Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 април 19.00 часа Първо студио на БНР

Концерт на струнен квартет "Фрош"

100 години Лазар Николов

Снимка: @Frosch-Quartet

На 4 април от 19.00 часа в Първо студио на БНР струнен квартет „Фрош“ ще изнесе концерт по случай 100 години от рождението на композитора Лазар Николов.

В последното десетилетие съставът се превърна в един от най-желаните за съвременните  композитори интерпретатори и един от най-канените за участия квартети на музикалните форуми. Дамският квартет ще изпълнят „Изкуството на фугата“ от Й. С. Бах, Струнен квартет от Клод Дебюси и знаковата камерна композиция от Лазар Николов – Струнен квартет №2.

"Не мога да не кажа, че на един юбилей е цяло щастие да бъда изпълнен по такъв начин. Това е наистина много затрогващо." - акад. В. Казанджиев за струнен квартет „Фрош“

"Когато един композитор твори за състав с качествата на квартет „Фрош“, с мисълта за определени звукови и интерпретационни възможности и намерения, художественият резултат е изумителен. Това е съвсем друг тип съпреживяване“. Наталия Илиева, в-к Култура-Брой 20-27 май, 2011г

Струнен квартет „Фрош“ е създаден през 2007г. в София. Започва концертната си дейност с ежегодно участие в цикъла от концерти на БНР - "Солистите на радиото".

Носител е на Втора награда от Международния конкурс за австрийска камерна музика в София и на Първа награда от Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. Лауреат е на ''Кристална лира" в категория Камерни ансамбли и получава наградата за високи художествени постижения на името на М. Големинов -''Златен квартет".

Съставът участва във фестивалите "Зимни музикални вечери" - Русе ,"Ambul" - София, "Звук и връзка" - София ,"Софийски музикални седмици", "Мартенски музикални дни'', "Дни на камерната музика"- Габрово , "Аполония", "Ars Musica festival" - Брюксел, ''Варненско лято'', ''Зимни музикални вечери '' Проф. Иван Спасов" - Пазарджик. 

 „Фрош“ осъществява редица български и световни премиери на произведения от Джордж Кръм, Хенрик Гурецки, Ян Гросман, Освалдо Голихов, Стив Райх,Тери Райли, Румен Бальозов, Александър Радвилович, Любомир Денев, Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Сюнне Скоуен, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, В. Диков, Драгомир Йосифов,Божидар Спасов, като част от творбите са специално написани за квартета, както и звукозаписи за фонда на БНР на произведения от П. Владигеров, К. Илиев, В. Казанджиев, М. Георгиев, П. Керкелов,  Дм. Шостакович, Ф. Шуберт, Х. Волф, А. Шьонберг, А. Веберн, Б. Барток, О. Респиги.

Билети в рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на eventim.


  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

На 21 март в Първо студио на БНР , от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски . Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на..

публикувано на 28.02.24 в 10:11