Украйна няма да се откаже от Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна няма да се откаже от Крим и ще направи всичко възможно, за да намери мирен изход от кризата на полуострова. Това заяви изпълняващият длъжността външен министър на Украйна Андрий Дещица.

Призоваваме всички украинци да не се поддават на провокации от руска страна, защото за нас най-важно е да запазим мира и стабилността.

Дещица потвърди позицията на властите в Киев, че референдумът в Кримската република за присъединяване към Русия е незаконен: Смятаме този референдум и решението от него за незаконни. За нас няма друг начин да протестираме срещу него, освен да кажем на международната общност, че резултатите от него няма да са валидни.


Въпреки това Дещица настоя на референдума да бъдат допуснати международни наблюдатели. Министърът подчерта, че властите в Киев са готови да преговарят с всички заинтересовани страни на всички нива.

Министърът подчерта, че властите в Киев са готови да преговарят на всички нива с всички заинтересовани страни и призова за създаването на международна "контактна група" за обсъждане на кризата.

Контактната група беше предложена в четвъртък от американския държавен секретар Джон Кери. Целта и е да бъдат определени стъпки за намаляване на напрежението и за завръщането на руските военни части в базата на руския Черноморски флот в Крим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Русия е готова на диалог по кризата в Украйна

Русия е готова на диалог със западните сили по кризата в Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров . Готови сме да продължим диалога, при условие, че диалогът е откровен и равностоен, без опити да бъдем изкарани страна в конфликта. Кризата..

обновено на 08.03.14 в 17:09

Напрежението на Кримския полуостров продължава

Конвой със стотици руски войници в около 50 военни камиона е пристигнал във военна база близо до столицата на Крим Симферопол. Това съобщи екип на Ройтерс, който се намира в региона. Конвоят бил ескортиран от 8 бронирани автомобила, две линейки, петролни..

обновено на 08.03.14 в 17:08
Сергей Лавров

Лавров: Санкциите срещу Русия може да се окажат бумеранг

Санкциите срещу Русия могат да се окажат като бумеранг за тези, които ги използват, предупреди руският външен министър Сергей Лавров,  който тази нощ проведе поредния телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери .  Разговорът се е..

публикувано на 08.03.14 в 11:55
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24