"Северът" победи "Юга" със 79:77 (снимки+видео)

46
Мач на звездите 2014
Снимка: Росен Ракаджиев


"Северът" победи "Юга" в мач с продължение, на кош разлика, със 79:77 (по четвъртини- 22:34; 21:11; 18:16 и 12:12; а в продължението- 6:4), в деветото издание на уникалното видинско спортно шоу, с което крайдунавският град се вписва в ежегодните национални АНТИСПИН кампании.

Тази година националните прояви се провеждат под мотото "Да запазим посоката, да продължим пътя".

Дейностите и инициативите на антиспин кампанията във Видин се координират от Местния офис на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Община Видин. Организатори и спонсори на събитието бяха Община Видин, Регионален инспекторат по образованието, БК "Видабаскет", Ученически спортен клуб "Шампион", Видинска Света Митрополия, ГИПС Кошава АД, проф. Вили Лилков, доброволци от клуб "Феникс" към Свободен младежки център Видин, Емил Трифонов и Зоомагазини "Матилда", доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества.

Медиен партньор на кампанията е Българското национално радио- Регионална радио станция Видин.

Мач на звездите 2014, ансамбъл ЦвятПо традиция спортното шоу в зала "Фестивална" откриха танцьорите от представителния фолклорен танцов ансамбъл "Цвят" при видинското читалище "Цвят". А по време на прекъсванията, публиката забавляваха брейк формация "Шадоу крю", Джаз състав ФЕЙМ при читалище "Цвят", музикална група Carbohydrates от ГПЧЕ "Йордан Радичков", с ръководител Елка Владимирова.

"Готовността да признаеш своя проблем е доверие към другите. Един от емблематичните за Америка баскетболни идоли Ървин "Меджик" Джонсън преди години намери сили да каже: "Аз съм серопозитивен". А това признание отвори пътя на надеждата, че болните могат да бъдат разбирани и обичани. На 1 декември 2014 година младите хора на Видин за девети пореден път демонстрират своята принадлежност към новия етичен модел с нещо вече познато и доказано атрактивно. Нещо сериозно, но и забавно. Нещо американско, но и българско. И видинско! Дами и господа, внимание! Представяме ви звездите!"- така водещите на спортното шоу Ваня Минева и Красимир Каменов откриха и тази година игрите.

Мач на звездите 2014, отборът на СевераВ отбора на "Севера" са баскетболните надежди на ГПЧЕ "Йордан Радичков" и СОУ "Цар Симеон Велики".
№7  Михаил Станиславов  (ГПЧЕ "Йордан Радичков")
№11 Марио Стоянов           (СОУ "Цар Симеон Велики")
№13 Кристиан Нунов          (СОУ "Цар Симеон Велики")
№23 Пламен Станков         (СОУ "Цар Симеон Велики")
№28 Борислав Стоянович (СОУ "Цар Сим. Велики") дебют
№31 Румен Тодоров      (СОУ "Цар Симеон Велики")
№32 Георги Георгиев    (СОУ "Цар Симеон Велики")
№33 Филип Емилов      (СОУ "Цар Симеон Велики") дебют
№69 Росен Петков       (ГПЧЕ "Йордан Радичков") дебют
№76 Евгени Михайлов  (СОУ "Цар Симеон Велики") дебют
№99 Калоян Петров     (СОУ "Цар Симеон Велики")

Мач на звездите 2014,отборът на ЮгаЗвездите на "Юга"са младите баскетболни надежди на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и ПМГ "Екзарх Антим І".
№2  Борис Радоилов       (ПМГ "Екзарх Антим І")
№3  Александър Любчов (ПГ "Проф. д-р Асен Златаров")
№10 Радослав Димитров (ПМГ "Екзарх Антим І")
№12 Цветан Иванов         (ПМГ "Екзарх Антим І")
№14 Тихомир Веков  (ПГ "Проф. д-р Асен Златаров")
№66 Ивайло Вълчев         (ПМГ "Екзарх Антим І")
№69 Николай Огнянов    (ПМГ "Екзарх Антим І")
№75 Павел Петков      (ПМГ "Екзарх Антим І")- дебют
№78 Александър Гергов  (ПМГ "Екзарх Антим І")- дебют
№91 Деян Емилов      (ПМГ "Екзарх Антим І")- дебют
№99 Денислав Петков    (ПМГ "Екзарх Антим І")- дебют
 
