Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акордеонни импресии с Калоян Куманов

Продължаваме поредицата концерти от проекта "Джаз в Първо студио". На 25 октомври от 19.00 часа в Първо студио на БНР публиката ще се срещне с един от най-атрактивните и успешни акордеонисти у нас и зад граница Калоян Куманов

Калоян учи в Барселона, където печели конкурс за концертмайстор на Акордеонния оркестър на Барселона и оркестъра към Консерваторията в Сабадей, Каталуния и се превръща в първия българин, свирил и в двата централни акордеонни оркестъра на Каталуния. По-късно придобива магистърска степен в Университета на Барселона със специалност музикална педагогика в класа на Роса Мария Жирбау, президент на Каталунската асоциация на педагозите и специалност дирижиране в класа на големия диригент Едмонт Елкстром. Единадесет години е преподавател по акордеон, солфеж и хорово пеене в Каталунската консерватория Liceu Conservatorio de Superior - Barcelona. 

Лауреат е на национални и международни конкурси: I-ва награда на конкурса "Бряг на надеждата" през 1998, I-ва награда на световния конкурс във Fivizzano, Италия, с акордеонния оркестър на музикалното училище "Св. Климент Охридски" в гр. Добрич, I-ва награда на конкурса „Млади музикални дарования“ през 1999, II-ра награда на „Академичен конкурс за изпълнение на творби от Йохан Себастиан Бах“ през 2004. Златна диплома и I-ва награда на световния конкурс на UNESCO - GOLDEN KEY за инструментална и авторска музика през 2021. 

Участва в множество различни музикални проекти, камерни състави, групи за World Music, Folk music, класическа музика, самостоятелни концерти и др. 

Свирил е на сцени като Palau de la musica catalana, Барселона, Gran Teatre del Liceu, Барселона, залата на Й. С. Бах в Лайпциг, Гранд опера Париж и др. 

Участва в театрални пиеси като композитор и музикант, спектакли на няколко музикални компании. Води майсторски класове по акордеон за класическа музика и балканска музика. Изнася лекции на педагогически теми.

Ето какво споделя Калоян Куманов за своя проект:

"Tова e една моя идея за концерт, която води началото си от музикалния проект „Kaloyan Kumanov project“. Импресия означава произведение, посветено на някакво впечатление. И в този концерт ще изсвирим мои музикални „впечатления“, аранжирани и поднесени така, както ги виждам и усещам аз. Програмата включва пиеси, които съчетават разнообразна гама от стилове - Барок, Класика, Български фолклор, Progressive Rock, Блус, Танго и всичко това поднесено с основен инструмент акордеон. Естествено, тези акордеонни импресии, за да звучат музикално-естетически издържано, съм поканил едни от най-изявените музиканти и виртуози - Стоян Янкулов Стунджи - ударни и перкусии, Юлиан Янев – пиано, кииборд, Владимир Владимиров – китара, Радослав Славчев Riverman – Бас, Мирослав Иванов – китара."

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.
По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

На 21 март в Първо студио на БНР , от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски . Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на..

публикувано на 28.02.24 в 10:11

Радиосимфониците с нетрадиционен концерт на 15 март

На 15 март от 19 часа в зала „България“ за първи път на българска сцена ще се реализира един нетрадиционен концерт на Симфоничния оркестър на БНР с участието на Тийна Осара, която ще рисува на сцената (live painting act), докато звучи музиката от балета „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев . Тийна Осара е финландски визуален..

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Златни български хитове ще звучат в изпълнение на млади поп певци и групи

Следващият концерт на Биг бенда  на БНР  е под надслов „Мост между поколенията“ . На 22 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР публиката ще си припомни златни български хитове на известните ни композитори - Йосиф Цанков, Тончо Русев, Петър Ступел, Вили Казасян, Борис Карадимчев, Атанас Бояджиев, Емил Георгиев, Светозар Русинов, Александър..

публикувано на 05.02.24 в 14:07

Мари Жако и Маркус Ширмер за първи път на една сцена с Радиосимфониците

Младата французойка Мари Жако ще поведе Радиосимфониците на 23 февруари от 19 часа в зала „България“ . Името ѝ бързо се нарежда сред едни от най-вълнуващите млади диригенти. Тя е постоянен гост-диригент на оркестъра на Виенските симфоници, главен диригент е на Кралския датски театър, а наскоро бе избрана да оглави Симфоничния оркестър на..

публикувано на 05.02.24 в 13:06

Джаз в Първо студио с група "Project Connections"

Идеята за “Project Connections” се ражда, когато Владислав Шопов получава обаждане от Христо Йоцов с думите: "Защо не вземеш да напишеш няколко парчета, не събереш няколко съмишленици и не се явите на ей този конкурс в Румъния." Това довежда до сформирането на групата и написването на първите три пиеси - “A Bard’s Number”, “Progress in Work” и..

публикувано на 19.01.24 в 10:14