Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

вокален ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI

"De este a oeste"

"От изток на запад"

"De este a oeste" (в превод от испански „От изток на запад“) е концерт на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI - Анна Янкова (мецосопран), Константин Бейков (контратенор), Ивайло Донков (тенор), Северин Василев (тенор), Георги Бейков (бас), който ще се състои на 6 декември от 19 часа в Първо студио на БНР

В тяхно изпълнение ще прозвучат мадригали, вилансикос, шансони и партеси от франко-фламандски, испански и източнославянски творци. Концертът е избран да бъде част от специалния музикален „Коледен ден“ на Еврорадио.  

Cantanti DAI MONTI VERDI е вокален ансамбъл, специализиран в изпълнението на старинна музика предимно от XVI и XVII век, с фокус върху жанра на мадригала.  

В годината на основаването си, ансамбълът отбелязва 450-годишнината от рождението на Клаудио Монтеверди с концертни програми и записи на мадригали и мотети от композитора и съвременниците му. През 2019 в рамките на фестивала ppIANISSIMO ансамбълът се докосва и до съвременната музика – изпълнява произведения от японски автори и осъществява световната премиера на написания специално за състава мадригал Hakucho no uta от Сомей Сато. 

След пандемията ансамбълът се завръща на сцена в обновен състав през 2022, когато в сътрудничество с клавесиниста Николай Стойков представят хроматичната музика на Карло Джезуалдо и Микеланджело Роси. От есента на същата година с участието си във фестивала "Изкуството на барока" съставът се фокусира върху представянето на музиката на т.нар. oltremontani – франко-фламандски композитори, пътували, живели и творили из земите на днешна Италия. През 2023 ансамбълът осъществява международен майсторски клас за певци и диригенти с френския контратенор Жан-Себастиан Бове и задълбочава познанията си в исторически информираната изпълнителска практика със световно известния белгийски контратенор Марникс Де Кат. 

Основателят и ръководител на състава Северин Василев е диригент, певец, филолог и организатор на музикални събития чрез основаната от него организация Architetti musicali. Всеки един от cantanti-те е професионален музикант с богат опит, множество солистични, камерни и хорови изяви. Ансамбълът редовно си сътрудничи с изтъкнати изпълнители в областта на старинната музика от България и чужбина.  

 „Балансът им очертава мекото сливане на пестеливото вибрато, гъвкавото контрапунктиране, умело раздвижената агогика, поетично изваяната фраза, с прецизен в стилово отношение, угасващ в тишината финал.“ – (Екатерина Дочева, DECRESCENDO, 29.05.2022) 


Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

На 21 март в Първо студио на БНР , от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски . Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на..

публикувано на 28.02.24 в 10:11

Радиосимфониците с нетрадиционен концерт на 15 март

На 15 март от 19 часа в зала „България“ за първи път на българска сцена ще се реализира един нетрадиционен концерт на Симфоничния оркестър на БНР с участието на Тийна Осара, която ще рисува на сцената (live painting act), докато звучи музиката от балета „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев . Тийна Осара е финландски визуален..

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Златни български хитове ще звучат в изпълнение на млади поп певци и групи

Следващият концерт на Биг бенда  на БНР  е под надслов „Мост между поколенията“ . На 22 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР публиката ще си припомни златни български хитове на известните ни композитори - Йосиф Цанков, Тончо Русев, Петър Ступел, Вили Казасян, Борис Карадимчев, Атанас Бояджиев, Емил Георгиев, Светозар Русинов, Александър..

публикувано на 05.02.24 в 14:07

Мари Жако и Маркус Ширмер за първи път на една сцена с Радиосимфониците

Младата французойка Мари Жако ще поведе Радиосимфониците на 23 февруари от 19 часа в зала „България“ . Името ѝ бързо се нарежда сред едни от най-вълнуващите млади диригенти. Тя е постоянен гост-диригент на оркестъра на Виенските симфоници, главен диригент е на Кралския датски театър, а наскоро бе избрана да оглави Симфоничния оркестър на..

публикувано на 05.02.24 в 13:06

Джаз в Първо студио с група "Project Connections"

Идеята за “Project Connections” се ражда, когато Владислав Шопов получава обаждане от Христо Йоцов с думите: "Защо не вземеш да напишеш няколко парчета, не събереш няколко съмишленици и не се явите на ей този конкурс в Румъния." Това довежда до сформирането на групата и написването на първите три пиеси - “A Bard’s Number”, “Progress in Work” и..

публикувано на 19.01.24 в 10:14