Премиерът на Турция обсъди сигурността в страната с ръководителите на разузнаването и въоръжените сили

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На среща в Анкара турската изпълнителна власт обсъди сигурността в страната.

В резиденцията "Чанкая" се събраха премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, външният министър Мевлют Чавушоглу, както и неговият колега с ресор търговия, ръководителят на могъщата разузнавателна служба МИТ Хакан Фидан, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на страната ген. Хулуси Акар, както и съветникът и говорител на президента Реджеп Ердоган Ибрахим Калън.

Сред обсъжданите на заседанието теми са били борбата с движението на Фетуллах Гюлен и Кюрдската работническа партия в Турция, трансграничните операции срещу отрядите на ПКК в Северен Ирак, също така ситуацията с кюрдския кантон Африн в Северна Сирия и положението в провинция Идлиб.

На 24 август 2016 г. започна операцията на турската армия в Сирия "Щитът на Ефрат", чийто край беше обявен в края на март тази година. Спекулациите за евентуално ново настъпление на турската армия се подхранват от съсредоточаването на турско-сирийската граница на 25 хиляди военни и от изказванията в последните дни на президента на страната Реджеп Ердоган. Той неколкократно заяви, че скоро предстоят важни стъпки на Турция по отношение конфликта в съседната арабска страна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Турция продължават словесните атаки между управляващи и опозиция

В Турция продължават словесните атаки между управляващи и опозиция. В реч в Трабзон вчера президентът Реджеб Тайип Ердоган остро разкритикува изказване на Кемал Кълъчдароглу – лидер на опозиционната Народнорепубликанска партия...

публикувано на 09.08.17 в 10:17

Земетресение разлюля Турция край морския курорт Бодрум

Туристически регион в югозападна Турция бе разтърсен от земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, съобщи Американският геологичен институт (USGS). Няма данни за жертви и щети. Епицентърът се..

публикувано на 08.08.17 в 15:57
Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу

Външните министри на Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Сирия

Първите дипломати на Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Сирия и изпълнението на меморандума за създаване на зони за деескалация в страната. Разговорите между Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу се проведоха в Манила, където заседават министрите на..

публикувано на 06.08.17 в 14:21

Турция сътрудничи на Австралия в разследването на планирания атентат срещу "Етихад еъруейз"

Турската полиция обяви, че работи с властите в Австралия в разследването на осуетения атентат срещу полет на "Етихад еъруейз". Според Канбера атаката е щяла да бъде извършена с експлозиви, пренесени от територията на Турция. Двете страни са започнали да..

публикувано на 06.08.17 в 13:51

Турция и Катар започват двудневни съвместни военноморски учения

Днес Турция и Катар започват двудневни съвместни военноморски учения. От 1-ви август двете страни започнаха тренировки на сухопътните сили с участието на над 250 турски военни и 30 бронирани машини. Маневрите са планирани отдавна в рамките на..

публикувано на 06.08.17 в 09:42
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24