Бум на продажбите на агнешко месо отчетоха търговците в Кърджали в навечерието на Великден. Основните купувачи са гърци, които пристигнаха у нас, за да пазаруват хранителни продукти за празничната трапеза.
Гърците са от района на Комотини, който е само на 70 километра от Кърджали през новия граничен пункт Маказа. Съботният ден се оказа благодатен за местните търговци, защото много семейства от южната ни съседка предпочетоха българските магазини пред гръцките. Причината е, че цените у нас са по-ниски от тези в Комотини. На паркингите пред големите търговски вериги всяка трета кола беше с гръцка регистрация. Съседите купуваха плодове, колбаси, сирене, салати и дори "Узо". Най-продаваните стоки обаче бяха агнешкото месо и козунаците. В Гърция килограм месо е около 8 евро, а в Кърджали 12 лева. Според търговци, търсенето на агнешко ден преди празника е било голямо и кланиците не смогвали със зареждането. Гърците предпочитали българските агнета, защото местните животни се отглеждали с фуражи с хормони за бърз растеж и това се отразявало на вкуса им. Бум имаше и в продажбите на плодове и зеленчуци на Общинския пазар. В Кърджали килограм гръцки портокали струва лев и 40 стотинки, а при съседите - същата цена, но в евро. Търговци изчислиха, че всяко гръцко семейство е пазарувало в Кърджали храни и напитки за най-малко 100 евро.
Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Константин Илиевски . Константин Илиевски произхожда от..
Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. „ Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен..
Запознай се с музикантите! Това е пространството, където всяка седмица ще ви срещаме с някой от музикантите от съставите на БНР. Стартираме с цигуларката Десислава Чолакова , далеч не само..