Обстановката в страната: Дъждове, наводнения и евакуация на хора

Снимка: БГНЕС

840 жители на старозагорското село Нова махала, община Николаево, са във воден капан и се налага спешно да бъдат евакуирани. От къщите им вече са изведени между 250 и 300 души, съобщи за „Хоризонт“ кметът на общината Косьо Косев

Каквото можем - мобилизираме. Виждате, ситуацията е трудна, ама тука трябва да помогнат и държавните институции. На областния управител съм му се обадил още в девет часа. Хората започват да искат да ги изкарваме навън.

Достъп до селото има само с високопроходима техника, в Нова махала има само един пожарен автомобил. Два екипа на службата за защита на населението са в селото, лодка, пожарен автомобил и камион са на разположение за евакуация на засегнатите от  водата домакинства.

Жителите на селото организираха евакуирането си сами. Техни близки от Николаево и Нова Загора пристигат с камиони и трактори, за да ги изведат от водата. Изнасят спасена покъщнина и децата си с каруци и твърдят, че кметът на селото ги карал да се спасяват, кой както може. 

Обстановката в Нова махалаБедстващите хора биват настанявани в спортната зала на Николаево. От областния Червен кръст апелират за помощи. Необходими са бутилирана минерална вода, пакетирана храна и консерви, дезинфектанти и почистващи разтвори.

От язовир "Копринка" в река Тунджа от обед се изпускат по 88 куб. метра вода в секунда. Пътят Казанлък-Стара Загора е отворен за движение в едното платно. В Гълъбово започнаха отводнителните дейности на заградената с дига подстанция. 


Остава бедстващо положението в Раднево, Гълъбово и Мъглиж. Язовир "Копринка" продължава да изпуска по 120 куб. метра вода в секунда. Пътят Казанлък - Стара Загора е все още затворен. Тази нощ дигата край наводнената подстанция в Гълъбово най-после беше довършена.

Критична остава и днес ситуация по долното течение на река Тунджа. Разливът около Елхово не намалява, а нивото на реката все още е в рекордни стойности. През последното денонощие нивото варира между 434 и 432 сантиметра, но все още хората се страхуват от ново повишение заради продължаващото източване на язовир "Жребчево". Кметът на общината Петър Киров е категоричен, че ситуацията е под контрол, но за създадената ситуация трябва да има наказани.

"Напоителни системи" в Сливен от вчера са дадени на прокуратурата, както началникът, така и инженерът. Мисля, че това няма да ни реши проблема. Постарали сме се да обезпечим всички опасни зони в града денонощно с присъствие на полицията, но тъй като там силите не са достатъчни, има подсилване и от "Гранична полиция" - с цел да не допуснем да се получи някаква авария.

Според населението на засегнатите в Ямболско селища причина за наводненията е неизпускането на язовир "Жребчево" през лятото и есента.

В община Тунджа остава усложнена ситуацията в много от селата по поречието. В Ямбол трети ден част от промишлената зона е залята и фирмите там са затворени.

Няма опасност от наводнение в Свиленград. Снощи Марица вдигна нивото си над критичните 5 метра и проби дигите до квартал "Гарата". Спешно бяха изсипани тонове пясък за ново укрепване, така че високата вълна да не залее квартал "Гебран", който беше наводнен преди три години. Хората от крайречните улици изкараха безсънна нощ. Сега нивото на Марица падна до 5 метра. Няма опасност реката да залее Свиленград. Помпената станция за дъждовни води работи непрекъснато. Цялата налична техника, пожарникари и доброволци укрепват опасните места. Няма основание за обявяването на бедствено положение.

Почти всички обекти в Осоговската планина са без ток заради аварии. Там е паднал към 50 сантиметра сняг. Има съборени стълбове и скъсани проводници. Без електрозахранване към момента остават хижа „Осогово“, хижа „Памука“, хижа „Три буки“, хижата на ДАП "Пътнически превози" и почивната база на полицията. Служители на ЧЕЗ ще работят усилено и се очаква в рамките на утрешния ден авариите да бъдат отстранени.

Екипите на ЧЕЗ са възстановили електрозахранването на засегнатите от дъждовете и лошите метеорологични условия клиенти в Кюстендилския регион, съобщиха от пресцентъра на компанията. Един ден без ток е било село Чуденци. Авариите там са отстранени.

Междувременно заради авариите в елзахранването откриването на новия ски сезон на "Фън парк" в Осоговоския балкан, предвидено за днес, се отлага. От понеделник през нощта в района няма ток, каза за медиите собственикът на ски съоръженията и влека Явор Спиридонов. Ако захранването се възстанови утре, тогава ще стане и откриването на ски и сноуборд сезона, казаха организаторите.

16 населени места в област Видин са без електрозахранване заради аварии. Без ток са и три помпени станции в областта. Седем населени места са без ток в община Белоградчик. Проблеми в електрозахранването имат и други общини във Видинско, но обстановката се нормализира, съобщи директорът на областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин Станислав Генчев.

В цялата община е възстановено електрозахранването. Община Брегово, Бойница и Грамада нямат проблеми със захранването, в община Димово са останали без захранване Динково и Тополовец и в Ружинци, Медовница и Плешивец и от община Чупрене е останало без захранване, според нашите данни, само село Долни Лом.

От снощи без ток са три села в община Макреш - Подгоре, Шишманово и Толовица. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите. Създадена е организация за осигуряване на летателна техника, с помощта на която да бъде направен втори опит за монтиране на нов стълб на далекопровод в скалите. Съоръжението захранва белоградчишките села, три помпени станции във Видинска област. Гранитово, Ружинци и Търговище са без ток. В момента вода няма само в село Гранитово. От електроразпределителното дружество уверяват, че днес захранването ще бъде възстановено.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24