Треньорите и на двата отбора са бивши ученици, участници в звездния двубой. Треньор на "Севера" бе Теодор Киров- студент в НСА София и състезател в мъжкия отбор на БК "Видабаскет". А треньори на "Юга"- Емил Емилов и Цветомир Стефанов, също възпитаници на школата на "Видабаскет".

Мач на звездите 2014, Николай Колев и Пламен Станков- с наградата на Радио ВИДИН за най-полезен играчИ тази година и селекцията на двата отбора бе извършена по ясни правила. Старши треньорът на БК "Видабаскет" Николай Колев проведе специални тестове, резултатите от които определиха кои момчета ще представят своите училища. Всички участници в мача на звездите са състезатели от школата на БК "Видабаскет". Те са картотекирани баскетболисти и участват в държавното първенство на страната при подрастващите. Някои от тях са и в състава на мъжкия баскетболен представителен тим на Видин.

Срещата ръководи сериозен и безпристрастен съдия- Николай Колев
- треньор на всички възрастови формати на "Видабаскет", който припомни преди старта на мача най-важното условие: Всеки състезател трябва да запише участие!

Мач на звездите 2014, стрелба от центъра на теренаМного емоции предизвика и традиционната "лотария" на почивката между двете полувремена на мача- стрелбата за 100 лева от центъра на баскетболното игрище. Големият късметлия се казва Дейвид Михайлов, от девети клас на СОУ "Цар Симеон Велики".

Плакетите за участие на "южняците" връчи заместник кметът на Община Видин Добромир Дилов. Той честити победата и връчи двете купи за двете училища, от които са състезателите на отбора на "Севера".

Преходната Купа, подарък от бившия баскеболист на "Химик" Видин проф. Вили Лилков, отива във витрините на училищата-победители. Капитанът на "Северняците" Калоян Петров я получи лично от проф. Вили Лилков. Купата ще пребивава по половин година във витрините на ГПЧЕ "Йордан Радичков" и СОУ "Цар Симеон Велики". А на 1 декември 2015 година отново ще се върне в спортна зала "Фестивална", за да премине в ръцете на следващите победители.

ПМГ Екзарх Антим І- Раяна Михайлова и Виктория НиколоваПостерът на учениците от ХІ "г" клас на ПМГ "Екзарх Антим І"- Раяна Михайлова и Виктория Николова, спечели първо място в конкурса на Регионалния инспекторат по образованието във Видин. Двете момичета получиха грамота и медал.

След края на церемонията по награждаването Красимир Каменов си поговори с момчетата.

"От общо девет години история на "звездните мачове", съм участвал в пет като състезател и в две издания като треньор. Треньорските решения са важни и отговорни. Всички искат да играят. Трябва да решавам кой колко време да е на терена. Въпреки това всички се забавляваме много. С удоволствие и през следващите години бих бил част от този видински празник на баскетбола", казва треньорът на "Северняците" Теодор Киров.

Мач на звездите 2014, награждаването- проф. Вили Лилков и Калоян Петров"Усещането е невероятно. За първи път през живота си играя пред толкова многобройна публика. Много се вълнувах. Но и много се забавлявах. Постарах се да дам всичко от себе си. Искам и догодина да участвам", вълнува се дебютантът Деян Емилов.

"Този мач не е за обиграване. Той е шоу за зрителите. Невероятно е пълните трибуни да скандират името ти...", признава емоцията Калоян Петров, капитан на "Северняците".

"Като треньор е по-спокойно, но като играч се забавлявах повече", признава треньорът на "Юга" Емил Емилов, който е записал седем участия в "Мача на звездите" като състезател и две като треньор.

