Изслушването на Брет Кавано в Сената беше прекъснато и съпроводено с протести

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изслушването на Брет Кавано в Сената беше прекъснато от депутати от Демократическата партия и съпроводено с протести от аудиторията. Във Вашингтон започна 4-дневен маратон от разговори, които трябва да завършат с утвърждаването на Кавано като нов върховен съдия на САЩ. 

Изслушванията за назначаването на Брет Кавано във Върховния съд започнаха с размяна на остри реплики от двете страни на политическата бариера, а представители на Демократическата партия в Сената прекъснаха изявленията на председателя, докато някои присъстващи в публиката крещяха и протестираха.

Председателят на съдебната комисия Чък Грейсли успя да говори само няколко секунди, преди сенаторът от Калифорния Кемала Харис да повдигне възражения пред комисията, че е получил само една партида от 42 000 документа, свързани с работата на кандидата с предишната президентска администрация по времето на Джорд Буш.

"Не можем да продължим така", заяви Харис.

Грейсли я обвини, че нарушава правилника, но други демократи я подкрепиха и предизвикаха викове и протести в залата.

Изслушването заприлича на спектакъл с подчертан политически характер, но е характерен за периода, в който се намира страната - изострени предизборни отношения между водещите партии, два месеца преди междинните избори.

Кавано има една от най-дългите кариери в президентска администрация - 6 години редом до президента Джордж Буш и над 10 години като юрист във Вашингтон. Преди да влезе в Белия дом е работил и като независим адвокат за прокурора Кенет Стар в продължение на три години по време на разследването, довело до обвинението на бившия президент Бил Клинтън.

Досега демократите имаха възможност да прегледат хиляди документи, но продължават да настояват за още 100 000 страници, които Белият дом все пак реши да не разсекретява.

Избирането на Кавано на мястото на пенсионирания съдия Антъни Кенеди, ще отбележи поредната стъпка в подмладяването и подновяването на състава на Върховния съд.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24