Готвенето невинаги е онова досадно, скучно и мъчително бреме, което яде от времето ни и ни заставя да го вършим в края на изтощителния ден. С тази заразяваща увереност, че е възможно в кухнята да влизаме с вдъхновение и усмивка, посреща читателите на първата си книга Софи Йотова, позната с кулинарния си блог FoodieBoulevard.
„Вкусно с усмивка – 123 кулинарни приключения” не е обикновена готварска книга, а по-скоро кулинарен дневник и самоучител за създаване на пълноценна храна. С помощта на... нерецепти.
Това не са рецепти, а по-скоро вдъхновения – една своеобразна рамка, в която човек да влезе и да използва своите предпочитания и нюх и да експериментира, за да се научи да създава разнообразна и вкусна храна – продължава Софи Йотова. – Затова и апелирам към читателите да не се страхуват, че нещо в готвенето може да се обърка, защото в такива моменти често придобиваме знания, които ще са ни полезни занапред. И в тази книга доста от ястията са се родили именно когато някой експеримент се е развил по неочакван начин, но резултатът е бил наистина страхотен и си е заслужавало да му се даде шанс.
Във фамилията си Софи е заобиколена от кулинарни виртуози, ала истински започва да експериментира с храната, когато заживява сама и се сдобива със своя кухня. По това време обича да се забавлява, играейки си с продуктите като с парченца пъзел, докато ги сглобява в пъстри картини. Шест години по-късно храната има огромна роля в живота й, но не толкова като гориво за тялото, колкото в социалната й способност да сближава хората.
Започнах да се занимавам с цялата дейност около FoodieBoulevard, защото близо десет години се борих с емоционално хранене – хранително разстройство, асоцииращо се със стриктно спазване на всякакви режими или с абсолютно безразборно хранене – разказва тя. – Това мъчение, по време на което възприемах храната като враг, продължи твърде дълго. Постепенно обаче започнах да изследвам различното влияние, което тя оказва върху мен, да я третирам като изкуство и да я превръщам в инструмент за катализиране на вдъхновението. Така най-после успях да култивирам здравословна връзка с храната.
Блогърката не вярва в забраните, нито в отричането на изкушенията. Според нея верният път е като ги „опитомим” и потърсим алтернатива на вредните продукти чрез храни, които едновременно са полезни и вкусни.
Пълноценна храна е тази, която се грижи за нашето благосъстояние – както за психиката, така и за физическата форма – обяснява Софи Йотова. – Да се грижим за тялото си, за здравето си и за доброто си настроение може да става по много начини, но не и за сметка на вкусовите качества или бюджета. Когато говорим за здравословно хранене, често изпадаме в крайности и хората остават с възприятието, че то непременно изисква консумацията на скъпи продукти. А всъщност това е изключително опасен мит, който ни лишава от познания, на чиято основа да правим всекидневните си избори. Затова аз лично предпочитам да говоря за пълноценна храна – тя може да бъде от различни източници, да бъде приготвена в домашна среда и дори да бъде нещо готово, купено от магазина. Единственото, което ни трябва, за да направим правилния избор, е информация и може би доза желание да пробваме нови неща.
Софи Йотова е завършила журналистика и в своя блог съчетава двете си най-любими неща – да пише и да снима. И тъй като кулинарията е езикът, на който общува със света, чрез нея отправя и своите послания. Като това, че храната е само поводът да привлечем вниманието на хора, които по друг начин не биха ни чули.
Снимки: foodieboulevard.com
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..