Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 януари 19 часа зала "България"

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър, Смесеният хор на БНР и маестро Георги Димитров

Брамсова вечер ще подарят на своите почитатели Симфоничният оркестър, Смесеният хор на БНР и маестро Георги Димитров на 12 януари от 19 часа в зала „България“. Маестро Георги Димитров е един от доайените в диригентското изкуство с внушително присъствие и кариера, който заема специално място в сезона на Радиосимфониците. Освен концерта на 12 януари, той ще дирижира и „В навечерието на Великден“ на 26 април.

Програмата на 12 януари включва едни от най-красивите произведения на великия майстор – Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър, „Песен на съдбата“ за хор и оркестър и Концерт за пиано и оркестър №2.  

Вечерта ще започне с една от ранните творби на големия наш композитор Красимир Кюркчийски - Адажио за струнен оркестър, написана през 1959 г., когато Кюркчийски е само на 23 години и все още студент в Музикалната консерватория в София в класа на проф. Панчо Владигеров, въпреки това в него се открояват вече характерните черти на автора. Музиката му е романтична, наситена с чар и дълбочина.

Появата на „Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“ оп. 53 е свързана с една странна любов на Брамс, която пламва към 24-годишната Джули, една от дъщерите на Клара и Роберт Шуман. Чувствата му остават скрити и несподелени, а тя малко по-късно след това се сгодява. Болезненият отказ от мечтата за любов и семейство, себеотричането и самотата са въплътени в тази творба. Солист в нея ще бъде певицата Йоана Кадийска. Мецосопраното успешно се изявава в различни проекти на Държавната опера в  Бургас, Пловдив, Стара Загора, София и други.


С участието на Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова ще прозвучи „Песен на съдбата“ за хор и оркестър, която се смята за един от шедьоврите на Брамс, написана по поемата на немския поет Йохан Фридрих Хьолдерлин, един от предшествениците на Романтизма. Композиторът завършва работата си по нея през 1871 г. В стихотворенията, които Йоханес Брамс избира за тази творба, се противопоставят два контрастни образа: от една страна, неопорочени небесни създания, „блажени гении“, носещи се свободно в пространството, от друга, хора, които са принудени от съдбата да живеят на сляпо. 

Вече известният на международната сцена пианистът Емануил Иванов ще солира във Втория клавирен концерт на Брамс. Младият пианист привлича вниманието на международната музикална общност след като печели Първа награда на 62-то издание на Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в Болцано, Италия. Успехът на 20-годишния музикант е последван от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. 


Вторият клавирен концерт в си бемол мажор, оп. 83 (1881) достига Вагнерови мащаби. За разлика от Първия, значително по-сложният Втори концерт мигновено добива популярност. Самият композитор го изпълнява десетки пъти по време на турнета, разменяйки местата си с Ханс фон Бюлов (известен диригент и композитор по онова време) на пианото и на диригентския пулт. Характерът на творбата може да се определи с любимия термин на Брукнер feierlich (тържествено, празнично), а впоследствие главната тема на Концерта прозвучава по нов начин във Втората симфония на Малер. 

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в зала „България“ и онлайн в мрежата на Ивентим.


По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Карнавал на животните“ с допълнителна дата в Първо студио на БНР

Симфоничният оркестър, Константин Илиевски и Марио Ангелов ще представят отново "Карнавал на животните" от Сен-Санс в Първо студио на БНР на 25 юни, вторник, от 10:30 часа. Тази е последната дата за това очаквано от малчуганите събитие. "Карнавал на животните" беше представен вече два пъти в БНР. През зимата Радиосимфониците подготвиха два специални..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

"Темпераментни ритми" в следващия концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Следващият концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски ще бъде на 7 юни от 19 часа в зала „България“. Концертната програма ще започне с Vivace e molto ritmico - една от частите на балетната музика за симфоничен оркестър „Орис“ от композитора Румен Байрактаров , която той специално..

обновено на 03.06.24 в 14:27

Младежки джаз фест София гостува на БНР

Лауреати от Младежки джаз фест София ще изнесат концерт в Първо студио на Българското национално радио на 12 юни от 19 часа. В концерта ще се представят най-изявените участници от последните издания на фестивала – вокалисти, инструменталисти, композитори и състави. Изпълненията на младите музиканти ще бъдат в съпровод на джаз трио в състав:..

публикувано на 03.06.24 в 14:25

"Музика в портрети"

На 23 май от 19 часа в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи поредния си концерт от проекта  „Музика в портрети” . Тазгодишното издание на проекта ще срещне публиката с трима виртуозни изпълнители – певицата Магдалена Карамитева , кавалджията Димитър Карамитев и гъдуларят  Димитър Гугов..

публикувано на 21.05.24 в 11:01

Юбилеен концерт на композитора Красимир Милетков

Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова ще отпразнува един специален юбилей – 70 годишнината на българския творец и създател на любими музикални произведения, както за деца, така и за възрастни – Красимир Милетков . Концертът ще се състои в Първо студио на БНР на 28-ми май , вторник от 19:00 часа . На събитието ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 15:03