Арест във Флорида за бомбените пратки до Обама, Клинтън и Сорос

| обновено на 27.10.18 в 00:47
Сезар Сайък
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федерални агенти във Флорида арестуваха лице във връзка с дузината бомбени пратки до политици от Демократическата партия и изявени критици на президента републиканец Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Задържаният 56-годишен мъж на име Сизър Сайък е основният и единствен заподозрян по случая към този момент и може да бъде осъден на 48 години затвор. 

Арестът е бил извършен в град Плантейшън, близо до Форт Лодърдейл. Впоследствие министърът на правосъдието Джеф Сешънс изброи повдигнатите обвинения: 

"Днес той беше обвинен в 5 федерални престъпления - пренос на експлозиви през щатски граници, изпращане на експлозиви по пощата, заплашване на бивши президенти и определени други лица, заплашване на междущатски комуникационни линии и нападения срещу действащи и бивши федерални служители." 


Общият брой на изпратените подозрителни пакети е 14. Те бяха изпратени по-малко от две седмици преди междинните избори в САЩ, които могат да променят баланса на силите във Вашингтон.


Сред техните получатели са милиардерът Джордж Сорос, бившите президенти на САЩ Барак Обама и Бил Клинтън и ексдържавният секретар Хилари Клинтън, сенатори и други критици на Тръмп, като бюрото на Си Ен Ен в Ню Йорк и актьорът Робърт Де Ниро. Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че разпратените устройства със сигурност не са били фалшиви. 


"Всяко устройство е било съставено от 6-инчова ПеВеЦе тръба, малък часовник, батерия, проводници и вещество, което е потенциален експлозив. Все още анализираме устройствата в нашите лаборатории, но това не са фалшиви устройства", каза Рей. 


Сайък, криминално проявен член на Републиканската партия, е бил открит по оставен пръстов отпечатък върху един от изпратените от него пакети. Директорът на ФБР допълни, че самоличността на извършителя е потвърдена и чрез ДНК-анализ.


Президентът Тръмп заяви днес, че бомбените пратки срещу негови опоненти са навредили на „импулса“ на Републиканската партия. „Републиканците вървят добре в ранното гласуване и в анкетите, а сега се случи това „бомбено“ нещо и импулсът значимо намаля“, написа той в Туитър.


По-рано през седмицата Тръмп осъди разпращането на експлозиви и призова за национално единство. Държавният глава е наясно с предположенията, че Сайък е негов привърженик, но не би се свързал с Барак Обама или Бил Клинтън, заяви самият президент след ареста. 


Държавният глава обяви пред свои привърженици, че подобни терористични действия ще бъдат наказвани, но медиите използват случая, за да печелят "политически точки" срещу него и Републиканската партия преди междинните избори за Конгрес.


Американски медии показаха снимки на Сайък и микробуса му, демонстриращи, че той е запален привърженик на действащия президент. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24