Българската роза – нотка упойващо ухание във френския парфюм, отскоро съблазнява и небцето, след като предприемчив италианец я превърна в един от най-търсените сладоледи във Вечния град.
Оприличават Розарио Никодемо на Айнщайн заради развълнуваните му къдрици и пламнали очи. Младият майстор обаче не изобретява сложни формули, а подобно на алхимик забърква топящи се в устата леденени лави. И се справя толкова успешно, че авторитетите в бранша го провъзгласяват за най-добрия джелатиер на 2018-а. Ала тайната на успеха му се крие в един омайващ български аромат, който му печели не само признанието на хората, но и специален приз на най-престижния форум в гилдията – Фестивалът на джелатото в Рим.
Един ден Розарио, преследвайки мечтата си да създаде съвършения сладолед, решава да вложи в него листенцата на цветето, закодирано в собственото му име. И тъй като българската роза е прочута по света, той се обръща към единствения му познат българин – по щастливо стечение на обстоятелствата негов колега сладкар.
Розарио дойде в сладкарския цех и ми обясни, че иска да направи сладолед от рози – разказва Костадин Георгьовски, който заедно с майстора на сладолед работи в една от известните сладкарници в Рим. – Спомних си, че българската роза е най-добрата в света и му подхвърлих идеята да използва именно нея. Поръчах от България няколко бурканчета с желе от розови листенца, той го изпробва и се получи отличен сладолед с малини и българска роза. Сладоледът дори беше представен на Фестивала на джелатото в Рим и много се хареса, но, за съжаление, завърши на второ място след този с фъстъци и хавайска червена сол.
Заради специфичния аромат на розата майсторът решава да използва в своето творение и малини, съчетавайки по този начин две растения от семейство розоцветни. Резултатът се оказва свеж, но не и сладникав на вкус сладолед, тъй като в него няма добавена захар.
За първи път Розарио Никодемо влиза в сладоледена “лаборатория” преди десет години – но не като чирак, а за да достави млякото. Докато не се озовава в цеха на своя зет и впоследствие съдружник Еудженио Мороне – европейски шампион в направата на сладолед за 2016 г. В началото ще се почувства като Алиса в Страната на чудесата, обграден от смайващи и същевременно вдъхващи му страх неща, но бързо ще навлезе в занаята, за да се превърне в моден диктатор на ледения вкус.
Обичам да експериментирам с по-особени вкусове, към които добавих и българската роза – казва той. – Напоследък използвам много лавандула, цвят от глог, други видове растения. Освен обичайните класически вкусове предлагаме и някои доста странни като лимон с босилек, диня с лайм и лавандула, круша с джинджифил, яйчен крем с канела и джинджифил. Правил съм дори сладолед с биволска моцарела, домати, зехтин и босилек, с манатарки, сирене и черен пипер. Джелатото с малини и роза обаче винаги се търси и ако някой ден пропусна да го сложа на витрината, клиентите ме питат за него.
За разлика от традиционния сладолед, джелатото е занаятчийско произведение с пресни продукти, което се консумира на момента.
От джелато не се напълнява – убеден е майсторът. – Предлагаме два нови вкуса, които определяме като сладолед на бъдещето, тъй като в тях няма добавена захар. Единият е на основата на млякото и в него използваме единствено захарта, която се съдържа в лактозата, а другият е шоколадов и в този случай захарта е само от шоколада и лактозата. Така общият процент захар в тях е 3 на сто, докато в останалите видове сладолед достига 18 на сто.
С мляко, шоколад или плодове, сладоледът няма да е вкусен, ако не вложиш в него тайната съставка. Не си ли щастлив, докато го правиш, нищо няма да излезе, убеден е майсторът.
Снимки: storiedigelato.it, figliadifiore.com, ricetteconbimby.it
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..