БСП настоява за независима експертиза на качеството на магистралите у нас

Депутатите от БСП настояват за независима експертиза на качеството на магистралите у нас и не са доволни от отговора на Агенция "Пътна инфраструктура", който е получен с 30 дневно закъснение. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова го определи като:

"Опит да ни се хвърли прах в очите и да се замете случая. В него се съдържат неверни твърдения. Абсурдно е например да не може да се направи проверка на вече построен път. В отговора се твърди, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството, но не и когато пътят е приключен. За нас също така е неприемаливо твърдението, че такива проверки трябва да се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя, тоест строителят да проверява сам себе си".

Европейска независима лаборатория трябва да извърши проверките, настояха от БСП. Депутатът от БСП и говорител на социалистите Елена Йончева даде пример с отсечката от пътя край Своге:

"Протокол 16 е бил перфектен. Показал е перфектно качество на пътя, включително и в тези 360 метра, където стана катастрофата с автобуса и загинаха 20 души. Бих искала да попитам дали строителят тогава е направил на всеки 2000 квадратни метра необходимите ядки, които да бъдат обработени в лаборатория. Тези ядки показват перфектен резултат, който отговаря на техническите спесификации по документи. Защо тогава българският министър съобщава, че са сложени недопустими материали в износващия слой?"

Депутатите показаха и подписка, инициирана от Камарата на строителите в България, в която се призовава за спиране използването на бранша за политически цели и осигуряване на спокойствие и сигурност. Корнелия Нинова поясни, че това е подписка срещу опозицията, защото сигналите на БСП са подписани с имена и е в прокуратурата, такъв сигнал има и от Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ.

Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24