-дългият път започва с първата крачка", каза още д-р Господинова.

Тя потвърждава, че изключително полезни са храните, които са в географската ширина, в която сме родени и за това има научно обяснение - нашият организъм има генетична памет за тези храни. "Тоест голяма част от тях са храни, които са яли нашите баби и дядовци, нашите родители. Както наблюдаваме, все повече пазарът е залят с екзотични плодове, с екзотични храни, които безспорно са вкусни, доставят ни удоволствие, но едновременно с това покачват процента на автоимунните и алергичните заболявания. Тоест, ако ние ядем едни екзотични плодове, които не са характерни за географската ширина, в която сме израснали, и ги ядем всеки ден, всеки ден, всеки ден, може би нашите деца и нашите внуци ще имат ензимна система да разграждат тези храни. Но ние ще платим доста висока цена", смята д-р Господинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Танер Чавуш: Сред изселниците в Турция преобладава чувство на разочарование и политическа апатия

Българските изселници в Турция внимателно следят случващото се около Движението за права и свободи (ДПС) и неговото вътрешно разделение. Много от тях споделят усещането, че са били подведени и използвани през годините – както като избирателна маса, така и като общност, чиято съдба често е била експлоатирана за политически цели, без реални резултати..

публикувано на 05.06.25 в 10:01

Граничари се събират в Дрангово за девета година

На връх Голям Тулпан и тази година ще се развеят   българският трикольор и знамето на Европейския съюз.   Това ще се случи по време на традиционната среща на граничарите, която се провежда за девета година.  В Дрангово ще се съберат граничари от цялата страна, които са служили на застави в района на кирковското село. Срещата ще се проведе..

обновено на 04.06.25 в 13:20

Сезер Садуллов: Празникът Курбан Байрям не е само религиозен ритуал, но и време за сплотяване на семейството

На 06 юни предстои свещеният празник Курбан Байрям.Той се чества 4 дена и настъпва 70 дена след Рамазан Байрям.  "Този празник не е само религиозен ритуал, но и време за сплотяване на семейството. Празникът подчертава важността на вярата, смирението и готовността човек да  жертва нещо мило и лично  в името на вярата. В религията е поставено..

обновено на 04.06.25 в 12:38

Трудовите книжки стават електронни: Какво трябва да знаем

От 1 юни 2025 г. хартиените трудови книжки официално са заменени от електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите. Промените засягат всички хора, които работят по трудов договор. В ефира на БНР Кърджали счетоводителката Кристина Георгиева обясни какво означава тази промяна на практика. „Електронният регистър..

публикувано на 04.06.25 в 10:15
Байрам Байрам

Байрам Байрам: Всеки има място в голямото семейство на ДПС

"Заслужено "АРДА" намери своето място и в евроквалификациите за Лигата на конференциите. Това е толкова впечатляваща победа, като победата над "Септември", когато "АРДА" влезе в елита на българския футбол. И сега с този баражен мач, който ще играе "АРДА" се надяваме да имаме участие и в Лигата на конференциите и повече успехи на европейска сцена"...

публикувано на 03.06.25 в 17:12

На 14 юни за 14-ти път ще се проведе "Кърджали джаз фест"

Отново е юни и отново е време за джаз в Кърджали. На 14 юни за 14-ти път ще се проведе "Кърджали джаз фест". Мястото е познато - бутиков хотелски комплекс в кв. "Байкал", началният час е 18. Три са групите, които ще участват, съобщи за Радио Кърджали организаторът на събитието Габриела Гавраилова. Традиционно на сцената ще излезе обичаната..

публикувано на 02.06.25 в 15:09

Проф. Андрей Пантев за Ботев : Изумителна бленда между ум, талант и храброст

„ За този  ден заедно с грандиозния талант, опоезирал смъртта, и показал  с живота си своето верую,  трябва да помним, че по това време имало много дюкенджии, бакали, земесобственици , които не ги е интересувало дали да има отделна независима и развиваща се България, а той даде живота си именно за тази идея.  Рядко ще намерим..

публикувано на 02.06.25 в 12:20