Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вокална група „Радиодеца“ взе участие в Международния фестивал за изкуства и наука в град Льош

| обновено на 28.06.23 в 17:26

           Международният детски фестивал за изкуства и наука в град Льош, Франция се организира от престижното училище „Сент Дени“ и има за цел да събере деца от цял свят, които да  представят своята култура и да покажат и обменят опита и познанията си. Фестивалът се организира от деца за деца и предлага разнообразна програма с поредица от концерти, на които най-малкият състав на Българското национално радио - Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова имаше възможността да изпълни част от репертоара си и да представи България чрез своите песни.


Тази година фестивалът се проведе от 20-ти до 25-ти май и събра деца от Франция, Италия, Йордания, България, САЩ, Мексико, Южна Африка и Южна Корея. Те имаха възможност да споделят сцената на театър „Агнес де Сорел“ в поредица от концерти, да се включат в организирани майсторски класове по пеене и да изпълнят наученото заедно, както и да участват в редица активности. Те представиха културата си чрез музика, танц, театър и изпълнения на различни музикални инструменти в жанрове от класика до мюзикъл. „Радиодеца“  пяха и в катедралата „Сант Орс“ и участваха в традиционно шествие с факли из града, разказаха за България на най-малките френски ученици и  ги запознаха с българския фолклор и традиции. На финалните концерти под надслов „Ние сме промяната“ , деца от цял свят се забавляваха заедно и споделиха своята любов към изкуството и сцената. Вокална група „Радиодеца“ получи бурни аплодисменти за изпълненията си на песните „Гъбраска песничка“, „Пойдох на пазар“, „Отвъд морето“, „Песен за надеждата“, „Джунглоритъм“ и други.
Още за фестивала и за участеито на ВГ "Радиодеца" вижте на фейсбук страницата: https://www.facebook.com/radiodecabnr 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестърът за народна музика на БНР открива своя нов концертен сезон

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов  открива своя 71-ви творчески сезон с концерт на 19 октомври от 19 часа в Първо студио на БНР .  По традиция от последните години, Оркестърът кани ярки солисти, записвали със състава в предходния сезон. Почитателите на жанра ще имат възможността да чуят премиерни заглавия, в изпълнение на..

публикувано на 28.09.23 в 17:09

Детски празник по случай деня на музиката и поезията

На 29-ти септември, 2023 г. от 10:30 часа, БНР кани най-малките си почитатели на „Детски празник по случай деня на музиката и поезията“ в двора на радиото. Събитието е с вход свободен. Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова ще изнесат концерт с част от своя разнообразен репертоар от детски песни, с които ще отправят поздрав по..

публикувано на 26.09.23 в 10:48

Далибор Карвай дебютира с Радиосимфониците

На 6 октомври от 19.00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски ще открие своя творчески сезон. Концертната вечер ще започне със Симфоничен прелюд „Усамотение“ на българския класик Панчо Владигеров – произведение, което рядко присъства в културния афиш на столицата. Своя дебют с..

публикувано на 21.09.23 в 15:38

Новият концертен сезон на Радиосимфониците с нов главен диригент

На 6 октомври от 19 часа в зала „България“ започва новият творчески сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с нов главен диригент Константин Илиевски . Той поема поста от Марк Кадин, който ръководеше оркестъра от 2017 г. до 2023 г. Първата среща на Константин Илиевски с Радиооркестъра е през 2016 г. по време на..

обновено на 18.09.23 в 16:42

Напусна ни Борис Петров

Напусна ни Борис Петров - дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското национално радио, виртуозен музикант и всеотдаен колега. Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в "Света София". Екипът на дирекция "Музикална продукция и състави" изказва съболезнования на близките и семейстовото му! Вечна памет! Борис Петров е..

публикувано на 08.08.23 в 14:29