Създадени сме да живеем в свобода и от нас зависи дали ще се възползваме от този най-безценен дар. А Васил Морфов знае как да прави избор. Да замине за Уелс, за да завърши маркетинг. Да поработи в Лондон. Да се завърне с идеята да прави бизнес в хармония с живота.
На 26 години той се стреми към ясни цели. Преди година избира да живее в странджанското село Бродилово – само на десет километра от морето, място с чудно хубава природа и свеж въздух. Тук прави своята био ферма и започва да преследва голямата си мечта да обедини животновъдството с модерния екологичен туризъм. По примера на много западни страни, в които гостите се наслаждават на красивата природа, но също така помагат на стопаните в работата и участват пълноценно във фермерския живот.
Васил Морфов започва с 10 декара, а сега обработва 2200 дка наета земя, която от орна трябва да превърне в пасища. Защото основната му цел е да излезе на пазара на био месото.
За да се получи глобалния био сертификат за месото, трябва да се изпълнят определени изисквания. Най-важното е, че е необходимо да се проследи целия процес на отглеждане на животното, включително храненето. Задължително условие е съставките в храната да са носители на същия био стандарт – обяснява Васил Морфов. – Както знаете, био продуктите в момента са голям тренд в Европа, който навлиза и в България, и това за моята ферма означава, че ще придобия преимущество над конвенционалното производство. По принцип цените на био месото са значително по-високи, а гаранцията за здравословен продукт произлиза от този сертификат.
От любопитство младият фермер купува няколко биволи от застрашената порода „Българска мура”, тъй като в Бродилово има традиция в биволарството. Оказват се спокойни и работливи – не случайно навремето голяма част от работата падала върху гърба на тези животни. Иначе Васил Морфов залага основно на месодайните говеда.
В момента стадото ми е от около 125 животни – крави, телета и десет биволчета. Заради био сертификатите при мен не се позволява доенето на мляко и кравите трябва да бъдат оставени с теленцата – казва фермерът. – Месото е продуктът, който искам да изкарам на пазара, заедно с преработени месни продукти - наденици, суджуци, луканки, пастърми и т.н. Голямото ми желание е в края на есента да имаме продукция на пазара. И въпреки че вече имам контакт с някои търговски мрежи, работя по изграждането и на собствена логистична мрежа, за да скъся пътя между производителя и крайния клиент. Вярвам, че това е верният начин за развитие, тъй като колкото повече външни хора са навързани по системата, толкова по-ощетен е българският производител. Това е нещо, което трябва да се избягва оттук нататък.
Васил Морфов вярва в успеха, защото все повече хора внимават с какво се хранят и търсят чистите продукти. Това важи особено за неговите връстници, подчертава той, защото те се опитват да водят здравословен живот и често посещават био пазарите. Фермерът също е на мнение, че трябва да пазаруваме в собствения си район и ако е възможно, да си намерим по някоя баба на село, от която да се снабдяваме с екологична храна.
Макар и в началото, младият фермер вече получава награди за предприемчивостта си. Областната комисия по земеделие в Бургас му връчи приза „Завръщане в бъдещето”, който символизира младостта, неудържимостта, промяната. И наистина, това, с което се е захванал Васил Морфов, принадлежи на утрешния ден, защото той иска да ни достави само най-чиста храна, отглеждана с хуманност и грижа към природата.
Снимкa: личен архив
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..