Днес отбелязваме най-сладкия празник – Европейски ден на шоколада. На 7 юли 1550 г. от Америка е доставена първата партида какаови зърна в Испания. Ето защо тази дата е избрана от европейците за честване на шоколадовия празник. Смята се, че ацтеките са първите, които са правили шоколад като го наричали „храна на боговете“ и го свързвали с богинята на плодовитостта. Първото шоколадово блокче е направено от Джон Кадбъри през 1842 г., а по-късно Даниел Петер създава млечния шоколад като добавя мляко към оригиналната рецепта.
В този ден на изкушения се срещаме със сладкаря Алекс Иванчев, който вече два пъти печели титлата „Най-добър сладкар на България“. Младежът е новатор и успява да впечатли журито на конкурса с прецизност и невероятен вкус. Тотално смачква конкуренцията с красивите скулптури, които измайсторява от шоколад и заема първото място. Когато е втори клас, Иванчев забърква кекс, за да зарадва майка си и може би това поставя началото на неговата захарна приказка. Въпреки това, младежът не е сигурен, че това е неговото призвание, докато не заминава на стаж по готварство в Катар. Там той бързо трябва да избере, с какво да се занимава – студена кухня или сладкарство. Избира второто, основно защото до този момент повечето му опити да направи хубав десерт били неуспешни. Алекс се мотивира, попива всички движения и умения от ментора си в ресторанта, което му помага да застане начело на българските сладкари по-късно. Учителят му бил с доста труден характер, но иначе велик майстор в кухнята. След дълга практика в чужбина и спечелени конкурси, в момента Иванчев е шеф сладкар в голяма верига ресторанти в София и продължава да се усъвършенства всеки ден.
Любовта ми към десертите идва от моята любов в живота, с усмивка казва Алекс и поглежда към приятелката си Стефи, която също е изкусен майстор на сладки изкушения.
Но винаги ли нещата вървят по мед и масло или в кухнята има и трудности?
Когато човек го прави с любов, не е трудно. Много е прецизно, но не бих казал, че е трудно. Дългите часове работа са тежки, но когато свикнеш, ти става леко. Трудно е да се угоди на всички клиенти. Има много хора, които казват „Аз не ям това“, но всеки добър сладкар или готвач трябва да успее да им предложи нещо, което да ги накара да го опитат и да го харесат, или да ги изненада. Не е лесно, но е много приятно – казва Алекс.
Сладкарят признава, че да имаш муза е задължително и без нея нищо не се получава. Любимият десерт на Алекс не само за правене, но и за ядене, е профитероли с шамфъстък и рози. Младежът описва фаворита си като експлозия от вкусове, които нежно галят небцето.
Освен да опитаме този взривяващ сетивата десерт, Алекс съветва още:
Всички хора да започват да ядат шоколад в големи количества, за да са по-щастливи и доволни, да оценяват работата на шоколатиерите и сладкарите, защото тя не е никак лесна. Шоколад, шоколад и пак шоколад. Хубавият шоколад не е вреден, даже е полезен, ако не се прекалява с него.
А ако на някого му стане тежко от ядене на десерти, добри дестинации за разходка са известните европейски музеи на шоколада в Брюж (Белгия), Кьолн (Германия), Гайсполсхайм (Франция) , Барселона (Испания), Прага (Чехия) и др.
Снимки: личен архив
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..