Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР обявява онлайн прослушване за талантливи деца

2
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българското национално радио обявява онлайн прослушване за деца- инструменталисти, които да реализират звукозаписи в Първо студио на БНР за участие в Международния конкурс „Концертино Прага 2024“. Всяка година продуцентите от „Музикална продукция и състави“ дават възможност на избрани таланти да направят безплатно свои професионални звукозаписи в Първо студио на БНР и изпращат техните кандидатури за участие в престижния конкурс.

За участие в онлайн прослушването на „Музикална продукция и състави БНР“ е необходимо децата, отговарящи на условията за кандидатстване в Международния конкурс, „Концертино Прага 2024“ да изпратят  в срок до 30.11.2023 на  desislava.kostantinova@bnr.bg :

-  Три имена на участник, години, училището в което учат, преподавател по специалността, репертоар за кандидатстване в конкурса.

-  Видео запис (не е необходимо да бъде професионален) на поне две пиеси, които ще включат в репертоара си за конкурса.

-  Автобиография на български език.

Комисия от продуценти ще определи до 15 декември 2023 участниците за звукозаписи в БНР, които ще се състоят през месец март и ще ги уведоми по е-mail.

Условията за участие в „Концертино Прага 2024“ са следните:

Чешкото радио организира конкурс за млади музикални таланти от цял свят. През 2024-та участниците ще се състезават в категория солисти. Международното жури прослушва записите на децата (анонимно, без да знаят имена, години и т.н.) и селектира най-добрите за финалния тур - концерт на живо като солисти на оркестъра на Чешкото радио и още редица награди. Избрани деца имат възможността да участват и в поредица от концерти, част от „Южнобохемския музикален фестивал“ и да реализират професионални аудио записи.

Участниците се състезават в следните категории:

Соло категория:

Участниците, които не са навършили 16-годишна възраст до датата на финалния тур на конкурса (родените на 13.09.2008 г. или по-късно), ще имат право да участват в конкурса в категорията със следните инструменти: цигулка, виолончело, пиано, чембало, акордеон, арфа и китара.

Участниците, които не са навършили 18-годишна възраст до датата на финалния тур на конкурса (родените на 13.09.2006 г. или по-късно), ще имат правото да участват в категорията със следните инструменти: флейта, обой, кларинет, фагот, тромпет, валдхорна, саксофон и тромбон.

Децата трябва да изберат разнообразен репертоар, като за оценката се толерира присъствието на чешки композитор в избраните пиеси и пиеси от препоръчителния репертоар, с който могат да се запознаят на следната интернет страница: https://concertino.czech.radio/node/8462424

Продължителността на записите трябва да бъде не по-малко от 20 минути и не повече от 30 минути.

Изискването на конкурса е произведенията, които децата изпращат за кандидатстването си да бъдат записани нацяло, (с изключение на частите на дадено произведение, които могат да бъдат записани по отделно), без монтаж и с необходимото качество за радиоизлъчване, като за доказателство за неподправеността се изпраща и видеозапис от реализирането на звукозаписа.

Справка за конкурса можете да намерите на страницата на „Концертино Прага“ https://concertino.czech.radio/

  *За повече информация: +35929336377  Продуцент детска музика


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

На 21 март в Първо студио на БНР , от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски . Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на..

публикувано на 28.02.24 в 10:11

Радиосимфониците с нетрадиционен концерт на 15 март

На 15 март от 19 часа в зала „България“ за първи път на българска сцена ще се реализира един нетрадиционен концерт на Симфоничния оркестър на БНР с участието на Тийна Осара, която ще рисува на сцената (live painting act), докато звучи музиката от балета „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев . Тийна Осара е финландски визуален..

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Златни български хитове ще звучат в изпълнение на млади поп певци и групи

Следващият концерт на Биг бенда  на БНР  е под надслов „Мост между поколенията“ . На 22 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР публиката ще си припомни златни български хитове на известните ни композитори - Йосиф Цанков, Тончо Русев, Петър Ступел, Вили Казасян, Борис Карадимчев, Атанас Бояджиев, Емил Георгиев, Светозар Русинов, Александър..

публикувано на 05.02.24 в 14:07

Мари Жако и Маркус Ширмер за първи път на една сцена с Радиосимфониците

Младата французойка Мари Жако ще поведе Радиосимфониците на 23 февруари от 19 часа в зала „България“ . Името ѝ бързо се нарежда сред едни от най-вълнуващите млади диригенти. Тя е постоянен гост-диригент на оркестъра на Виенските симфоници, главен диригент е на Кралския датски театър, а наскоро бе избрана да оглави Симфоничния оркестър на..

публикувано на 05.02.24 в 13:06

Джаз в Първо студио с група "Project Connections"

Идеята за “Project Connections” се ражда, когато Владислав Шопов получава обаждане от Христо Йоцов с думите: "Защо не вземеш да напишеш няколко парчета, не събереш няколко съмишленици и не се явите на ей този конкурс в Румъния." Това довежда до сформирането на групата и написването на първите три пиеси - “A Bard’s Number”, “Progress in Work” и..

публикувано на 19.01.24 в 10:14