Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 юни от 19.00 часа в зала "България"

Радиосимфониците и Светлин Русев

последен концерт от сезона

Светлин Русев

В последния концерт от сезона на Радиосимфониците с диригент Марк Кадин ще гостува обичаният от българската публика и високо ценен по света Светлин Русев. На 9 юни от 19.00 часа в зала „България“ виртуозният цигулар ще изпълни два шедьовъра от Сергей Прокофиев - Първи и Втори концерт за цигулка и оркестър.

Първият концерт за цигулка на Сергей Прокофиев, написан през 1917 г., е едно от най-слънчевите му и искрящи, лирични произведения. Композиторът го написва в ре мажор - същата тоналност, в която са написани концертите на Бетовен, Брамс и Чайковски. Концертът на Прокофиев, обаче, не прилича на нито едно от тези произведения, защото композиторът променя традиционното съотношение на темпата: в Концерта му две бавни части рамкират една бърза. Самото му настроение и подредбата на смисловите акценти са нови и необикновени. Написан е в три части, като в крайните преобладават лиричните настроения, а в средната – скерцо с колоритна причудливост. Солиращата партия на цигулката е доста виртуозна и носи основната тежест на музикалното развитие. Планираното изпълнение на Концерта от Павел Кохански през есента 1917 г. така и не се състоява, но музиката му става широко позната шест години по-късно, когато известният унгарски цигулар Джозеф Сигети я пренася по сцените на Европа и Америка.

Вторият концерт за цигулка и оркестър Прокофиев създава за прочутия френски цигулар Робер Соетан, на когото и го посвещава. Цигуларят е живял точно 100 години, 88 от които активно е концертирал. Прокофиев си спомня в автобиографията си: „Концертът е написан в различни страни, отразявайки моя номадски концертен живот: главната тема от първата част е написана в Париж, първата тема от втората част е написана във Воронеж, оркестрацията е завършена в Баку, а премиерата му се състоя през декември 1935 г. в Мадрид“. Композиторът и цигуларят пътуват заедно на турнета в различни страни, включително Португалия, Мароко, Алжир и Тунис.

В програмата ще прозвучи и сюита №1 от знаменития балет „Тривърхата шапка“ на испанския композитор от XX век Мануел де Файя. Написан е специално за трупата на Сергей Дягилев за представленията на Руски балет в Лондон, а декорите и костюмите за него са нарисувани от Пабло Пикасо. В нощта на своята премиера на 22 юли 1919 г. в Лондон, творбата постига голям успех и оттогава се превръща в едно от най-завършените произведения на модернистичното изкуство.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков №4), на касата в зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Светлин Русев

Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг-Жак Тибо. През 2001 е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония. Обявен е за Музикант на 2006 г. от БНР, три пъти е носител на „Кристална лира“ (2007, 2016 и 2019 г.). През 2018 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на Русе, а през 2019 г. получава Почетния знак на Президента на Република България.

Работил е с диригенти като Мунг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Реймънд Лепърд, Джон Акселрод, Ари ван Бейк, Франсоа-Ксавие Рот, Жан-Жак Канторов и др. Свири на най-престижните концертни сцени по света: Болшой театър, Сънтори Хол, Sumida Triphony Center Hall, Център за изкуства в Сеул, зала Плейел, ЮНЕСКО, Театър Шанз-Елизе, Театър Шатле, Cité de la Musique, Театър D ela Ville, Halle aux Grains de Toulouse, Arsenal de Metz, Национална концертна зала Бела Барток в Будапеща, Alte Oper във Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел и др. Професор е в прочутия National Supérieur de Musique et de Danse в Париж и провежда майсторски класове по целия свят. Артистичен съветник и артист-резидент на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе, артистичен съветник на Софийската филхармония.

 Репертоарът му е изключително широк – от барокова до съвременна музика, широко известни са неговите интерпретации на произведения от славянски и български композитори. 

Светлин Русев свири на цигулка Stradivarius 1710 Camposelice, любезно предоставена му от Музикалната фондация Nippon.



По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28