Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нашата мисия – просвещението": Симфоничният оркестър на БНР продължва да записва уникални произведения за Златния фонд на БНР

След прекъсването заради пандемията, Симфоничният оркестър на БНР продължава звукозаписната си дейност за националния звуков архив. Съвсем скоро той ще бъде допълнен с впечатляваща селекция от нови произведения на Тутев и Хайдн, Стоянов и Шьонберг, Шуберт и Волф.

За тях разказва маестро Марк Кадин: "Звукозаписният музикален фонд е съкровищница и гордост за всеки национален медиен алианс. И фонотеката на Българското национално радио не е изключение. Нашата задача е нейното постоянно усъвършенстване и стремеж да я направим една от най-ценните и уникални в Европа. Накратко, бих определил мисията ни така - развитие и просвещение.

На 8 февруари стартирахме нова серия от записи. Започнахме с творби на Георги Тутев – изтъкнат представител на българския авангард, основател на Дружеството за нова музика в България и практически забравен днес в родината си. След това, в плановете ни има ранни и малко известни произведения на Веселин Стоянов и Арнолд Шьонберг, както и редки оркестрации за необичайни състави – Валсове на Шуберт в преработка на Едисон Денисов и "Италианска серенада" на Хуго Волф във версията на Макс Регер.

Ще осъществим и още един важен проект, свързан с името на Йозеф Хайдн. През 2022 г. светът ще отбележи неговия юбилей – 290 години от раждането на великия австрийски композитор. Хайдн по право наричат "бащата на симфонията" и родоначалник на симфоничния оркестър. За съжаление, някои от симфониите му не присъстват в музикалния фонд на БНР. Ние ще запълним този пропуск и ще ги запишем в рамките на една година. А най-близката ни среща с публиката ще бъде на 14 май и много разчитаме на нея!"

___________________________________________________________________
Фонотеката на Българското национално радио е създадена през 1935 година и е уникален сбор от записи, формиран дълги години. В нея се пазят записи на български композитори, световна класика, изпълнения на личности с изключителен принос в развитието на българската култура и други.

Снимка - Zdravko Petrov Photography

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

70 години Оркестър за народна музика към БНР

"Трудно е да се опишат емоциите от концерт, който те е разтърсил за дни напред. Вторият концерт от юбилейната музикална тетралогия „70 години Оркестър за народна музика към БНР“ бе съпреживян в Първо студио на Българското национално радио на 16.02. с близо двестa късметлии, едва успяли да се снабдят с билети. Аудиторията на програма „Христо Ботев“..

публикувано на 20.02.23 в 16:21

Запис на Александрина Пендачанска и Радиооркестъра

На 11.07.2022 г.  в Първо студио на БНР бяха осъществени нови студийни записи на голямата българска оперна певица Александрина Пендачанска, която се включи в идейния проект на БНР и дирекция „Музикална продукция и състави“ за издаване на нов компакт диск с изпълнения на големите съвременни български гласове в сферата на оперната музика. Записите бяха..

публикувано на 29.11.22 в 10:14

Истината за Радослав Славчев – Riverman е в музиката

Той е изключително заразяващ с музиката си, с присъствието си и с усещането, което носи, вярвайки, че нотите спасяват света на човека. Колегите му по сцена го определят като безупречен, страшно талантлив и високо професионален творец. Има над 15-годишна концертна дейност с поредица забележителни моменти в нея: първи авторски албум „The Truth”, покана от..

публикувано на 14.11.22 в 10:18

Любов в неравноделен такт. 70 години Оркестър за народна музика.

Те имат сърце, което пулсира в  неравноделен такт и което познава тайната на всяко българско хоро. Те са сред най-добрите инструменталисти в българския фолклор, а заедно свирят, записват най-доброто и го пазят в архива на Българско национално радио, за да я има традицията и да се пази народната мъдрост. Защото фолклорът това сме всички ние...

публикувано на 18.10.22 в 17:10

Стоян Караиванов познава душата на тангото в звука на един любим бандонеон

фотокредит: Изабел Янкова Какво свързва 1935-та с 2022-ра, музиката на Астор Пиацола с една българска премиера от Даниел Бинели, музиканта Стоян Караиванов със симфониците на БНР? Отговорът звучи красиво: бандонеон. Музикалният инструмент на тангото. „Той е от онези млади музиканти, които са в непрекъснато търсене и..

публикувано на 07.10.22 в 15:32