Георги Господинов: „Винаги личи, когато една книга е „съчинена“

Снимка: БГНЕС

Тези думи на писателя прозвучаха в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници“. „Ще кажа нещо, което не бих казал преди 25 години: и тогава, и сега настоявах, че писането е работа с думи и изисква умение за игра с тях и упорита работа, то не е споделяне – може много да си преживял, а в крайна сметка да изпееш „Камъните падат“, докато друг може да е страдал по-малко, но да напише „Душата ми е стон“; но винаги личи кога една книга е „съчинена“ и – точно това мога да добавя днес – кога в писането си вложил част от своето тяло, част от себе си. Това е като в приказката – за да стигнеш до Горната земя, трябва да нахраниш орела с част от себе си.“ – каза Георги Господинов. „Такава е цената на писането. Винаги съм се присмивал, когато някой каже „писането е тежък физически труд“. „Какъв труд е това?“, мислех, „Когато пишехме на „Марица“, на пишеща машина, наистина трябваше усилие, но днес?..“.  Но то е. Писането изтощава тялото.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Общо 30 военни паметника в Област Благоевград бяха вписани в регистрите за първи път

Това е реултатът от двуседмичната експедиция, имаща за цел да издири и впише в регистрите военни паметници и паметни знаци, които досега са оставали неописани, за първите резултати от която ви съобщихме в миналото издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора“.  Инициативата на Регионалния исторически..

публикувано на 09.12.18 в 11:43

Мая Методиева за Иван Методиев: Той беше с буен нрав, но когато пишеше, ставаше благ

Тези думи на съпругата на изключителния български поет, изпратила го в последния му път, прозвучаха в предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници“. При една от малкото предоставяни ѝ възможности да разкаже за Иван Методиев, тя допълни: „Една нощ баща му сънува, че е облечен с мундир, на който..

публикувано на 09.12.18 в 10:53

Професор Антон Първанов: „Етноинженерингът, разгръщащ се активно и днес, започва в средата на 30-те години на 20 век“

Думите на проф. Първанов, прозвучали в предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора“ бяха част от внимателното анализиране на процесите довели до прекрояването на картата на Балканите след Втората световна война. „В средата на 30-те години на 20 век, Съветския съюз за първи път се появява на геополитическата карта...

публикувано на 02.12.18 в 11:31

Кирил Алексиев: Открихме 9 нерегистрирани досега войнишки паметника

По инициатива на Регионалния исторически музей започна научна експедиция, подкрепена от областната и общинска администрации в Благоевград, както и от Министерство на отбраната, чиято цел е да издири, идентифицира и регистрира войнишки паметници - паметници, посветени на воини, загинали във войните за национално обединение - в региона, които до този момент..

публикувано на 25.11.18 в 18:25
Димитър Талев

Димитър Талев: "Пожарите от Илинден останаха като жива рана в сърцето ми"

В днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура "Изгрей зора" слушателите имаха възможност да си припомнят разказа на Димитър Талев, съхранен в Златния фонд на БНР, за спомена от детството на писателя, за заревото над горящите, населени предимно с българи, градове при потушаването на Илинденската фаза от..

публикувано на 02.09.18 в 11:16

Италианско-българската изложба „Идентичност между символика и цветове” в Благоевград

Италианско-българската изложба „Идентичност между символика и цветове“ може да бъде видяна в Градската художествена галерия в Благоевград до 18 септември Изложбата се появява в годината на Председателството на България на ЕС, като резултат от идеята на Италианския културен институт да се потърси отговор на въпроса „Защо живеем в Европа?..

публикувано на 02.09.18 в 10:58

Легендата Марко Мендоса от Whitesnake – хедлайнер на The Brava Balkan Fest

The Brava Balkan Fest отново ще събере стотици почитатели на добрата музика в село Дъбрава. Тази година датите са 21 и 22 септември . Хедлайнер е легендата Марко Мендоса , който идва за поредно издание на рок феста.  Освен бившия китарист на Whitesnake  участие в поредното издание на фестивала ще вземат български групи и Hadzi Prodane Duse..

публикувано на 31.07.18 в 14:17