Кулинарни изкушения от всички 27 държави членки на Европейския съюз представиха в Деня на Европа възпитаниците на Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали. Това беше един от „вкусните“ акценти в Деня на Европа.
Денят, който е символ на мира, обединението и човешките права, се чества традиционно в учебното заведение.
Тази година учениците решиха да го отбележат по нетрадиционен начин. Класовете от среден и горен етап подготвиха изложение на типични храни от всяка държава, като сами приготвиха и представиха ястията. От италианска паста до френски кроасан и от испанска паеля до гръцка мусака вкусиха възпитаници, учители и гости на школото. Сред участниците се отличи Бусе Али от 11 „а“ клас, която представи ирландски соден хляб – класическо ястие, което съчетава простота и уникален вкус. „Чрез храната можем да опознаем Европа по един уникален начин – като опитаме вкусовете и усетим духа на всяка нация“, сподели Бусе пред своите съученици и преподаватели.
Редом с вкусотиите, йовковци се бяха подготвили и представиха интересни факти за културата и традициите на всяка страна, член на Европейския съюз.
"За Деня на Европа децата бяха подготвили типични ястия за съответната държава, начина на приготвяне на храната, интересни моменти от начина на живот. Чисто визуално някои класове се бяха приготвили с типичните облекла за съответната държава, бяха се постарали, като бяха направили и диплянки с рецепти на техните типични ястия. Някои бяха приготвили малки сувенири, които подаряваха и съответно ще изложат в класната си стая в изложбен кът, посветен на Деня на Европа. Много литература бяха прочели. Учениците бяха направили табла със знамето, с герба на съответната държава. Бяха извели исторически факти – брой жители, език, на който говорят, паричните валути… Много, много интересно бяха подходили всички класове, по различен начин и всъщност видяхме колко креативни и иновативни са нашите ученици“, похвали директорът Людмила Чаушева.
Идеята да се отбележи по този нетрадиционен начин тази година европейския ден бе на ученическия парламент. След дълги разисквания и с помощта на педагогическия съветник Мария Митева и психолога Пламена Симова решението бе взето – да се направи своеобразен празник на европейските държави и техните кулинарни изкушения, разхазаха ученици.
Девети май се отбелязва ежегодно в училището и като Ден на самоуправлението. Ученици от различни класове заеха за ден местата на учители, директори и ръководители в рамките на инициативата.
„Интересът е изключително голям от подрастващото поколение, а тази година ученичката от дванадесети клас, която пое длъжността директор, е и с такава насоченост. Идеята ѝ е да продължи в сферата на предучилищна и начална педагогика. Дай Боже един ден да се върне като преподавател в нашето училище“, допълни Чаушева.
Редом със забавлението, учениците от „временното ръководство“ разкриха, че са се сблъскали с реалните ситуации на управлението. „Общо взето се забавляваха, но в същото време осъзнаваха колко сериозна и отговорна е работата на ръководния екип и как неща, на които те ежедневно не обръщат сериозно внимание, от каква важност са всъщност“, обясни директорът. Сред проблемите, които са осъзнали младите „управленци“ са закъсненията за час и създаваното неудобство, посочи още тя.
Изборът на учениците, които „влизат в обувките“ на директори и учители в Деня на самоуправлението става по изключително демократичен начин. За да попаднат във „временното“ школско ръководство желаещите кандидатстват, а Ученическият съвет посочва избраните след гласуване, поясни процедурата директорът.
„Това е шанс да видим училището през очите на учителите. Не е лесно, но е изключително полезно“, сподели Валентина Митева, ученичка от 11 „а“ клас, която седна в стола на заместник-директор по учебната дейност.
Пред решаването на интересни ситуации се е изправила и Симге Мустафа, която беше директор. „Получихме писмо от РУО, на което трябваше да отговорим спешно. Имахме ситуация и с малките ученици, за които трябваше да вземем спешно решение - дали има възможност да им се направят носии. Не е лесно“, категорична беше Симге.
„Инициативите, проведени в рамките на този ден, насочват вниманието към важността на гражданската ангажираност и културното многообразие, като подчертават, че обединена Европа не е само географско понятие, а споделени традиции, ценности и вкусове“, категорична бе директорът Людмила Чаушева.
Още подробности чуйте в репортажа в прикачения звуков файл.
Руските граждани вече няма да могат да получават многократни визи за пътуване в ЕС. За всяко ново пътуване ще трябва да се подава ново заявление, което да преминава през засилени проверки. Мерките са част от новите, по-строги правила за издаване на визи на руски граждани, въведени от Европейската комисия. Решението е мотивирано със засилените рискове..
Туристическият бранш в област Смолян отчита над 10% ръст на нощувки от началото на годината до края на октомври в сравнение със същия период на 2024 г. Това съобщи в интервю за БТА Росица Старчева, председател на Съюза на родопските хотелиери и ресторантьори. Данните показват, че ръстът е по-осезаем в селските дестинации и малките хотели в Смолян,..
Специалисти от Фондация „По-диви Родопи“ започнаха маркирането на нов туристически маршрут – екопътека „Мурга“, която свързва селата Паничково и Долна Мурга в община Черноочене. Дължината на трасето е около 8,5 километра, а по него могат да се срещнат различни видове диви животни – сърни, елени, зубри, диви свине и чакали. Районът е и дом на хищни..
През последните две години ръководството на община Кърджали започна да мисли за туризма като индустрия. Така коментира пред журналисти отличието за Перперикон „Дестинация на България за последните 15 години“, което общината получи преди дни на официална церемония в столицата - заместник-кметът Даниел Делчев. Кърджали бе един..
Черният петък наближава, но какви са подводните камъни, които ни дебнат. В бързината да „ хванем“ изгодна оферта, може ли всъщност да се окаже, че сме платили повече, отколкото е била цената, преди обявеното намаление. Според Габриела Руменова , основател на платформата „Ние потребителите“ класическите форми на заблуда са..
Екип на Областен съвет на БЧК-Кърджали проведе групово консултиране в Черноочене. Инициативата е в рамките на Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г. съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. По време на събитието участниците имаха възможност да измерят своето кръвно налягане, да изчислят индекса на телесната..
Новият начин за сметосъбиране на битови отпадъци бе водещата тема на редовната месечна среща на кметовете и кметските наместници в Ардинско с общинския кмет инж. Изет Шабан. На всяко домакинство ще бъдат доставени 120-литрови пластмасови кофи за битови отпадъци. В отдалечените малки населени места, където достъпът е затруднен, за всеки десет..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478