Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Андреас Херман дирижира „Сътворението“ от Хайдн

На 19 май от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят един от ораториалните шедьоври на Хайдн - „Сътворението“. Ораторията е композирана през 1795 г. по либрето, разказващо историята на юдео-християнското сътворение, както е описано в епичната поема на Джон Милтън „Изгубеният рай“. Хайдн се съгласява с предложението на своя покровител, барон Готфрид Фрайхер ван Свитен, завеждащ императорската придворна библиотека във Виена, произведението да бъде поставено на немски език, задача, която баронът поема лично. Хайдн дирижира премиерата на ораторията в двореца Шварценберг във Виена.

Зад диригентския пулт на 19 май ще застане познатия на българската публика, известен немски диригент проф. Андреас Херман.

Проф. Херман става артистичен директор на Мюнхенския филхармоничен хор, партньор на Мюнхенската филхармония, през 1996 г. и оттогава насам той подготвя ансамбъла за работа с прочути диригенти като Кристиан Тилеман, Зубин Мета, Джеймс Ливайн, Марис Янсонс, Кшищоф Пендерецки, Фабио Луизи, Инго Мецмахер, Даниеле Гатти, Кристофър Хогууд, Томас Хенгелброк и др.

Като диригент на хорови и ораториални творби Херман е представял своите умения в много страни по света, в това число Австрия, Франция, Италия, Унгария, България, Швейцария и Китай. Неговите успешни изяви с различни хорови и оркестрови състави му осигурява дълго и продуктивно сътрудничество с оркестъра на Мюнхенската филхармония.

Солисти в концерта ще бъдат: сопраното Стефани Кръстева, тенорът Николай Моцов и басът Мартин Цонев.

Стефани Кръстева

Стефани Кръстева е лауреат на множество първи награди от международни конкурси и фестивали. Работила е с диригентите Георги Димитров, Драгомир Йосифов, Славил Димитров, Саша Гьотцел и др. Участва във фестивалите „Мартенски музикални дни“, гр. Русе, „Дни на музиката в Балабановата къща“ гр. Пловдив.

Николай Моцов

Николай Моцов е лирико-спинтов тенор, който над две десетилетия участва активно в музикалния живот на България като изпълнител и преподавател. Към настоящия момент е професор д-р в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“. В своята певческа кариера печели награди от национални и международни конкурси. Бил е солист на Софийска опера и балет, Държавните опери в Русе и Бургас, а към настоящия момент е солист към трупата на Държавна oпера Стара Загора. Отличната му вокална техника, стилова интерпретация, висока музикална и академична култура го правят желан и търсен изпълнител.

Мартин Цонев

Мартин Цонев е артист с близо 30-годишна международна кариера. Той развива репертоар от над 50 оперни роли и камерна музика, от Монтеверди и Кавали до Албан Берг и Ф. Глас, които е изпълнявал на сцените на Болшой театър, Залцбургския фестивал, Salle Playel в Париж, Santa Cecilia в Рим, Teatro Municipal de Lima, DNO и Consertgebouw в Амстердам, Opera Montpellier, Opera de Nice, Teatro de Gijon, Софийска опера, зала „България, оперните театри в Щутгарт, Хамбург, Манхайм, Бон и др. Прави много записи (CD и DVD), включително за БНР, БНТ, Radio France, NPS NL, Radio NRW, ORF2, Mezzo, ARTE, Comanions Classics, Dynamic и др.

Не пропускайте концерта, посветен на 70-годишнината на Смесения хор на БНР (главен диригент - Любомира Александрова) на 19 май от 19 часа в зала „България“.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.


По публикацията работи: Петър Димов

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестърът за народна музика на БНР открива своя нов концертен сезон

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов  открива своя 71-ви творчески сезон с концерт на 19 октомври от 19 часа в Първо студио на БНР .  По традиция от последните години, Оркестърът кани ярки солисти, записвали със състава в предходния сезон. Почитателите на жанра ще имат възможността да чуят премиерни заглавия, в изпълнение на..

публикувано на 28.09.23 в 17:09

Детски празник по случай деня на музиката и поезията

На 29-ти септември, 2023 г. от 10:30 часа, БНР кани най-малките си почитатели на „Детски празник по случай деня на музиката и поезията“ в двора на радиото. Събитието е с вход свободен. Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова ще изнесат концерт с част от своя разнообразен репертоар от детски песни, с които ще отправят поздрав по..

публикувано на 26.09.23 в 10:48

Далибор Карвай дебютира с Радиосимфониците

На 6 октомври от 19.00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски ще открие своя творчески сезон. Концертната вечер ще започне със Симфоничен прелюд „Усамотение“ на българския класик Панчо Владигеров – произведение, което рядко присъства в културния афиш на столицата. Своя дебют с..

публикувано на 21.09.23 в 15:38

Новият концертен сезон на Радиосимфониците с нов главен диригент

На 6 октомври от 19 часа в зала „България“ започва новият творчески сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с нов главен диригент Константин Илиевски . Той поема поста от Марк Кадин, който ръководеше оркестъра от 2017 г. до 2023 г. Първата среща на Константин Илиевски с Радиооркестъра е през 2016 г. по време на..

обновено на 18.09.23 в 16:42

Напусна ни Борис Петров

Напусна ни Борис Петров - дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското национално радио, виртуозен музикант и всеотдаен колега. Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в "Света София". Екипът на дирекция "Музикална продукция и състави" изказва съболезнования на близките и семейстовото му! Вечна памет! Борис Петров е..

публикувано на 08.08.23 в 14:29