Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

9 юни от 19.00 часа в зала "България"

Радиосимфониците и Светлин Русев

последен концерт от сезона

Светлин Русев

В последния концерт от сезона на Радиосимфониците с диригент Марк Кадин ще гостува обичаният от българската публика и високо ценен по света Светлин Русев. На 9 юни от 19.00 часа в зала „България“ виртуозният цигулар ще изпълни два шедьовъра от Сергей Прокофиев - Първи и Втори концерт за цигулка и оркестър.

Първият концерт за цигулка на Сергей Прокофиев, написан през 1917 г., е едно от най-слънчевите му и искрящи, лирични произведения. Композиторът го написва в ре мажор - същата тоналност, в която са написани концертите на Бетовен, Брамс и Чайковски. Концертът на Прокофиев, обаче, не прилича на нито едно от тези произведения, защото композиторът променя традиционното съотношение на темпата: в Концерта му две бавни части рамкират една бърза. Самото му настроение и подредбата на смисловите акценти са нови и необикновени. Написан е в три части, като в крайните преобладават лиричните настроения, а в средната – скерцо с колоритна причудливост. Солиращата партия на цигулката е доста виртуозна и носи основната тежест на музикалното развитие. Планираното изпълнение на Концерта от Павел Кохански през есента 1917 г. така и не се състоява, но музиката му става широко позната шест години по-късно, когато известният унгарски цигулар Джозеф Сигети я пренася по сцените на Европа и Америка.

Вторият концерт за цигулка и оркестър Прокофиев създава за прочутия френски цигулар Робер Соетан, на когото и го посвещава. Цигуларят е живял точно 100 години, 88 от които активно е концертирал. Прокофиев си спомня в автобиографията си: „Концертът е написан в различни страни, отразявайки моя номадски концертен живот: главната тема от първата част е написана в Париж, първата тема от втората част е написана във Воронеж, оркестрацията е завършена в Баку, а премиерата му се състоя през декември 1935 г. в Мадрид“. Композиторът и цигуларят пътуват заедно на турнета в различни страни, включително Португалия, Мароко, Алжир и Тунис.

В програмата ще прозвучи и сюита №1 от знаменития балет „Тривърхата шапка“ на испанския композитор от XX век Мануел де Файя. Написан е специално за трупата на Сергей Дягилев за представленията на Руски балет в Лондон, а декорите и костюмите за него са нарисувани от Пабло Пикасо. В нощта на своята премиера на 22 юли 1919 г. в Лондон, творбата постига голям успех и оттогава се превръща в едно от най-завършените произведения на модернистичното изкуство.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков №4), на касата в зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Светлин Русев

Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг-Жак Тибо. През 2001 е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. Обявен е за Музикант на 2006 г. от БНР, три пъти е носител на „Кристална лира“ (2007, 2016 и 2019 г.). През 2018 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на Русе, а през 2019 г. получава Почетния знак на Президента на Република България.

Работил е с диригенти като Мунг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Реймънд Лепърд, Джон Акселрод, Ари ван Бейк, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Канторов и др. Свири на най-престижните концертни сцени по света: Болшой театър, Сънтори Хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуства в Сеул, зала Плейел, ЮНЕСКО, Театър Шанз-Елизе, Театър Шатле, Cité de la Musique, Театър D ela Ville, Halle aux Grains de Toulouse, Arsenal de Metz, Национална концертна зала Бела Барток в Будапеща, Alte Oper във Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. Професор е в прочутия National Supérieur de Musique et de Danse в Париж и провежда майсторски класове по целия свят. Артистичен съветник и артист-резидент на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе, артистичен съветник на Софийската филхармония.

 Репертоарът му е изключително широк – от барокова до съвременна музика, широко известни са неговите интерпретации на произведения от славянски и български композитори. 

Светлин Русев свири на цигулка Stradivarius 1710 Camposelice, любезно предоставена му от Музикалната фондация Nippon.По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Детски празник по случай деня на музиката и поезията

На 29-ти септември, 2023 г. от 10:30 часа, БНР кани най-малките си почитатели на „Детски празник по случай деня на музиката и поезията“ в двора на радиото. Събитието е с вход свободен. Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова ще изнесат концерт с част от своя разнообразен репертоар от детски песни, с които ще отправят поздрав по..

публикувано на 26.09.23 в 10:48

Далибор Карвай дебютира с Радиосимфониците

На 6 октомври от 19.00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски ще открие своя творчески сезон. Концертната вечер ще започне със Симфоничен прелюд „Усамотение“ на българския класик Панчо Владигеров – произведение, което рядко присъства в културния афиш на столицата. Своя дебют с..

публикувано на 21.09.23 в 15:38

Новият концертен сезон на Радиосимфониците с нов главен диригент

На 6 октомври от 19 часа в зала „България“ започва новият творчески сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с нов главен диригент Константин Илиевски . Той поема поста от Марк Кадин, който ръководеше оркестъра от 2017 г. до 2023 г. Първата среща на Константин Илиевски с Радиооркестъра е през 2016 г. по време на..

обновено на 18.09.23 в 16:42

Напусна ни Борис Петров

Напусна ни Борис Петров - дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското национално радио, виртуозен музикант и всеотдаен колега. Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в "Света София". Екипът на дирекция "Музикална продукция и състави" изказва съболезнования на близките и семейстовото му! Вечна памет! Борис Петров е..

публикувано на 08.08.23 в 14:29

Концерт в чест на Деня на независимостта на България

Българското национално радио и Сдружение „Реформ Юнион Клуб“ Ви канят на един незабравим концерт в чест на Деня на независимостта на България с гост-солист даровития японски пианист Хаято Сумино. Концертът, който ще се състои на  20 септември 2023 г., сряда, от 19 ч. в столичната зала „България“  е поклон към българския свободолюбив дух и мост между..

публикувано на 19.07.23 в 10:54