Българите и бирата – 135 г. не стигат

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На Илинден българските пивовари отбелязват професионалния си празник. Съвпадението на датата не е случайно, тъй като пророк Илия е покровител на родните пивовари. Специално тази година честваме три юбилея, които със сигурност можем да отпразнуваме с голямо „Наздраве“. Те са 135 години пивоварна промишленост в България, 60 години пивоварна наука и 25 години Съюз на пивоварите.

Днес в България се произвеждат десетки видове бира и въпреки вносните марки, повечето българи обичат да залагат на родната продукция. Най-предпочитана е светлата бира, а напоследък непастьоризираното пиво набира все по-голяма популярност. Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова нарича нашумяващия вид бира „винтидж“ и очаква той да става все по-популярен. Ако става въпрос за консумация, България се намира в златната среда, сравнено с останалите държави от Европейския съюз. Русе и Монтана пък са градовете, които всяка година си оспорват първото място за най-лоялен консуматор на бира, като в момента Русе заема лидерската позиция. Пивото е предпочитана напитка и в Бургас, Варна, Плевен и София. Българските жени не успяват да разбият стереотипа за бирата като „мъжко питие“ и силният пол си остава по-активен потребител по нашите ширини. Мъжете употребяват малцовата напитка около 13 пъти месечно, докато жените едва около 5.


По последни данни от Съюза на пивоварите в България, стъклените бутилки стават по-предпочитани и задминават доскоро любимите на българина пластмасови опаковки. Защо това е радостна новина? Според пивоварите „стъклото“ е класика и най-добре се вписва в атмосферата на приятно изживяване, а също така най-дълго успява да запази качествата на бирата. Като става въпрос за масово производство, няма как да не се замислим за икономическата страна. По какъв начин българското пивоварство влияе на икономиката, коментира Ивана Радомирова:

Българската пивоварна индустрия има сериозен принос за икономиката на страната, не само защото има директна работна заетост в сектора, не само защото се плащат акциз и ДДС към бюджета на държавата, но и защото, благодарение на производството и продажбите на пиво се ангажират изключително много хора, както по веригата на доставките, така и по верига на клиентите. Изчисленията показват, че около 7 800 човека са индиректно заетите с производството на материали и суровини за индустрията. Над 23 000 са заетите в търговията. Приносът по отношение на осигуровките и всички данъци също е голям. Годишно около 341 млн. лв. са приходите към бюджета на страната от производството и продажбата на пиво.

Износът на българска бира за чужбина се е увеличил с 15% за последните години, като най-често родно пиво можем да срещнем в Румъния.

Редовно ставаме свидетели на смяна на дизайна и формата на опаковките и етикетите. На какво се дължи това?

От една страна, опаковката е изключително важна за съхраняването на качествата на всеки един продукт, особено на храни и напитки. Също така се наблюдава все по-добро развитие на опаковките, които да бъдат интересни на потребителите и да бъдат по-лесни за връщане и повторна употреба. В момента има стъклени опаковки, които са много леки, удобни за пазаруване и за рециклиране. Появиха се нови бутилки, които препращат към по-различно усещане и емоция на клиента – коментира Радомирова.

Генералният секретар на Пивоварите на Европа Пиер-Оливие Бержерон е специален гост за честванията тази година. Ето какво каза той за българското пивоварство:

България е държава между всички останали, но има нещо специално – тук има традиционна наука за пивоварството. Има богата  инвестиция за университетски изследвания на бирата. Последствията са, че качеството на бирата в България е изключително високо. В последните 60 години са правени много изследвания на високо ниво. Ако живеех в България щях да съм доволен от избора на бири. Тук има хубав микс между пиво, произведено от големи компании и от по-малки локални пивоварни. Това е важно, защото консуматорът има голям избор.

Съвсем скоро ще можем да проверяваме онлайн, колко калории съдържа избраното от нас пиво и какво точно има в него. За празника, Съюзът на пивоварите в България пожелава и след 135 години хората пак да посрещат с усмивка този ден.

Снимки: Луиза Лазарова и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10