Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 декември от 19.00 часа в зала "България"

Гост-диригентът Мартин Георгиев представя творбата си в концерта на Радиосимфониците

Солист Атанас Кръстев

Виолончелистът Атанас Кръстев и гост-диригентът Мартин Георгиев ще гостуват на Радиосимфониците на 9 декември от 19.00 часа в зала „България“. Двамата млади музиканти са известни с творческата си кариера както у нас, така и по света. В концерта на 9 декември Атанас Кръстев ще изпълни Концерт за виолончело и оркестър на Веселин Стоянов, на когото тази година честваме 120 години от рождението. Най-често изпълняваният Концерт за виолончело сред виолончелисти и е истинско предизвикателство за всеки солист.  

Атанас Кръстев

Атанас Кръстев завършва НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Анатоли Кръстев. По-късно специализира при проф. Наталия Шаховская в „Ескуела супериор де музика Рейна София”, Мадрид. Защитава докторска степен през 2016 г., а от 2021 г. е доцент и преподавател по виолончело в НМА „Проф. Панчо Владигеров”.  

Води множество майсторски класовев България, Украйна, Румъния, Сърбия и Македония. Често е жури на различни конкурси в страната и чужбина. 

Носител е на 16 Първи и други специални награди от международни конкурси в Австрия, Испания, Чехия, Сърбия и България, сред които: Международния конкурс за виолончелисти „Liezen” (Австрия), Международния конкурс „Jeunesses musicale” (Сърбия), както и Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), Грамота и Награда на Министерството на културата, Звание на Академията за млади таланти, Наградите „Златна муза” на РКИЦ и „Кристална лира” на СБМТД (2007 и 2012), „Златен век” на Министерството на културата (2018), „Златно Перо“ (2022).

Концертирал е в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Русия, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия и др. Участва в редица фестивали. От 2002 г. е част от виолончеловото трио „Cellissimo”. Артистичен директор е на Виолончеловия фестивал и академия „Челисимо”.

Представянето на произведението Симфоничен триптих №2 „Морски песни“ на диригента Мартин Георгиев прави програмата още по-атрактивна. В Триптиха са включени три „Морски песни“. Първата от тях е написана през 2011 г. по поръчка на Кралската академия за музика в Лондон, в изпълнение на Симфоничния оркестър на Кралската академия и под диригентството на самия автор. Премиерата на Втората песен е през 2016 г., в изпълнение на Варненската филхармония отново е под диригентството на автора. Третата морска песен е посветена на майка му, Нина, и ще прозвучи за първи път на този концерт. Издаването на Симфоничен триптих №1 от Мартин Георгиев на компактдиск преди години със Симфоничния оркестър на БНР е доказателство за успешната им съвместна работа. 

В концерта ще прозвучат още симфоничната фантазия „Камаринская“ от Михаил Глинка и забележителната Седма симфония на финландския композитор Жан Сибелиус

Мартин Георгиев

Мартин Георгиев учи дирижиране, композиция и ударни инструменти в НМА „Проф. Панчо Владигеров", София при проф. Пламен Джуров, проф. Красимир Тасков, проф. Татяна Кърпарова. През 2008 г. завършва магистратура по дирижиране в Кралската академия за музика в Лондон при Колин Метърс, Сър Колин Дейвис и Джордж Хърст. През 2013 г. защитава докторска степен по композиция в Кралската академия за музика и Университета в Лондон.

Като композитор и диригент работи със Симфоничния оркестър на Би Би Си, Лондон, Брюкселската филхармония, Солистите на "Ковънт Гардън", Лондон, Националния оркестър на Белгия, Британския камерен оркестър (London Mozart Players), Камерния оркестър в Грьонинген (Kamerorkest van het Noorden), Симфоничния оркестър на Лондонската кралска академия, Симфоничния оркестър на БНР, Софийската филхармония, Варненската филхармония, камерния ансамбъл "Софийски солисти". 

Дебютният му авторски албум, записан със Симфоничния оркестър на БНР, е издаден от лондонския лейбъл ICSM Records и има блестящи отзиви от международната критика на 3 континента. 

Негови композиции са изпълнявани във Великобритания, България, САЩ, Франция, Белгия, Холандия, Япония, Русия, Украйна, Мексико, Канада, Гърция, Италия, Израел и др.  


Билети в Рекламно-информационния център на БНР, на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

На 21 март в Първо студио на БНР , от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски . Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на..

публикувано на 28.02.24 в 10:11