Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 26 ноември от 19.00 часа в зала "България"

Феноменалният Гиорги Гигашвили гостува на Радиосимфониците

Гост-диригент Георги Димитров

2
Гиорги Гигашвили

Феноменалният млад грузински пианист Гиорги Гигашвили ще гостува на Симфоничния оркестър на БНР на 26 ноември от 19 часа в зала „България“.

Гигашвили е носител на Първа премия от Международния клавирен конкурс  във Виго, Испания, ръководен от Марта Аргерич. След тази победа, по покана на легендарната пианистка, Гиорги продължава следването си при знаменития педагог Нелсън Гьорнер в Женева. А преди няколко седмици той с триумф победи на престижния конкурс KlavierOlymps в Бад Кисинген, Германия. Активно концертира като солист и камерен изпълнител из целия свят.

Гиорги Гигашвили

Под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят Концерт №20 за пиано и оркестър от Моцарт и Шеста симфония от Шуберт.

Георги Димитров е дирижирал всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Германският вестник „Зюдкурир“ пише за него: „Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров и неговото превъзходно дирижиране. С деликатни движения той създава със своя “инструмент” – оркестъра светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално удивление...“

Георги Димитров

Концерт за пиано № 20 в ре минор е един от най-популярните концерти на Моцарт заради своята романтична и страстна природа. Подобно на други произведения в ре минор на Моцарт, концертът принадлежи към най-драматичните страници от неговото творчество. Той е високо оценен от самия Бетовен, който написва собствена каденца за него.

Програмата ще завърши с Шеста симфония на Франц Шуберт.  В нея се преплитат различни влияния: това на Хайдн неочаквано се проявява тук в нов романтичен цвят, черти на италианската оперна музика се съчетават с ярките находки на Шуберт.  Както по състава на оркестъра, в който все още липсват тромбони, така и по характера на музикалните образи, Шестата симфония като цяло е пропита с леко, весело настроение.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4), на касата в зала "България" и в мрежата на Ивентим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28