Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 януари 19.00 часа Първо студио на БНР

Авторски концерт на Ангел Заберски – син

гост-диригент Ангел Заберски

В първия концерт за 2023 година един от най-ярките български джаз музиканти Ангел Заберски-син ще бъде гост-диригент на Биг бенда на БНР. 

Ангел Заберски е работил с музикантите от състава неведнъж, като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси. За първи път в предстоящия концерт той ще представи програма със свои композиции и аранжименти: Анти Джаз, Brazzy People, Love and Passion, Nessun Dorma, Piece of Cake, Salute Rachmaninov, Спомени от Странджа. В някои от тях умело смесва своята творческа страст джаза с любимите си образци от класиката, в една от пиесите прави препратка към специфичната българска национална традиция. Специално за Борислав Йоцов - един от най-атрактивните кларинетисти у нас, Заберски композира пиесата Шоколадовият влак, а други три Love and Passion, Спомени от Странджа и Nature Boy създава за своя приятел и творчески партньор в десетки проекти тромпетистът Михаил Йосифов. Двамата виртуозни инструменталисти ще участват като солисти в концерта, за да изпълнят тези творби.

Михаил Йосифов

Борислав Йоцов

Очакваме Ви на 19 януари в Първо студио на БНР от 19.00 часа. 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим. 


Ангел Заберски е композитор, който съчетава традиция с усет за еволюция, надграждане създадено от ежедневната си работа - жонглирайки между живи участия и досег с музиканти и публика, преподавателската и менторска дейност, писането на музика за симфонични оркестри, биг бенд, духови състави и поп и джаз вокалисти. Не малък е приноса му и към филмовата музика, класическите произведения и дори фолклора. Дискографията на музиканта и творец е огромна и непрекъсната. През годините е създал и записал два албума за биг бенд, четири албума за трио, както и албуми за браз и Октет. Негови музикални спътници в повечето от записите и концертите са тромпетистите Михаил Йосифов и Мартин Ташев, перкусионистът Стоян Янкулов, басистът Борис Таслев, тромбонистът Велислав Стоянов и още много други големи имена от съвременната джаз музика в България. Специално за кларинетиста Боби Йоцов, написва очарователната симфония 'Фантазия' за кларинет и симфоничен оркестър. 

Ангел Заберски е част от популярния проект на НДК „Четири рояла“, където заедно с едни от най-добрите пианисти на България (Живко Петров, Иван Янъков, Георги Черкин) „срещат“ класиката с джаза. 

Името на Ангел Заберски се свързва и със световни имена като тромпетистът Рекс Ричардсън, диригентът Франсиско Ноя, басистът Крисчън Макбрайд, вокалистите Боби Каркасес (Куба), Монти Айдъм, американската джаз икона Пати Остин за концерта “For Ella”, посветен на Ела Фицджералд, с участието на Оркестър на Класик ФМ радио и Браз Асоциация под диригентската палка на самия Ангел Заберски. Композиторът свири и с едни от най-популярните джаз изпълнители на нашата сцена Камелия Тодорова, Хилда Казасян, Васил Петров, певиците от Сентиментъл Суингърс и много други.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28