"Откакто треньори са бивши играчи от "звездните мачове", момчетата играят по-освободено, с повече настроуение и самочувствие, няма напрежение. Раздават се, стараят се, хвърлят се на 100%, но и запазват уважение към състезателите от другия отбор. Аз бях треньор на "Юга", а брат ми игра за "Севера". Който и отбор да победи в конкретната среща, Голямата победа е за всички", коментира Емил Емилов.

Мач на звездите 2014, награждаването"За четвърти път участвам в "Мача на звездите". Емоцията е страхотна. Най-хубавото е, че сме си приятели и преди, и след мача", казва най-полезният играч за Севера"- Пламен Станков. И бърза да обясни, че марковата баскетболна топка, която е получил от Радио ВИДИН, ще остане в клуба, защото още на утрешната тренировка тя ще влезе в игра. По традиция на топката, подарък от директора на Радио ВИДИН Огнян Първулов, преди мача се разписват всички "звезди".

"На мен това ми е второ участие. Малко не ни стигна за победата. Но има и следващ мач на звездите...", заканва се с усмивка най-борбеният играч за "Юга" Радослав Димитров.




Снимки: Светослав Цветанов, Росен Ракаджиев, Красимир Каменов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Коледна приказка в Детското.БНР

Какво да Ви разкажем десет дни преди Коледа, освен коледна приказка! Тя ще бъде специална, защото главни герои в нея са малките помощници на Дядо Коледа – децата. Както във всички приказки, и в тази ще има добри и лоши герои, а също и съкровища. На места ще е малко тъжна, но нали затова са помощниците – за да я променят, така че в нея да има повече..

публикувано на 15.12.18 в 09:05
Юлия Спиридонова-Юлка с новата коледна книжка

Юлия Спиридонова-Юлка: Малките читатели са добри деца и агентите на Дядо Коледа знаят това

В най-новата си книга любимата детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка представя съвременна коледна приказка - весела и познавателна, една пакостлива, забавна и сърдечна история, в която се случват чудеса. Кога да бъде издадена „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ (ИК„Кръгозор“) и кога да бъде предложена на малките читатели (и слушатели),..

публикувано на 12.12.18 в 10:43
Весела Фламбурари

Коледните приказки на Весела Фламбурари

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 10 до 14 декември, ще имате удоволствието да слушате приказки от Весела Фламбурари! Дали подготвихте коледните си картички за близки и приятели? А писмата до Дядо Коледа? В понеделник, на 10 декември , се събудете с приказката на Весела Фламбурари „Коледната картичка“. Какви ли врати отключват златните ключове?..

публикувано на 08.12.18 в 10:50
Янг Лин, герой от романа „Водният предел“

Храбрите крадци

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със..

публикувано на 05.12.18 в 09:15

Космонавт - една от най-мечтаните професии

И тази седмица провокирахме малките ни събеседници в "Радиолексикон". Говорихме с тях за всякакви космически щуротиии нови изобретения, с които са стигнем до звездите. Научихме с какво се хранят хората в КОСМОСА и как си готвят храната. Разбрахме също, че професията космонавт е една от най-мечтаните. Вече дори и полицаите не са толкова важни..

обновено на 03.12.18 в 10:55

Приказки и истории от любими автори

Ето какво сме Ви подготвили в „Ранобудно петленце“ , в седмицата от 3 до 7 декември , 2018 година! „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин можете да слушате в понеделник, на 3 декември . Във вторник, на 4 декември , се събудете с историята „Домашният лек на мама Муминка“, на финландската писателка Туве Янсон, която всъщност пише на шведски. Тя ще ви..

публикувано на 02.12.18 в 08:30
Вокална група „Радиодеца” в Първо студио на БНР.

Музика и съвременно изкуство в Детското.БНР

Тази неделя, на 2 декември, се пригответе да Ви запознаем с един композитор. Неговото име е Вячеслав Кушев. Той е автор на стотици песни – детски и не само. Поводът да гостува в студиото на Детското.БНР е новият му албум с детска музика „Искам да зная“, песни от който ще слушаме в неделната сутрин. Ще отидем и в Софийския арсенал – музей за..

публикувано на 30.11.18 в 08:20