Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 декември от 19 часа в зала "България"

Оперна гала

Нов компактдиск "Български оперни гласове"

На 8 декември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър, Смесеният хор и Детският хор на БНР ще представят новия компактдиск на БНР „Български оперни гласове“. Солисти ще бъдат майсторите в оперното ни изкуство – сопраното Александрина Пендачанска, тенорът Иван Момиров и басът Деян Вачков, а специален гост  - баритонът Кирил Манолов. Под диригентството на Григор Паликаров ще прозвучат арии от опери на Верди, Пучини, Маскани и други.

Ето какво споделя за проекта Георги Еленков, продуцент вокална музика в БНР:

„Стремежът на Националното радио да съхранява българската звукова памет вече почти 90 години води до формиране на най-богатия и единствен по рода си фонд със записи от различни етапи на националната ни музикална култура.

Проектът Български оперни гласове е инициатива на дирекция „Музикална продукция и състави“ на БНР, която отразява дългогодишната дейност на дирекцията в сферата на оперната музика. Настоящата селекция включва 14 записа на български оперни певци, познати на меломаните от световните и национални сцени. Специално място в нея е отделено на големия български тенор Камен Чанев, който през 2020 г. загуби битката с Covid-19 и остана завинаги на върха на своята кариера.

Певците в изданието си партнират със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под палката на изявени оперни диригенти, а в един от записите участва и мъжкият състав на Смесения хор на БНР. Звукозаписите са реализирани през последните години в емблематичното Първо студио на радиото. Изпълненията са групирани стилово, като е потърсен контраст в съпоставяне на различните типове гласове.Приятно слушане!“


Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в залата и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, катедра „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Златни български хитове ще звучат в изпълнение на млади поп певци и групи

Следващият концерт на Биг бенда  на БНР  е под надслов „Мост между поколенията“ . На 22 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР публиката ще си припомни златни български хитове на известните ни композитори - Йосиф Цанков, Тончо Русев, Петър Ступел, Вили Казасян, Борис Карадимчев, Атанас Бояджиев, Емил Георгиев, Светозар Русинов, Александър..

публикувано на 05.02.24 в 14:07

Мари Жако и Маркус Ширмер за първи път на една сцена с Радиосимфониците

Младата французойка Мари Жако ще поведе Радиосимфониците на 23 февруари от 19 часа в зала „България“ . Името ѝ бързо се нарежда сред едни от най-вълнуващите млади диригенти. Тя е постоянен гост-диригент на оркестъра на Виенските симфоници, главен диригент е на Кралския датски театър, а наскоро бе избрана да оглави Симфоничния оркестър на..

публикувано на 05.02.24 в 13:06

Джаз в Първо студио с група "Project Connections"

Идеята за “Project Connections” се ражда, когато Владислав Шопов получава обаждане от Христо Йоцов с думите: "Защо не вземеш да напишеш няколко парчета, не събереш няколко съмишленици и не се явите на ей този конкурс в Румъния." Това довежда до сформирането на групата и написването на първите три пиеси - “A Bard’s Number”, “Progress in Work” и..

публикувано на 19.01.24 в 10:14

Данчо Радевски ще бъде солист в концерта на Радиосимфониците на 2 февруари

Симфонично скерцо „Чиракът магьосник“ от Пол Дюка, Концерт за кларинет и камерен оркестър от Любомир Пипков и „Фантастична симфония“ от Хектор Берлиоз ще представи Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски в следващия си концерт на 2 февруари от 19 часа в зала „България“ . Успехът на френския композитор, музикален..

публикувано на 16.01.24 в 10:47

"Изкуството на тамбурата" събира известни инструменталисти на една сцена

На 8 февруари от 19 часа в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика   на БНР с диригент Димитър Христов ще представи четвъртото издание от проекта "Тайните на българските инструменти" - "Изкуството на тамбурата" .  В него специалното участие сме отредили на именитите солисти Кирил Трайков, Цветан Радков, Любомир Владимиров, Сергей..

публикувано на 12.01.24 в 12:05