Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене?
"Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма. Тоест преди това да сме създали добри навици", каза в ефира на Радио Кърджали диетологът д-р Йорданка Господинова.
Според нея нагласата, че празниците трябва да преминават на маса и да са свързани с хранене и преяждане е "най-страшното нещо, което може да ни се случи. И въпреки че сме прекалили по Коледа и Нова година, нека не забравяме една от моите любими максими - не е страшно какво ядеш от Коледа до Нова година. Страшно е какво ядеш от Нова година до Коледа. Така че винаги има начин да се променим и винаги има начин следващата Коледа да бъде по-успешна от предишната по отношение на хранене и мисъл за нашето здраве".
Нашето тяло ни е партньор и функцията му като част от природата е да ни запази живи. Когато оставим тялото си в условия на глад, това е огромен стрес за него и то започва да трупа мазнини като резерв за бъдещето. Затова е важно балансираното и редовно хранене, казва специалистът.
"Всеки организъм е индивидуален, но е хубаво да съблюдаваме баланс на макронутриентите - протеини, мазнини, въглехидрати. Хубаво е в нашето хранене 30-35% от общия калориен прием да е от протеини, 35-40% от въглехидрати и 30-35% от мазнини, като уточнението, че има различни видове мазнините - нека да бъдат полезните мазнини и да си ги осигурим от авокадо, зехтин... По същия начин за въглехидратите. Нека да търсим бавните въглехидрати - пълнозърнести храни, овесени ядки, варива и да избягваме трите бели отрови - бяла захар, бяло брашно и сол", обясни д-р Господинова.
Тя е категорична, че никога не е късно човек да започне да живее правилно и да не го прави по принуда, когато болестите чукат на вратата и когато всеки неминуемо минава в някаква форма на режим и на ограничения. Хоброто хранене според нея включва повече сурова храна, пълнозърнести храни, месо като източник на протеин и риба, нетлъсти меса - пилешко, пуешко, добра риба, яйца, млечни продукти, плодове, зеленчуци.
"За да може едно ново нещо да се превърне в навик, са му необходими 90 дни. Тоест три месеца е добър срок, без да ставаме жестоки към себе си. Тоест не може до вчера да сме били от маса на маса, от ядене в ядене с вредни храни и от днес край слагаме бариерата и започваме да се храним по нов начин. Нека да го правим с малки стъпки, да отчитаме малките успехи и да не забравяме, че и най-дългият път започва с първата крачка", каза още д-р Господинова.
Тя потвърждава, че изключително полезни са храните, които са в географската ширина, в която сме родени и за това има научно обяснение - нашият организъм има генетична памет за тези храни. "Тоест голяма част от тях са храни, които са яли нашите баби и дядовци, нашите родители. Както наблюдаваме, все повече пазарът е залят с екзотични плодове, с екзотични храни, които безспорно са вкусни, доставят ни удоволствие, но едновременно с това покачват процента на автоимунните и алергичните заболявания. Тоест, ако ние ядем едни екзотични плодове, които не са характерни за географската ширина, в която сме израснали, и ги ядем всеки ден, всеки ден, всеки ден, може би нашите деца и нашите внуци ще имат ензимна система да разграждат тези храни. Но ние ще платим доста висока цена", смята д-р Господинова.

В събота беше учредена новата партия „Алианс за права и свободи“ с почетен председател Ахмед Доган. Политологът проф. Евгени Дайнов коментира в ефира на Радио Кърджали, че това е крайно неубедителен жест, който имитира дейност. „Лекомислено е да имаш четирима съпредседатели плюс един почетен, който се занимава с оперативна..
В средата на ноември – как да се грижим за овошките в градината. Агрономът Антон Петров препоръчва три процедури, които трябва да се направят. Да се подхранят с торове, да се напръскат и стъблата да се побелят. Препаратите за зимни пръскания са на медна основа, а побелването на дръвчетата става с разтвор на гасена вар и син камък...
"Проектът „За по-чист въздух в община Кърджали“, който цели подмяна на печките на дърва с климатици се прие с голям интерес в Кърджалийска област" , споделя Кристина Лазарова, управител на фирмата реализираща проекта съвместно с Община Кърджали. Той е насочен към подобряване качеството на въздуха в град Кърджали чрез редица мерки за..
След завършване на средното си образование Ели Мюмюн е приета в Американския университет в Благоевград и заминава на студентска бригада, което става нейният първи контакт с Америка. Първоначално работи в Бостън, впоследствие се установява в Ню Йорк и Лос Анджелис и така сбъдва детската си мечта. Минава през различни професии – от..
Запазва се тенденцията от предходните години за ръст на туристите в Златоград. Освен културно-историческия туризъм, най-южният град в България става притегателен център и заради спа-туризма. Паралелно с това успешно се развива и риболовния туризъм. Основният процент на хората посещаващи Златоград са българи. Гърците пък идват предимно заради..
Незрящите хора честват своя празник. 13 ноември е обявен за Международен ден на слепите хора. Регионалната организация в Кърджали отбеляза празника с веселие в клуба за социална рехабилитация на името на Недялка Камбурова и с екскурзия до Долината на тракийските царе и музея в Стара Загора. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на..
Изкуственият интелект все по-осезаемо навлиза в медицината и променя начина, по който се поставят диагнози и се разработват терапии. Алгоритмите вече подпомагат учените и лекарите в разчитането на човешкия геном, откриването на генетични зависимости и предвиждането на риска от заболявания. За това как новите технологии се прилагат в медицинската..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478